Valmiina rakentamislain muutoksiin – vaikutukset rakennuttajan toimintaan ja tietomalleihin?

15.03.2024

Tietomallit on otettu vahvasti mukaan vuoden 2025 alusta voimaan astuvaan rakentamislakiin. Niitä koskien laissa on esitetty useita uusia vaatimuksia. Tietomalleja on käytetty jo pian 10 vuotta Asuntotuotannon asuntohankkeiden suunnittelussa, mutta lain uudet vaatimukset muuttavat aiempia käytäntöjä.

Asuntotuotanto rakennuttaa uudisrakennushankkeet Helsingin kaupungin asunnoille ja Helsingin asumisoikeus Oy:lle. Asuntotuotannossa rakennushankkeet suunnitellaan tietomallipohjaisesti niin arkkitehti-, rakenne- kuin talotekniikkasuunnittelun osalta.  Tietomalleja ei kuitenkaan ole hyödynnetty täysipainoisesti rakennushankkeen eri vaiheissa eikä niitä ole rakennuslupaprosessissa tai muussa viranomaisyhteistyössä käytetty. Vasta tuoreimmissa rakennusluvissa on edellytetty toteumamallin toimittamista rakennusvalvontaan ennen rakennushankkeen valmistumista. Uusi laki tuo mukanaan muutoksia rakennuttajan toimintaan ja vaatimuksiin, mutta kaikki tulevat muutokset eivät ole vielä selvillä.

Rakentamislaki edellyttää tietomallien käyttöä

Uusi rakentamislaki astuu voimaan vuoden 2025 alusta. Sen eräitä kärkiteemoja ovat rakennuslupaprosessien sujuvoittaminen sekä rakennetun ympäristön digitalisaation edistäminen. Rakennuslupaprosessi pyritään automatisoimaan mahdollisimman pitkälle. Rakentamislupa haetaan uuden lain myötä tietomallipohjaisella suunnitelmalla, mikä tarkastetaan automatisoitujen tarkastussääntöjen perusteella ilman, että ihmisen tarvitsee tarkastukseen osallistua. Suunnitelmamalleja tulee päivittää rakentamisen aikana ja ne luovutetaan toteumamalleina rakennusvalvonnalle ennen rakennuksen loppukatselmusta. 

Prosessi tarkasteluun

Kun vaade tietomallien käytöstä tulee rakentamislaista asti, kannattaa muitakin rakennuttamisen prosesseja tietomallintamisen ympärillä tai siihen liittyen tarkastella. Tällä hetkellä tietomallit eivät ole mukana Asuntotuotannon prosessiohjeissa eikä niitä ole erityisemmin sidottu eri hankevaiheille. Tietomallien hyödyntämiselle ja vaatimuksille kannattaa laatia omat hankevaihekuvaukset.

Tietomallit kannattaa ottaa tiiviimmin osaksi projektipäällikön työtä, kun halutaan varmistua suunnitelmien laadusta ja virheettömyydestä. Hyväksytysti tehdyt tietomallitarkastukset sidotaan osaksi suunnitteluvaiheiden hyväksyntää, tehtäviä päätöksiä sekä välitavoitteiden todentamista. Tällä tavoin projektipäälliköllä on käytännön työkalu suunnitelmien laadun todentamiseen ja suunnitteluprosessin ohjaamiseen. Selvää on, että tietomalleja kannattaa jatkossa hyödyntää kattavasti myös viranomaisyhteistyössä, kuten aluetyöryhmäkäsittelyissä ja naapurin kuulemisessa.

Kun tietomalit ovat mukana rakentamisluvilla useassa eri vaiheessa, tulevat ne luontevasti laajemmin käyttöön myös rakennustyömailla. Tähän saakka tietomallit ovat olleet Asuntotuotannon hankkeissa työmaavaiheessa käytössä hyvin vaihtelevasti, koska niitä ei ole tarkoitettu urakka-aineistoksi, vaan pelkästään urakkalaskentaa tukevaksi aineistoksi, jota ei ole päivitetty urakkalaskennan jälkeen. Tästä käytännöstä luopuminen on järkevää. Kun tietomallit tulevat täysipainoisesti mukaan myös rakennusurakkaan, niitä pystytään hyödyntämään täysipainoisesti myös rakentamisen aikana.

Ohjeiden muutostarpeet

Asuntotuotannolla on käytössään tietomalliohjeet, jotka määrittelevät tietomallien tarkkuustasot. Uuden rakentamislain myötä ohjeet vaativat varsin laajoja päivityksiä.  Vielä ei ole tiedossa, miten ohjeita tarkalleen on tarve muuttaa, koska tarkempia tietoja mm. tietomallien vaatimuksista rakentamisluville ei ole vielä julkaistu.  Selvää on, että eri suunnittelualojen tietomallit täytyy pitää rakentamisen aikana ajan tasalla, jotta toteumamallien laadinnan viivästyminen ei vaikuta hankkeen loppukatselmukseen.

Muutoksia kohdistuu myös kaupallisiin urakka-asiakirjoihin sekä urakoitsijan vastuulle kuuluvaan suunnitteluun aiempaa vahvemmin. Urakoitsijan täytyy pitää suunnittelijat ajan tasalla mahdollisista muutoksista hankkeen aikana, jotta ne ehditään päivittää toteumamalleihin, ja tämä on huomioitava myös aikatauluvaateena.

Muutokset asiakirjamalleihin ja tietomalliohjeisiin voidaan tehdä lopullisesti vasta, kun tarkemmin selviää, mitä rakentamisluvan tietomalleilta edellytetään. Olemme tämän asian kanssa vielä jonkinlaisessa välivaiheessa.

Lähteet

Grönholm, S. 2024. Tietomallit Asuntotuotannon rakennuttamisen osana

Kuva: Freepik