Koneturvallisuuden tekijät –Teollisuusrobottijärjestelmän riskinarviointi

07.06.2023

Riskinarvioinnin merkitys koneen turvallisuudelle

Konetta tai koneiden muodostamaa järjestelmää kehitettäessä on elintärkeää perehtyä sen turvallisuusedellytyksiin jo varhain suunnitteluvaiheessa. Riskinarviointi täydentää turvallisuuden huomioon ottavaa laitesuunnittelua ja mahdollistaa järjestelmän turvallisuuden iteratiivisen parantamisen.

Riskinarvioinnin aikana arvioitavan koneen tai järjestelmän osat ja niiden toiminnot käydään tarkasti läpi. Tarkoituksena on tunnistaa kaikki mahdolliset vaarat, joita kone saattaa aiheuttaa sen elinkaaren aikana. Vaarojen tapahtumistodennäköisyydelle ja seurausten vakavuudelle annetaan arvot, jotka yhdistetään riskinarviointimenetelmän määrittämällä tavalla riskin suuruuden selvittämiseksi. Riskin suuruuden perusteella pystytään päättelemään, onko riski siedettävä sellaisenaan vai tuleeko sille suorittaa pienentämistoimenpiteitä.

Riskinarviointi toimii järjestelmän kehitysvaiheessa keskeisenä suunnittelua ohjaavana tekijänä. Kehityksen aikana havaitut vaarat voidaan mahdollisuuksien mukaan poistaa suunnittelemalla vaaranaiheuttaja uudelleen tai sijoittamalla se paikkaan, jossa aiheutetunut riski on pienempi. Lisäksi riskinarvioinnin tuloksien avulla pystytään määrittämään muut turvatoimenpiteet ja suojaukset, joita vaaditaan riskien pitämiseksi hyväksyttävällä tasolla. Tämä voi sisältää esimerkiksi turvalukitusjärjestelmien käyttöönoton, hätäpysäytysjärjestelmien asentamisen tai suojakaiteiden asettamisen koneen tai järjestelmän vaarallisten alueiden ympärille.

Direktiivit ja standardit riskinarvioinnin laadunvalvojina

Euroopan unionin konedirektiivi asettaa riskinarvioinnille vaatimukset, joiden on täytyttävä, mikäli tavoitteena on konedirektiivin piiriin kuuluvan koneen tai järjestelmän CE-merkintä. Tämä tarkoittaa, että koneen valmistajan on suoritettava perusteellinen riskinarviointi, jossa tunnistetaan mahdolliset vaarat ja arvioidaan niiden todennäköisyys ja vakavuus. Yhdenmukaistetut standardit tarjoavat arvokkaita ohjeita ja hyväksi todettuja menetelmiä tämän prosessin tueksi. Standardeissa esitettyjä menetelmiä käyttämällä voidaan varmistua direktiivin esittämien riskinarviointivaatimusten täyttymisestä.

Teollisuusrobottijärjestelmän riskinarviointi

Opinnäytetyössä ”Teollisuusrobottijärjestelmän riskinarviointi ja turvallisuusdokumentaatio” esitellään EU-konedirektiivissä ja koneturvallisuuden standardeissa riskinarvioinnille asetettuja laatuvaatimuksia ja riskinarvioinnin prosessia käytännönläheisesti.

Opinnäytetyö suoritettiin turkulaisen Kine Robotics Oy:n toimeksiannosta. Työn tavoitteena oli laatia koneturvallisuuden standardien mukainen riskinarviointi toimeksiantajan suunnittelemalle pakkausrobottijärjestelmälle. Työn tuloksena toimeksiantaja vastaanotti alustavan riskinarvioinnin sisältävän dokumentin, jota on hyvä lähteä täydentämään järjestelmäsuunnittelun edetessä.

Opinnäytetyön teoriaosuus esittelee teollisuusrobottijärjestelmän riskinarviointia suoritettaessa oleellisiksi osoittautuneet otteet EU-direktiivien ja yhdenmukaistettujen standardien sisällöstä. Työssä punnitaan riskinarvioinnin eri osa-alueille ominaisten menetelmien soveltuvuutta edellämainitun järjestelmän riskinarviointiprosessiin.

Lukijalleen opinnäytetyö tarjoaa riskinarvioinnin teoriataustan lisäksi esimerkin riskinarvioinnin polusta, jonka aikana esitettyjä löydöksiä on mahdollista hyödyntää lähdettäessä suorittamaan riskinarviointia toiselle koneelle tai järjestelmälle.

Lähteet

Salo, E. 2023. Teollisuusrobottijärjestelmän riskinarviointi ja dokumentaatio – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Kuhne, L. 2019. Artikkelikuva. https://unsplash.com/photos/jHZ70nRk7Ns