Tuottoa ja toivoa tulevaisuuteen hävikkigranolalla

12.12.2022

Nykyisillä ruoan tuotantotavoilla ja kulutustottumuksilla ihmiskuntaa kohtaa tulevaisuudessa haaste ruoan saatavuuden suhteen. Ratkaisuja on kuitenkin olemassa, niistä yksi on kestävän ruoantuotannon ja kiertotalouden edistäminen elintarviketaloudessa.

Aiemmassa leipomotyössäni työpäivä alkoi aina hävikin keruulla. Suuret määrät leipomotuotteita kerättiin jätesäkkeihin, ja ne päätyivät jatkokäyttöön pääasiallisesti biokaasutehtaalle raaka-aineeksi. Osa hävikistä päätyi biojäteastiaan, jonka määränpää jäi pimentoon. Hyvää tässä on se, että hävikki ei päätynyt ainakaan kokonaisuudessaan jätteeksi. Voisiko tätä hävikkiä kuitenkin kiertotalouden avulla hyödyntää itse paremmin, ja tehdä jopa sen avulla tuottoa?

Miksi kiertotalous?

Kiertotaloudella voidaan tuoda tuotantojärjestelmiin kestävyyttä, jolla tarkoitetaan nykyisten tarpeiden täyttämistä vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tehdä samoin. Kiertotalouden kolme tärkeintä periaatetta on jätteen ja saasteiden minimointi, tuotteiden ja materiaalien pitäminen käytössä sekä uusiutuvien luonnonvarojen ylläpito. Tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen on yksi hyvä tapa edistää kiertotaloutta, sillä se tukee samanaikaisesti jätteiden minimointia ja materiaalien pitämistä käytössä. Tässä verkostoituminen muiden toimijoiden kanssa on avainasemassa – toisen roska on toisen aarre.

Kiertotalouden hyödyntäminen tuo mukanaan yrityksille myös tapoja tienata. Esimerkkejä kiertotalouden tarjoamista mahdollisuuksista on pienemmät materiaalikulut ja jätehuollon kulut, toiminnan tehokkuuden parantuminen, uusien myyntituotteiden luominen ja kiertotaloustrendin mukainen markkinointi.

Hävikistä tuotteeksi

Uuden hävikkituotteen kehitystyö alkoi tutkimalla leipomolla syntyvän hävikin määrää ja syitä sen syntymiselle. Huomattavasti eniten hävikkiä syntyi leivästä, joten oli luonnollista lähteä kehittämään tuotetta, jossa leipä on pääosassa.

Hävikkiselvityksen jälkeen ideoitiin tuotteita ja testattiin niitä käytännössä valmistamalla useita koe-eriä. Granola osoittautui käytännön testeissä parhaaksi tuotteeksi, joten sen reseptiä lähdettiin jatkokehittämään. Pääideana granolareseptissä oli kehittää suomalaiseen makuun sopiva makumaailma. Reseptin pohjaksi valittiin vehnäleipä, ja mauksi varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu korvapuusti. Granoloita kehitettiin myös kaksi muuta makua, kauraleivästä valmistettu hedelmägranola ja saaristolaisleivästä valmistettu karpaloinen saaristolaisgranola.

Tuotekehitysvaiheessa valmistettu saaristolaisgranola

Testivoittaja

Tuotekehitetyille granoloille järjestettiin sokkoarviointitilaisuus, jossa niitä verrattiin kolmeen eri kaupalliseen granolaan. Korvapuustin makuinen granola keräsi kehuja arvioijilta erityisesti tuoksu- ja makukategorioissa. Korvapuustigranola sai myös kokonaisvaikutelman arvioinnissa kaikista granoloista parhaan tuloksen, ja se oli ostohalukkuuden mittarilla houkuttelevin tuote. Tämä osoittaa, että granolan valmistus hävikkileivästä on potentiaalinen tapa vähentää leipomossa syntyvää leipähävikkiä, edistää kiertotaloutta ja tehdä samalla tuottoa. Hävikin hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana!

Lähteet

Määttänen, J. 2022. Tuoreleivontatuotteista syntyvän hävikin kierrätys osaksi uusia elintarvikkeita – TheseusTurun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.