Miten yritys hyötyy opinnäytetyönä suoritetusta EHS-dokumentoinnin kehittämisestä?

02.09.2022

EHS-asiat ovat työturvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä asioita. EHS-mittariston dokumentoinnin kehittäminen auttaa yritystä kehittämään EHS-asioita tehokkaammin. Mittariston tuloksia seuraamalla ja hyödyntämällä yritys saa myös taloudellista hyötyä. Kehitystyö vaatii intensiivistä paneutumista ja sopiikin siksi hyvin opinnäytetyöksi.

Opinnäytetyössä rakennettiin järjestelmän runko, mittaristot ja ohjeet

Kehitystyössä rakennettiin koko järjestelmä mittaristoineen. Kehitystyön tuloksia ovat:

  • EHS-hallintajärjestelmän runko, johon mittaristo rakennettiin.
  • Mittarit luotiin seuraavista asioista työturvallisuuteen ja ympäristöön liittyen: tapaturmat ja muut turvallisuusilmoitukset (läheltä piti, vaarallinen olosuhde, vaarallinen käytös ja EHS-keskustelu), sairaspoissaolot, turvallisuuskierrokset ja ympäristö: veden-, sähkön-, kaukolämmön- ja polttoaineiden kulutus sekä jätteiden määrät.
  • Turvallisuuskierroslomake
  • Menetelmäohjeet jokaiselle mittarille

Miten tuloksia hyödynnetään jatkossa?

Kuukausittaisella seurannalla saadaan ajantasaista tietoa yrityksen työturvallisuus- ja ympäristötilanteesta. Työturvallisuusmittareita seuraamalla voi parantaa työoloja ja ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia. Sillä voi myös varmistaa työtoiminnasta aiheutuvien riskien riittävän hallinnan.

Turvallisuuslomake, joka tehtiin turvallisuuskierroksia varten, antaa ajantasaista tietoa työturvallisuuden tasosta. Kierroksella löydetään työturvallisuusriskejä. Näille tehdään korjaavia toimenpiteitä, joilla taas saadaan estettyä tapaturmia.

Tavoite: 0 tapaturmaa

Ympäristömittareita seuraamalla mahdolliset poikkeamat, kuten vuodot tai hävikkimäärät havaitaan nopeammin ja näin myös tarvittavat korjaavat toimenpiteet saadaan aloitettua nopeammin. Esimerkiksi vedenkulutusmittarissa vertaillaan vuosikulutusta edellisiin vuosiin kolmen eri käyttöpaikan mukaan. Omilla välilehdillään on veden kulutus kuukausitasolla eri käyttöpaikkojen mukaan. Esimerkkinä alla oleva kuva veden kulutuksesta, kulutusmäärät kuvassa eivät vastaa todellisia kulutusmääriä.

Kuva: Mittaristosta tehdyt kuvaajat auttavat havainnollistamaan tunnuslukuja paremmin mm. koulutustilanteissa.

EHS-mittariston rakentaminen, käyttö, seuranta ja korjaavien toimenpiteiden tekeminen tuovat taloudellista hyötyä yritykselle. Mittariston tunnuslukujen avulla pystyy näkemään selvemmin mihin osa-alueisiin kannattaa yrityksen sisällä panostaa, jotta vältytään esimerkiksi ylimääräisiltä sairaspoissaoloilta tai hävikeiltä. Myös mahdollisiin vuotoihin pystytään näin reagoimaan nopeammin.

Kehitystyön tarve syntyi organisaatiomuutoksessa

Opinnäytetyön aihe syntyi vuodenvaihteessa yrityksen organisaatiomuutoksen yhteydessä. Yrityksessä ei ollut ennen organisaatiomuutosta varsinaista resurssia EHS-työhön. EHS-asioita tehtiin muiden varsinaisten töiden ohella, jolloin aikaa EHS-dokumentointiin ei ollut riittävästi.

Koska yritys kuuluu Orklaan, tulee Orklan omasta EHS-standardista omat lisävaatimukset EHS-asioihin. Standardin vaatimusten täyttämistä seurataan EHS-auditoinneilla. Tammikuussa pidetty auditointi osoitti myös dokumentoinnin riittämättömyyden.

Vuoden vaihteen jälkeen alettiin EHS-työhön panostamaan uudella resurssilla ja koettiin, että olisi hyvä aloittaa dokumentoinnin kehitystyö mittariston dokumentoinnin kehittämisellä. Tämän päätöksen myötä alkoi opinnäytetyön tekeminen.

Jatkossa: sitouttaminen, seuranta ja jatkuva kehitys

EHS- mittaristosta saadaan jatkossa kaikki mahdollinen hyöty irti seuraavilla tavoilla:

  • Sitoudutaan mittariston päivittämiseen ja sieltä ilmenneiden asioiden korjaavien toimenpiteiden tekemiseen. Tämä koskee niin johtoa kuin muuta henkilöstöäkin.
  • Tuodaan koko organisaation tietoon mittareiden tunnuslukujen tämänhetkinen tilanne. Tämän jälkeen tasaisin väliajoin infotaan Yammerin kautta, mihin suuntaan mittareiden tunnusluvut ovat edenneet.

Viimeisenä: tärkein tavoite tällähetkellä EHS-työssä on kehittää koko organisaation turvallisuusasennetta. Jokaisen työntekijän kuuluu päästä kotiin työpäivän jälkeen yhtä terveenä kuin oli töihin saapuessaankin. EHS-asioihin tarvitaan kaikkien työpanosta, jotta päästään parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen: 0 tapaturmaa.

Tiina Simola
EHS- ja laatuasiantuntija
Tiina.simola@condite.fi

Lähteet

Simola T. 2022 EHS-mittariston dokumentoinnin kehittäminen – Theseus Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö

Tappura, S.; Hämäläinen, P.; Saarela K-L. & Luukkonen, O. 2010. Mittaaminen osana työturvallisuuden johtamista. Kerava: Painojussit Oy. Viitattu 12.3.2022. https://ttk.fi/files/4642/Mittaaminen_osana_tyoturvallisuuden_johtamista.pdf