mies työskentelee tietokoneella varastossa

Logistiikan tehostaminen ergonomian huomioimisella –Miten yritys voi saavuttaa parempaa tuottoa ja parantaa työntekijöidensä terveyttä?

27.03.2023

Tuotanto- tai logistiikkapäällikkö, haluaisitko pienentää osastosi kustannuksia, vähentää sairauspoissaoloja ja lisätä tehokkuutta? Luultavasti joudut ottamaan muutaman askeleen taaksepäin ja tarkastelemaan isompaa kuvaa, jossa huomioidaan myös prosessien keskeisin osa, Ihminen. Huono ergonomia voi olla juuri osastosi unohdettu pullonkaula.

Välillä olisi hyvä miettiä onko töitä tehtävä kovemmin vai fiksummin, ja ergonomiaan panostaminen on kehittämisen keskiössä. Haasteeksi muodostuu oikeiden menetelmien valinta ja toteutus. Logistiikka-alalla tilausten volyymit nousevat jatkuvasti verkkokaupan ja postitilausten takia, joten varastoilta vaaditaan nopeita toimituksia ja kustannustehokasta tuotantoa ja varastonhallintaa.

Ergonomian huomioiminen lisää sisälogistiikan työtyytyväisyyttä ja vaikuttaa myös oleellisesti työn tehokkuuteen. Ergonomiaan investoimalla voidaan saavuttaa tärkeitä etuja:
• Tilausten läpimenoajan lyheneminen
• Parempi työtyytyväisyys
• Vähemmän poissaoloja ja pidemmät työurat
• Enemmän voittoa yritykselle

Sisälogistiikan jouhevuus näkyy toimitusketjun kaikissa vaiheissa. Kaikilla edellä mainituilla toimenpiteillä voidaan myös turvata yrityksen toimitusvarmuutta ja parantaa asiakastyytyväsyyttä. Kun työtä tehdään optimaalisissa olosuhteissa, esiintyy vähemmän virheitä, tilaukset lähtevät ajallaan, jotka puolestaan vähentävät kuluja poistuneiden reklamaatioiden ja jälkiselvitysten muodossa.

Tutkimus

Opinnäytetyö tutki haastattelun avulla:
• Pakkauspisteen alkutilannetta
• Pisteen ongelmakohtia
• Toiminnan ja rutiinien kehittämistä

Kyselyssä haastateltiin kirjoittajan kollegoita, joilta oli tarkoitus saada kehityskelpoisia ideoita toiminnan tukemiseksi. Kyselystä saatiin myös paljon ideoita, mitä kirjoittaja ei tullut ajatelleeksi. Kyselyn tulokset osoittivat, että piste kärsii puutteellisesta tilasta, varustuksesta sekä rutiinien uupumisesta. Tilaa on vähän ja se täyttyy helposti turhasta tavarasta, jolloin pakkaustyön tehokkuus kärsii.

Pisteen ongelmat

Kyselyn tulokset osoittivat suurimmat ongelmat toiminnassa:
• Työpiste liian ahtaassa tilassa
• Pakkauspisteen sijoitus ei optimaalinen
• Pakkausmateriaalit väärässä paikassa
• Puutteellinen pakkauskoulutus

Liian ahdas työpiste on tehoton ratkaisu, kun kaiken tarvittavan tulisi löytyä käden ulottuvilta. Työtehtävät liian ahtaassa tilassa lisäävät turhaa fyysistä rasitusta, joka puolestaan altistaa työntekijän herkemmin loukkaantumiselle tai työtapaturmalle.

Pakkausmateriaalien väärä sijoitus vaikuttaa negatiivisesti prosessin jouhevuuteen, jos pakatakseen tilauksen tulee materiaaleja etsiä ympäri varastoa. Kiireen keskellä kyseinen asia korostuu, että kaikki tarvittavat materiaalit löytyisivät samasta paikasta, jotta prosessi toimisi tehokkaasti alusta loppuun.

Puutteellinen pakkauskoulutus ilmenee heikentyneenä asiakastyytyväisyytenä. Jos asiakas on odottanut tuotettaan pitkään ja se saapuu rikkinäisenä, heikentyy asiakkaan luotto toimintaan ja kynnys tilata tuote uudestaan nousee. Paketin tulee kestää kuljetuksen aikana erilaisia rasituksia, joten oikeanlaiseen pakkaamiseen tulee kiinnittää huomiota.

Kehitysehdotukset

Opinnäytetyössä suoritetun haastattelun perusteella lähdettiin analysoimaan vain todellista lisäarvoa tuottavia hyödykkeitä ja kyseiset ehdotukset esitettiin yritykselle. Oleellista on uuden palvelun ja ylipäätään toiminnan jatkuva kehitys, koska näin voidaan taata yrityksen kilpailukyky myös tulevaisuudessa.

Oleellista oli saada pisteellä työskentelevien mielipiteet kuuluviin kehitysehdotuksissa, jotta työskentelystä saataisiin käyttäjäystävällisempää. Keskeisimmät kehitysehdotukset olivat:
• Pakkauspisteen uusiminen
• 5S-toimintamallin hyödyntäminen
• Ergonomiset pakkaamista avustavat vaihtoehdot
• Toiminnan rutiinien määrittäminen

5S-periaatteiden käyttöönotolla pisteestä saadaan tehokkaampi, kun hukkaa ja arvoa tuottamattomat toiminnot poistetaan, sekä organisoidaan työpiste ja määritellään tarkat työrutiinit. Kehitysehdotukset voidaan toteuttaa kerralla tai yksitellen, mutta niistä saadaan paras hyöty, kun ne toteutetaan ennen sesongin alkua, jotta kiireen keskellä voidaan keskittyä olennaiseen.

Lähteet

Pihlava, J. 2023. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303223966, Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu.