Ympäristövaikutusten arviointi kiertotalousyrityksissä

04.03.2024

Kaikki arkiset kulutuspäätöksemme vaikuttavat ilmastoon ja ympäristöön, minkä vuoksi kuluttamista on syytä kehittää kestävämpään suuntaan. Viime vuosina kestävämpää taloudellista toimintaa on pyritty edistämään erityisesti kiertotalouden ja ympäristövaikutusarviointien kehittämisen ja lisäämisen keinoilla.

Kiertotaloudessa raaka-aineet ja tuotteet kiertävät käytössä mahdollisimman pitkään. Tällöin luonnosta otettavien raaka-aineiden ja uusiutumattoman energialähteiden käyttö ideaalitapauksessa vähenee. Ympäristövaikutusarvioiden, kuten hiilijalanjälkilaskennan avulla ihminen tai organisaatio voi tunnistaa toimintansa suurimmat sudenkuopat ja kehittää sitä kestävämpään suuntaan. Mutta mikäli kiertotalouden mukainen liiketoiminta on lähtökohtaisesti ympäristöystävällisempää, niin onko ympäristövaikutusten arvioinnissa järkeä?

Kiertotaloudellakin on ympäristövaikutuksia

Kiertotalous on melko uusi käsite, mutta sen mukainen liiketoiminta on lisääntynyt vauhdikkaasti. Arjestamme löytyy jo hyvin paljon erilaisia kiertotalouden sovelluksia, joista osa ei edes ole kovin tuoreita keksintöjä. Kiertotalouden mukaista liiketoimintaa on mm. tuotteiden yhteiskäyttöä hyödyntävä jakamistalous, jolloin tavaroiden omistaminen menettää merkitystään ja tavaroiden alikäyttö vähenee. Tästä esimerkkinä voi olla vaikkapa katukuvassamme viime vuosina yleistyneet vuokrattavat sähköpotkulaudat. Tutuin kiertotalouden ilmentymä on varmasti uudelleenkäyttö, jonka arkisimpana esimerkkinä toimii vaikkapa kirpputorit. Kiertotalous on siis jo monella tapaa osa elämäämme ja todennäköisesti tulee olemaan lisääntyvissä määrin.

Vaikka kiertotalousyrityksien liiketoiminta voikin lähtökohtaisesti olla ympäristöystävällisempää, niin ympäristövaikutuksia niilläkin on. Siksi myös kiertotalousyritysten on tärkeää arvioida toimintaansa. Esimerkiksi uudelleenkäytön positiiviset ympäristövaikutukset riippuvat paljon siitä, miten paljon se todella vaikuttaa tuotteen todellisen käyttöasteen nostamiseen. Tavaran uudelleenkäyttöön saamiseksi sitä pitää todennäköisesti kuljettaa omistajalta toiselle. Jos kukaan tuotteen omistajista ei todellisuudessa käytä kyseistä tavaraa ollenkaan tai käyttöaste jää pieneksi, ovat nämä kuljetuspäästöt syntyneet periaatteessa turhaan. Sähköpotkulautoja puolestaan siirrellään autolla paikasta toiseen, joten siitäkin syntyy päästöjä.

Ympäristövaikutusten arvioinnista monenlaista hyötyä yrityksille ja kuluttajille

Kiertotalousyritysten ympäristövaikutusten arvioinnista saadaan tutkimustietoa kiertotalouden todellisista ympäristövaikutuksista, jotka eivät aina ole välttämättä täysin yksiselitteisiä. Kuluttajien tietoisuus ja vaatimukset kestävästä kehityksestä ovat kasvaneet ja yritykset pyrkivät yhä enenevissä määrissä vastaamaan tähän. Tietoa yritysten ympäristövaikutuksista tarvitaan siis paitsi kuluttajien käyttöön myös kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittämiseen kokonaisuutena.

Ympäristövaikutusten arvioinnilla voidaan tunnistaa yritystoiminnan kehityskohteita sekä myös käyttää osana viestintää. Kiertotalousyrityksillä on valttina mahdollisesti jo lähtökohtaisesti kestävämpi liiketoimintamuoto, joten ympäristövaikutusten arvioinnista voi olla hyötyä myös liiketoiminnan näkökannalta. Puhtaasti markkinointitarkoituksiin tehtyjen ympäristövaikutusten arviointi voi kuitenkin helposti lipsahtaa viherpesun puolelle. Kuluttajien voi olla vaikea arvioida todellisia vaikutuksia ja mikä tieto on luotettavaa. Yrityksien tulisikin avata ympäristövaikutuslaskelmiaan mahdollisimman avoimesti ja selkeästi.