Ikääntynyt nainen luonnossa

Ikääntyneiden päivätoiminnan kehittäminen – kohti ikäystävällistä yhteiskuntaa 

22.04.2024

Yhteiskunnassa etsitään aktiivisesti ratkaisuja vastaamaan kasvavaan ikääntyneiden määrään ja heidän tarpeisiinsa. Erityisesti ikääntyneiden palvelutarjontaan tarvitaan uudenlaisia, innovatiivisia tapoja: uudenlaisten hoitomallien kehittämistä, teknologisten ratkaisujen hyödyntämistä ja yhteistyön tiivistämistä eri toimijoiden välillä.    

Ikääntyneiden päivätoiminta on ollut merkittävä osa ikääntyneiden hyvinvointia tukevaa palvelutarjontaa. Kädentaitoryhmät, keskustelutuokiot, kuntosalitoiminta ja muut vastaavat aktiviteetit ovat tarjonneet ikääntyneille arvokkaita mahdollisuuksia sosiaaliseen osallisuuteen ja mielen virkistykseen. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) päätös lopettaa ikääntyneille suunnatut avoimet toiminnot herättää huolta ikääntyneiden hyvinvoinnista alueella (Varha 2024). 

Päätöksen taustalla olevat taloudelliset ja tuottavuusohjelmiin liittyvät päätökset saattavat rajoittaa ikääntyneiden pääsyä palveluihin. On kuitenkin rohkaisevaa nähdä, että Turun kaupunki ja Uusikaupunki ovat tarttuneet tilanteeseen ja sitoutuneet jatkamaan avoimen päivätoiminnan tarjoamista omien resurssiensa puitteissa yhteistyössä järjestöjen kanssa. (Airas-Salminen 2024.) 

Palvelujen pitää perustua kohderyhmän tarpeisiin

Hyvinvointia edistävät palvelut keskittyvät ylläpitämään iäkkäiden ihmisten toimintakykyä. Ne sisältävät muun muassa neuvontapalveluja sekä terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä erityisesti riskiryhmiin kuuluville iäkkäille. (Palvelut ja etuudet iäkkäille n. d.)  Iäkkäiden hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja toimintakykyä voidaan edistää ennakoivilla ja ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä ja palveluilla, mikä mahdollistaa heidän viettävän hyviä ja aktiivisia elinvuosia. (STM 2024.) 

On tärkeää, että ikääntyneiden palvelujen kehittämisessä otetaan huomioon myös väestön moninaisuus ja tarpeet. Tulevien hankkeiden tavoitteena tulisi olla innovatiivisten ja monipuolisten palvelujen kehittäminen. Ne tukevat ikääntyneiden terveyttä, hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta. (Valtioneuvosto 2022,11–13.) Tässä prosessissa olisi tärkeää hyödyntää myös yritysten osaamista ja resursseja.  

Ikääntyneiden päivätoiminta edistää terveyttä ja vahvistaa osallisuutta 

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä laadittiin liiketoimintasuunnitelma uudenlaiseen ikääntyneiden päivätoimintaan. Liiketoimintasuunnitelma toimii käytännön perustana uuden palvelun käynnistämiselle ja operatiivisten toimintojen organisoinnille opinnäytetyön toimeksiantajan yritykselle. 

Opinnäytetyössä hyödynnettiin benchmarking-menetelmää, joka mahdollisti parhaiden käytäntöjen tunnistamisen ja soveltamisen omassa toiminnassa. Samankaltaista toimeksiantajan suunnittelemaa ikääntyneiden päivätoimintaa järjestetään esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa. 

Uudenlainen, innovatiivinen ikääntyneiden päivätoimintamalli suunniteltiin palveluksi, joka vastaa ikääntyneiden tarpeisiin. Päivätoiminnassa tarjotaan terveys- ja ravitsemuspalveluita, kuten ruokapalveluita ja terveysneuvontaa, sekä monipuolisia liikunta- ja kulttuuripalveluita osana päiväohjelmaa. Päivätoiminnassa ikääntyneillä on mahdollisuus osallistua aktiivisesti arkipäivän toimintoihin, mikä vahvistaa heidän sosiaalisia suhteitaan.  Liiketoimintasuunnitelman keskiössä on ennaltaehkäisevien palveluiden tarjoaminen, jotta voidaan vähentää toimintakyvyn laskua ja sairastavuutta ikääntyneiden keskuudessa. 

Ikääntyneiden palvelutarjontaa on lisättävä

Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030 pyrkii luomaan Suomesta ikäystävällisen yhteiskunnan, jonka yksi keskeinen tavoite on edistää ikääntyneiden toimintakykyä ja parantaa ikäihmisten terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia – on selvää, että tulevaisuudessa ikääntyneiden palvelutarjontaa on lisättävä. (Valtioneuvosto 2022, 42.) 

Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2025 terveyden edistämisen määrärahan haun painopisteiden huomioiminen voi tarjota mahdollisuuksia kehittää uusia toimintamalleja ja hankkeita, jotka vastaavat ikääntyneiden tarpeisiin. Erityisesti painopisteet, jotka kohdistuvat yhteisöllisyyden vahvistamiseen, eriarvoisuuden vähentämiseen ja kriisinkestävyyden lisäämiseen, ovat relevantteja ikääntyneiden päivätoiminnan kehittämisessä. (STM 2024.) 

Päätöksentekijöiden ja kaikkien ikääntyneiden parissa työskentelevien toimijoiden tulisi käyttää tätä mahdollisuutta hyväkseen ja suunnitella hankkeita, jotka vastaavat ikääntyneiden tarpeisiin ja edistävät heidän hyvinvointiaan. Yhteistyössä voidaan luoda entistä parempia ja monipuolisempia palveluja, jotka tukevat ikääntyneiden merkityksellistä ja aktiivista elämää. 

Lähteet:

Airas-Salminen, Ella 2024. Turun sanomien uutinen 18.04.2023: Ikääntyvien 1,5 miljoonan virkistystä korvataan 80 000 euron lohdutuspalkinnolla). Verkkosivu. Viitattu 21.04.2024. https://www.ts.fi/uutiset/6303328 

Palvelut ja etuudet iäkkäille n. d. Sosiaali- ja terveysministeriö. Verkkosivu. Viitattu 6.3.2024. Palvelut ja etuudet iäkkäille ihmisille – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi) 

STM. 2024,27. Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027.Verkkojulkaisu. Viitattu 6.3.2024. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165460/STM_2024_4_J.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

STM. 2024. Terveyden edistämisen määräraha. Verkkosivu. Viitattu 21.4.2024. https://stm.fi/rahoitus-ja-avustukset/terveyden-edistamisen-maararahat 

Valtioneuvosto. 2022,42,11–13. Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030 – Tavoitteena ikäkyvykäs Suomi: Periaatepäätös. Verkkojulkaisu. Viitattu 4.3.2024. Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030 – Tavoitteena ikäkyvykäs Suomi (valtioneuvosto.fi) 

Varha 2024. Verkkosivu. Viitattu 21.04.2024. https://www.varha.fi/fi/ajankohtaista/ikaantyneiden-palvelulautakunta-paatti-etta-varhan-jarjestama-avoin-paivatoiminta-paattyy-turussa-ja