Pienet yritykset toivovat helposti saavutettavaa matalan kynnyksen tukea ammattikorkeakouluilta

27.02.2024

Yritysten toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Megatrendit muovaavat maailmaa ja globaalit sekä paikalliset kriisit seuraavat toinen toistaan ja koettelevat yritysten toimintaedellytyksiä. Digitalisaation myötä tapahtuva nopea muutos edellyttää uudenlaista osaamista ja ymmärrystä yrityksiltä ja niiden henkilöstöltä. Pysyäkseen kilpailukykyisinä yritysten on sopeuduttava muutokseen. Erityisesti pienemmät yritykset tarvitsevat ulkopuolista tukea, sillä niiden omat resurssit ovat usein rajalliset.

Digitalisaatio, vihreä siirtymä ja muutoskyvykkyys

Opinnäytetyössä tarkasteltiin Turun talousalueen yritysten tarpeita sekä niiden ja ammattikorkeakoulun välistä yhteistyötä. Työn tavoitteena oli tunnistaa yritysten osaamis- ja koulutustarpeita sekä yritysten yhteistyöhalukkuutta ammattikorkeakoulun kanssa. Toimeksiantajana toimi REACT-EU-rahoitteinen Myrsky-hanke, jonka tarkoituksena oli auttaa Länsi-Suomen alueen yrityksiä koronapandemian aiheuttamasta kriisistä toipumisessa. Tähän pyrittiin tarjoamalla opintoja ja sparrauksia, joita Länsi-Suomen alueen ammattikorkeakoulut toteuttivat yhdessä. Hankkeen tarjoaman tuen teemoja olivat digitalisaatio, vihreä siirtymä sekä muutoskyvykkyys.

Hankkeen tarjoaman tuen teemoja olivat digitalisaatio, vihreä siirtymä sekä muutoskyvykkyys.

Työn tietoperustassa käsitteltiin Myrsky-hanketta, sen toteuttamia toimia ja teemoja sekä työelämäyhteistyön nykytilaa pienyritysten näkökulmasta. Työssä kartoitettiin laadullisin menetelmin yritysten osaamis- ja koulutustarpeita. Aiheesta oli jo aiemmin suoritettu Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toimesta kysely, josta valikoitui seitsemän yritystä haastatteluihin. Haastatteluilla oli tarkoitus saada syvempää tietoa yritysten tarpeista ja yhteistyöhön liittyvistä haasteista.

Täsmäkoulutuksia, uutta osaamista ja apua verkostoitumiseen

Haastatteluissa tuli esiin moninaisia tarpeita, joissa ammattikorkeakoulu voisi olla tukena. Yritysten koulutustarpeet keskittyivät suurelta osin digitalisaatioon ja markkinointiin. Yritykset ilmaisivat toiveen lyhyistä, täsmäkoulutuksista näihin aiheisiin liittyen. Lisäksi nousi esiin, että koulutusten tulisi olla tarjolla myös virka-aikojen ulkopuolella. Tämä mahdollistaisi myös pien- ja yksinyrittäjien kouluttautumisen ilman, että heidän päivittäinen liiketoimintansa kärsii. 

Osaamistarpeista kysyttäessä yritykset kertoivat tarpeestaan saada apua tiedon keräämisessä ja käsittelyssä esimerkiksi opinnäytetöiden tai opiskelijoiden toteuttamien pienten toimeksiantojen avulla. Uutta osaamista ja apua toivottiin myös työharjoittelijoiden sekä tilapäisen työvoiman muodossa. Lisäksi yritykset nostivat esiin verkostoitumisen tärkeyttä muiden yritysten sekä ammattikorkeakoulun henkilöstön kanssa, ja toivoivat siihen apua.

Tiedon ja ajan riittämättömyys yhteistyön esteenä

Yritykset kokivat tiedon ja resurssien puutteen olevan syynä siihen, miksi yhteistyötä ei tehdä tai sen aloittaminen koetaan haasteelliseksi. Yrityksissä ei välttämättä tunnisteta riittävästi yhteistyön mahdollisuuksia ja muotoja, eikä tiedetä, mihin ottaa yhteyttä. Toiseksi esteeksi yhteistyölle mainittiin yritysten rajalliset aika- ja henkilöresurssit. Vaikka yrityksissä tunnistetaankin yhteistyön ja avun tarve, niin usein haasteeksi muodostuu tarvittavien resurssien puute yhteistyön aloittamiseen ja toteuttamiseen.

Yhteydenpitoa ja matalan kynnyksen tukea

Myrsky-hanke vastasi osaltaan hyvin yrittäjien haastatteluissa esiin tulleisiin tarpeisiin ja haasteisiin. Hankkeen tarjoamat opinnot ovat edelleen saatavilla Yrityksen muutoskumppanina -sivustolla, ja ne kattavat myös teemat, joissa yrittäjät kaipasivat tukea. Lisäksi hankkeen toteuttamat tapahtumat tarjosivat mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden yrittäjien kanssa sekä tutustumisen ammattikorkeakoulujen tarjontaan. 

Maailma ja yritysten toimintaympäristö jatkavat muuttumistaan, ja yritykset tarvitsevat tukea myös tulevaisuudessa. Ammattikorkeakouluilla on paljon annettavaa yrityksille monipuolisten yhteistyömahdollisuuksien ja osaamisensa kautta. Yhteistyö koetaan kaikkia hyödyttävänä toimintana ja sitä pidetään tärkeänä. Olisi olennaista myös tulevaisuudessa järjestää yrityksille heidän tarvitsemaansa ja toivomaansa tukea sekä tarjota tietoa yhteistyön mahdollisuuksista matalalla kynnyksellä.

Mertanen, J. 2024. Mikro- ja pk-yritysten tarpeet muuttuvassa toimintaympäristössä : selvitys yritysten ja ammattikorkeakoulun välisen yhteistyön tarpeista yritysten näkökulmasta – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Kuva: Pixabay