Maker-tiloissa omat ideat voidaan toteuttaa oikeiksi tuotteiksi

17.06.2022

Tulevaisuuden maailmassa tarvitaan yhä enemmän erilaisia taitoja kuten ongelmanratkaisukykyä, ryhmätyö- ja teknologiataitoja. Tähän tarpeeseen hyvänä vastauksena on maker-tilat, jotka edistävät yhteistoiminnallista oppimista.

Maker-tiloissa kokeillaan ja kehitellään

Maker-tilat ovat työtiloja, joissa voi valmistaa mitä tahansa tilasta löytyvien materiaalien ja laitteiden avulla. Tiloissa on monenlaiseen työhön laajasti erilaisia laitteita esimerkiksi 3D-tulostimia, CNC-jyrsimiä, laserleikkureita ja ompelukoneita. Maker-tilojen toiminnan perusajatus on käsillä tekemisessä, kehittämisessä ja kokeilussa. Maker-tilat voidaan jakaa eri maker-konsepteihin, jotka eroavat toimintaperiaatteiltaan. Maker-konsepteja ovat Makerspace, Fab Lab, Hacklab ja Design Factory. Suomessa maker-tiloja on tällä hetkellä jo monessa kaupungissa. Makerspace-tiloja on nykyään monessa kirjastossa sekä osana monia peruskouluja. Useimmat makerspace-tilat ovat kaikille avoimia ja voivat sisältää mitä vain yksinkertaisista tarvikkeista huipputeknisiin laitteisiin. Fab Lab -konseptissa vaaditaan tietyt laitteet ja tila on avoinna vain omalle henkilöstölle. Suomessa Fab Labeja toimii monien koulujen etenkin yliopistojen osana. Hacklabit toimivat omina yhdistyksinään 15 eri kaupungissa ja ovat tarkoitettu vain omien jäsenten käyttöön. Kaikille avoimia, tuotekehitykseen ja yritysyhteistyöhön keskittyviä Design Factory -tiloja toimii kahdessa kaupungissa.

Maker-toiminta tuo ihmisten monialaiset tiedot ja taidot yhteen.

Maker-kulttuuri yhdistää ihmisten osaamisen

Maker-kulttuurilla voidaan tarkoittaa toimintaa, jossa valmistetaan digitaalisia tai konkreettisia objekteja yksin tai ryhmässä. Samalla osallistutaan suunnitteluprosessiin, testaukseen, toteutukseen ja tuotetaan erilaisia ratkaisuja käsillä olevaan ongelmaan. Kaikille avoimet maker-tilat tarjoavat mahdollisuuden kokeilla erilaisia laitteita ja osallistua tekemisen kulttuuriin. Teknologia on yhä edullisempaa ja helpommin kaikkien saatavilla. Maker-tilat tarjoavat työvälineitä, joilla on mahdollista tehdä töitä, joihin ennen pystyi vain ammattilainen. Maker-toiminnan tavoitteena on tuoda ihmisten monialaiset tiedot ja taidot yhteen. Tärkeintä maker-toiminnassa on vertaisoppiminen ja avoin jakaminen. Tekemällä ja kokeilemalla oppimisen ohella tietoa on myös tärkeää jakaa muille.

Turun alueen korkeakoulujen rehtoreilla on herännyt toive perustaa oma maker-tila Turkuun.

Konseptiehdotukset Turun maker-tilalle

Maker-tiloja on monessa kaupungissa ympäri Suomea, mutta Turun alueella maker-toimintaa on vähemmän. Turun alueen korkeakoulujen rehtoreilla onkin herännyt toive perustaa maker-tila Turkuun. Opinnäytetyön tutkimuskysymyksenä olikin miettiä mikä maker-konsepteista olisi sopiva Turun maker-tilalle ja vastauksena tähän kysymykseen tehtiin tutkimustyön pohjalta kaksi konseptiehdotusta. Maker-konsepteiksi valittiin Design Factory ja Fab Lab -konseptit. Valinnoissa mietittiin mitä kyseiset konseptit toisivat Turun maker-tilalle. Molemmat maker-konseptit kuuluvat kansainväliseen verkostoon, joka toisi Turun maker-tilalle näkyvyyttä. Verkostoon kuuluminen tarjoaisi myös mahdollisuutta yhteistyöhön toisien maker-tilojen kanssa. Osaamista ja projekteja on myös helppo jakaa verkoston jäsenten kesken. Design Factory ‑konseptin painottuminen yritysyhteistyöhön tarjoaisi monenlaisia mahdollisuuksia. Yritykset voisivat löytää tulevaisuuden työntekijöitä ja toiminta voisi synnyttää myös startup-yrityksiä. Fab Lab ‑konseptissa toiminta yhdistäisi opiskelijoita eri aloilta ja toisi monipuolista osaamista ja uusia näkökulmia kaikkien käytettäväksi.

Lähteet

Pulkkinen V. 2022, Maker-tilat Suomessa – vertailuanalyysi ja konseptointia Turun malliksi, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö