Vaikuttavaa kulttuurihyvinvointitoimintaa Turun kulttuurin kutsuvieras -toimintamallissa?

04.04.2024

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyössä selvitettiin työpajatyöskentelyn keinoin, miten asiakasvaikuttavuutta voidaan arvioida Turun kaupungin Kulttuurin kutsuvieras -toimintamallissa.

Kulttuuri- ja taidetoiminta ovat yleistyneet hyvinvointialoilla 2000-luvun alkupuolelta alkaen. Tänä aikana taide ja kulttuuri ovat tulleet osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa, joissa on kehitetty enenevässä määrin erilaisia kulttuurin ja terveyden yhdistäviä toimintatapoja. (Fancourt & Finn 2019, 5.)

Taiteella ja kulttuurilla on todettu monenlaisia, koko ihmisen elämänkaarelle ulottuvia hyvinvointivaikutuksia, joiden vuoksi ne ovat merkityksellisiä terveydelle ja hyvinvoinnille. Tunnettujen hyvinvointivaikutusten vuoksi kulttuuri ja taide näyttäytyvät mahdollisuutena edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta sekä fyysisillä ja psyykkisillä että yksilöiden ja yhteisöjen tasoilla. Kulttuuriin ja taiteisiin perustuvat terveysinterventiot tarjoavat ainutlaatuisia vastauksia lisääntyviin ja monimutkaisiin terveyshaasteisiin, joita ei ole pystytty riittävästi ratkaisemaan perinteisten interventioiden avulla. (Fancourt & Finn 2019, 6–7, 52–53.)

Kulttuurikutsu tuo iloa arkeen

Turun kaupungissa on syksyllä 2023 otettu käyttöön uusi kulttuurihyvinvoinnin palvelu, Kulttuurin kutsuvieras -toimintamalli. Toimintamalli on kehitetty Turun kaupungin Kulttuurin kärkihankkeen, kulttuuripalveluiden ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yhteistyönä.

Toimintamalli tarjoaa maksutonta kulttuuritoimintaa ja kulttuurin iloa neuvolan perheohjauksen asiakasperheille, joilla on elämässään eritasoisia haasteita, kuten ilottomuutta, yksinäisyyttä tai vuorovaikutuksen haasteita. Perheet saavat kulttuurikutsulla osallistua Turun kaupungin valikoituihin kulttuuritoimintoihin, joilla tiedetään olevan tutkittuja hyvinvointivaikutuksia. Toimintamallin tavoitteena on toimia varhaisena tukena ja ennaltaehkäisevänä toimintana sekä tukea vanhemmuutta ja vuorovaikutusta. Toimintamallin pilotointi jatkuu Turun kaupungissa kevääseen 2024 asti. (Turun kaupunki 2024.)

Miten uuden kulttuurihyvinvointipalvelun vaikuttavuutta voidaan arvioida?

Vaikka taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista tiedetään jo paljon, kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien hyötyjen ja vaikutusten arviointi on edelleen rajallista. Vaikuttavuuden arviointiin ei myöskään ole olemassa valmiita arviointimalleja tai -menetelmiä.

Vaikuttavuuden osoittaminen on kuitenkin tärkeää, sillä sen avulla laaja-alainen ja moniulotteinen kulttuurihyvinvointitoiminta on mahdollista saada näkyväksi ja osaksi yhteiskunnallista päätöksentekoa. Kulttuurihyvinvointitoiminnan vaikuttavuuden ja taloudellisen arvioinnin kehittämisen toimenpidesuositukset on julkaistu vuonna 2023. Nämä suositukset ohjaavat kehittämään arviointia yhteistyössä kulttuurihyvinvointitoiminnassa mukana olevien toimijoiden kesken. (Kippo ym. 2023, 1–6.)

Suunnitelma ja työkalut Kulttuurin kutsuvieras -toimintamallin asiakasvaikuttavuuden arvioinnin toteuttamiseen

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä luotiin Kulttuurin kärkihankkeelle suunnitelma sekä asiakkaille ja perheohjaajille suunnatut kyselylomakkeet Kulttuurin kutsuvieras -toimintamallin asiakasvaikuttavuuden arvioinnin toteuttamista varten.

Arviointisuunnitelma ja kyselyt laadittiin yhteiskehittämistyöpajan tulosten ja kulttuurihyvinvoinnin vaikuttavuuden arviointia koskevan teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Näitä yhdistelemällä räätälöitiin tämän toimintamallin tarpeita vastaava asiakasvaikuttavuuden arvioinnin kokonaisuus. Monialaiseen työpajaan osallistui kahdeksan toimintamallin kehittämistyöryhmään kuuluvaa asiantuntijaa.

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyönä luotua arviointisuunnitelmaa ja kyselyjä voidaan jatkossa hyödyntää myös muiden kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien vaikuttavuuden arviointia suunniteltaessa.

Lähteet:

Fancourt, D. & Finn, S. 2019. What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Health Evidence Network synthesis report 67. Copenhagen: WHO.

Kippo, S.; Koivisto, T.-A.; Mäki-Opas, T.; Lehikoinen, K.; Lehtimäki, A.-V.; Lavikainen, P.; Turtiainen, M. & Martikainen, J. 2023. Kulttuurihyvinvointitoiminnan vaikuttavuus ja taloudellinen arviointi. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja. Policy Brief 2023:14. Saatavilla https://tietokayttoon.fi/documents/113169639/113170760/14-2023-Kulttuurihyvinvointitoiminnan+vaikuttavuus+ja+taloudellinen+arviointi.pdf

Turun kaupunki 2024. Turun kulttuurin kutsuvieras. Viitattu 10.1.2024. https://www.turku.fi/kulttuurin-kutsuvieras

Artikkelikuva: freepic.diller on Freepik