Digisosku-hanke haluaa ehkäistä nuorten syrjäytymistä digipalveluista – Tutkimus vertaili 10 etäkuntoutukseen soveltuvaa ryhmätyöalustaa

10.05.2022

Tarvetta olisi selkeälle ja toimintavarmalle alustalle, kertoo sosiaalista kuntoutusta etänä järjestävä Valo-Valmennusyhdistys ry. Aiemmin on ollut käytössä Microsoft Teams, jonka kuntoutujat ja ohjaajat ovat kokeneet vaikeakäyttöisenä ja liian raskaana.

Laadukas etäkuntoutus tukee valmiuksia työssä ja opinnoissa pärjäämisessä

Koronaviruspandemian vuoksi monet normaalisti lähitapaamisina järjestetyt palvelut ovat siirtyneet etänä järjestettäväksi. Tarve toimiville digitaalisille ryhmätyö- ja viestintäalustoille on lisääntynyt. Markkinoille on tuotu uusia sovelluksia, ja vanhoja on kehitetty paremmin organisaatioiden muuttuneisiin tarpeisiin vastaaviksi.

Muuttuneet tarpeet näkyvät myös etänä järjestettävässä sosiaalisessa kuntoutuksessa. Valo-Valmennusyhdistys ry:n ja Turun ammattikorkeakoulun Digisosku-kehittämishankkeessa tavoitteena on ehkäistä heikoimmassa asemassa olevien nuorten toimintakyvyn heikkenemistä ja digitaalisista palveluista syrjäytymistä (Valovalmennus 2022). Hanke haluaa löytää etäkuntoutukseen soveltuvia digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat helppokäyttöisiä, toimintavarmoja ja kuntoutujia aktivoivia.

Laadukkaasti järjestetystä ryhmäkuntoutuksesta hyötyvät etenkin itse kuntoutujat. Monet ryhmätyöalustat ovat käytössä myös työ- ja opiskeluelämässä, joten niiden käyttö myös kuntoutuksessa parantaa osallistujien valmiuksia työssä ja opinnoissa pärjäämisessä.

Kriteerit käyttökokemusmallin pohjalta

Mutta millainen on hyvä alusta etäkuntoutukseen? Opinnäytetyötutkimus määritti kriteerit etäkuntoutukseen soveltuvalle ryhmätyöalustalle ja arvioi niitä seitsemällä osa-alueella. Kriteereinä soveltuvalle ratkaisulle ovat esimerkiksi palvelun helppokäyttöisyys, esteettinen ulkoasu ja käyttäjiä aktivoiva luonne.­ Tutkimuksessa arvioitiin:

  • käytettävyyttä
  • hyödyllisyyttä
  • haluttavuutta
  • saavutettavuutta
  • uskottavuutta
  • löydettävyyttä
  • ja hyvien tietosuojaperiaatteiden noudattamista.

Arviointiin valikoitui 10 sovellusta:

  1. Microsoft Teams
  2. Moodle
  3. Padlet
  4. Discord
  5. Google Jamboard
  6. Slack
  7. Howspace
  8. Miro
  9. Klaxoon
  10. AnswerGarden

Valkotaulualusta Miro ja viestintäsovellus Slack pärjäsivät parhaiten

Tutkimuksessa parhaiten pärjäsivät valkotaulualusta Miro ja viestintäalusta Slack. Ne ovat käytettävyydeltään helppoja ja käyttäjiä aktivoivia sekä käyttökokemukseltaan haluttavia ja uskottavia. Kaikista vertailluista sovelluksista Miro ja Slack ovat myös parhaiten muokattavissa ja ne voidaan helposti räätälöidä vastaamaan kuntoutujen tarpeita hyödyntämällä sovellusintegraatiot.

Miro on virtuaalinen valkotaulu, johon käyttäjät voivat lisätä muistiinpanoja, piirustusta ja erilaisia mediasisältöjä. Muut käyttäjät voivat reaaliajassa seurata muiden käyttäjien muokkauksia ja kunkin osallistujan hiiri näkyy kuvakkeena näytöllä. Lisäksi sovelluksessa on video- ja tekstichatit. Miro on integroitavissa yli 70 sovellukseen, esimerkiksi videokokousalusta Zoomiin tai viestintäalusta Slackiin. (Imagine If 2018; Miro 2022.)

Slack on viestintätyökalu, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää viestejä, soittaa puheluita tai jakaa tiedostoja. Kanavilla käyttäjät voivat kommunikoida video- ja äänipuheluiden välityksellä. Toimivan sovelluksen Slackista tekee se, että siihen voidaan integroida jopa 2400 erilaista ulkoista sovellusta. Slackissa voi pelata esimerkiksi shakkia tai pöytätennistä. (Slack App Directory n.d.; Woodgate 2019.)

Miro-valkotaulu
Shakkipeli Slack-alustalla

Jatkossa Digisosku -hankkeessa tullaan vielä tarkemmin pureutumaan nyt esille tuotujen sovellusten käyttökelpoisuuteen mm. tietoturvan ja tietosuojan osalta. Vastaamo-tietomurto on hyvä esimerkki siitä, että tietoturva-asiat ovat ensisijaisen tärkeitä digitaalisten sote-palvelujen järjestämisessä.

Opinnäytetyö: Huovinen, Elli. 2022. Digitaalisten välineiden soveltuvuus ryhmäkuntoutukseen.

Lähteet

Miro 2022. Team Collaboration Apps. https://miro.com/marketplace/. Viitattu 7.5.2022.

Imagine If 2018. Google Jamboard vs Miro. https://imagineif.ltd/google-jamboard-vs-miro-a-comparison-to-help-you-choose-which-one-you-need/. Viitattu 7.5.2022.

Valo-Valmennusyhdistys ry 2022. Digisosku-hanke. https://valo-valmennus.fi/kehittamistoiminta/aktiiviset/digisosku/. Viitattu 7.5.2022.

Slack App Directory n.d. Apps and Integrations. https://slack.com/apps. Viitattu 7.5.2022.

Woodgate, Rob 2019. What Is Slack, and Why Do People Love It? https://www.howtogeek.com/428046/what-is-slack-and-why-do-people-love-it/. Viitattu 7.5.2022.