Menetelmät ja työkalut ensihoitajien päätöksenteon tueksi

08.05.2024

Ensihoitotyö pitää sisällään paljon päätöksentekoa. Tietoisuus päätöksentekoprosessista auttaa ensihoitajaa ottamaan huomioon päätöksentekoon vaadittavat tiedot ja taidot. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä selvitettiin, mitä menetelmiä ja työkaluja päätöksenteon tueksi on olemassa ensihoidossa.

Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnettiin ammattikirjallisuutta ja ajankohtaisia aiheeseen soveltuvia tutkimuksia. Materiaalin niukkuudesta huolimatta löydöksistä muodostui kokonaisuus, josta käy ilmi useita menetelmiä ja työkaluja, joita ensihoitaja voi käytännön työssä päätöksenteon tukena käyttää.

Ensihoitotyö vaatii ajattelukykyä ja päätöksentekotaitoa

Kun pohditaan ensihoitajan tyypillistä työpäivää, sisältö työvuoroissa voi olla hyvinkin vaihtelevaa: työvuoroihin sisältyy paljon niin sanottuja kiireettömiä hoidon tarpeen arviointeja tai palveluohjausta, kuljettamatta jättämisiä sekä asiakkaiden ohjaamista kotihoito-ohjeilla tilanteen ratkaisemiseksi. Tehtäväjoukkoon mahtuu myös kiireellisiä hätätilapotilaita.

Sairaalaa edeltävien tilanteiden monimutkaisuus vaatii kuitenkin ensihoitajalta enemmän kuin vain nopeaa ajattelukykyä. Se vaatii systemaattista lähestymistapaa, jota tukevat koulutus, päätöksentekoa tukevat työkalut ja päätöksentekoprosessin ymmärtäminen. Päätöksenteon kulmakivenä ensihoidossa on tarkoituksenmukaisen ja oikean tiedon keruu sekä ymmärrys ja taito hankkia tämä tarvittava tieto.

Päätöksenteko ensihoidossa tarkoittaa potilaalle sopivimman hoitopolun valintaa. Tämä edellyttää potilaan tilan systemaattista ja kokonaisvaltaista kartoittamista. Päätöksenteon kulmakivenä ensihoidossa onkin tarkoituksenmukaisen ja oikean tiedon keruu sekä ymmärrys ja taito hankkia tämä tarvittava tieto. (Nurmi 2021, 125.)

Ensihoitajan päätöksentekoa tukevat menetelmät ja työkalut

Päätöksen edellyttämän tiedon riittävyyden varmistamiseksi ensihoitoon on kehitetty erilaisia ohjeita ja menetelmiä. Näiden avulla ensihoitaja voi edistää potilas- ja työturvallisuutta sekä varmistaa potilaan systemaattisen ja kattavan tutkimisen ennen hoitopäätöksen tekemistä. (Alanen ym. 2016,15–16.)

Ensihoitajien käytössä olevia menetelmiä päätöksenteon tueksi ovat:

  • Kommunikaatiotaidot ja ei teknisten taitojen hallinta: CRM
  • Muistilistat ja -säännöt: cABCDE, ISBAR, FAST, VOI IHME! RiVaLAiSeR, 4H & 4T
  • Pisteytysjärjestelmät: NEWS, SIRS, qSOFA, FPSS, GCS
  • Lääkärin konsultaatio
  • Ensihoitokertomusjärjestelmään sisäänrakennetut tiedonkeruuta ohjaavat ominaisuudet

Jatkuva koulutus ja mahdollisuudet kehittyä ammatillisesti ylläpitävät ensihoitajan tietoja ja taitoja, joita hän tarvitsee päätöksenteossaan. Koulutuksella on ensiarvoisen tärkeä merkitys päätöksentekoprosessin tehostajana. Jatkuva koulutus ja mahdollisuudet kehittyä ammatillisesti ylläpitävät ensihoitajan tietoja ja taitoja, joita hän tarvitsee päätöksenteossaan erilaisilla ensihoitotehtävillä.

Tuloksissa korostuu tarkistuslistojen, protokollien ja muistisääntöjen hyöty. Päätöksenteon tueksi on runsaasti erilaisia apuvälineitä. Näiden hyöty määräytyy sen pohjalta, missä määrin ne on otettu käyttöön ja miten niitä hyödynnetään.

Lähteet:

Alanen, P.; Jormakka, J.; Kosonen, A. & Saikko, S. 2016. Oireista työdiagnoosiin. Ensihoitopotilaan tutkiminen ja arviointi. 3. painos. Sanoma Pro. s.15-16.

Haataja H. & Turunen J. 2024. Päätöksenteon tukeminen ensihoidossa : integratiivinen kirjallisuuskatsaus käytettyihin menetelmiin ja teknologiaan. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Viitattu 7.5.2024. https://www.theseus.fi/handle/10024/853559

Nurmi, J. 2021. Kliininen päätöksenteko. Teoksessa Kuisma, M.; Holmström, P.; Nurmi, J.; Porthan, K. & Puolakka, T. (toim.) Ensihoito. Sanoma Pro Oy. Helsinki. s. 125.