piirretty kuva neuvottelusta robotin kanssa

ChatGPT: Mikroyrittäjän salainen ase sisältömarkkinoinnissa

30.12.2023

Astuessamme uudelle vuosikymmenelle, teknologian laineet ovat kantaneet mukanaan uudenlaisen mahdollisuuden – Generatiivisen tekoälyn muodossa, kuten ChatGPT:n. Tämä innovaatio ei ainoastaan mullista tapaa, jolla kommunikoimme, vaan se avaa myös oven monenlaisille mahdollisuuksille erityisesti sisältömarkkinoinnissa. Vaikka joidenkin mielestä ChatGPT saattaa olla enemmänkin humoristinen oikku, todellisuudessa se toimii vahvana työkaluna monilla liiketoiminnan alueilla.

Generatiivisen tekoälyn saapuminen isolle yleisölle ChatGPT:n muodossa on mullistanut monen alan ja tuonut tekoälyn käytön monen huulille. Jollekin ChatGPT:n käyttö saattaa olla hyvinkin pelkästään humoristista ja hyvinkin kriittistä. On kuitenkin todistettavissa, että ChatGPT toimii erinomaisena apukätenä monella alalla. Tein jo varhaisessa vaiheessa soveltavaa kokeilua ChatGPT:n kanssa erilaisilla sosiaalisen median alustoilla ja sisältömarkkinoinnissa selvittääkseni, voisiko tämä tehostaa omaa tekemistä. Myös moni mikroyrittäjä taistelee ainaisten ajankäytöllisten ongelmien sekä ulkoistamiseen liittyvän resurssipulan kanssa. Tästä syystä päätin yhdistää tämän uuden generatiivisen tekoälyn sovelluksen mikroyrittäjien ongelmien ratkaisemiseen. Lopputulos oli yllättävä.

Opinnäytetyö pureutui syvälle kolmeen keskeiseen kysymykseen. Ensiksi tarkasteltiin ChatGPT:n roolia mikroyritysten sisältömarkkinoinnissa ja sen mahdollista tehostavaa vaikutusta. Toiseksi kartoitettiin niitä haasteita, joita pienyritykset saattavat kohdata käyttäessään ChatGPT:tä sisältömarkkinoinnissaan. Kolmanneksi keskityttiin siihen, miten mikroyrittäjät voivat parantaa sisältömarkkinointiaan hyödyntämällä kehitettyä ChatGPT-videosarjaa.

Generatiivinen tekoäly on tekoälyn haara, joka luo digitaalista sisältöä käyttäjän antamiin kehotteisiin perustuen. Sen vaikutukset markkinointiin ja viestintään ovat vasta hahmottumassa, mutta sisältömarkkinointi on jo kokemassa suurta mullistusta.

ChatGPT vs Ihminen kirjoittajana

Opinnäytetyön aikana tehtiin erilaisia kokeiluja Rukanhuvila-nimisen huvilan sisältömarkkinointiin. Kokeilut ovat osoittaneet, että ChatGPT tarjoaa merkittävää apua valmiiden tekstien tuottamisessa ja tekstirunkojen hyödyntämisessä. Videosarja, joka syntyi tämän tutkimuksen tuloksena, on suunniteltu helpottamaan mikroyritysten markkinointiponnisteluja hyödyntämällä ChatGPT:n generatiivista tekoälyä.

Tarjoamalla valmiita ideoita ja tekstipohjia, tekoäly pystyy vapauttamaan yrittäjän aikaa ja avaa uusia mahdollisuuksia markkinoinnin tehostamiseksi.

ChatGPT:n käytännön kokeilut ovat näyttäneet vakuuttavasti, miten se toimii arvokkaana apuna sisältömarkkinoinnissa. Tarjoamalla valmiita ideoita ja tekstipohjia, tekoäly pystyy vapauttamaan yrittäjän aikaa ja avaa uusia mahdollisuuksia markkinoinnin tehostamiseksi. ChatGPT ei ainoastaan tarjoa valmiita ideoita, vaan myös auttaa niiden muokkaamisessa ja personoinnissa erilaisille kohdeyleisöille. Sen avulla yrittäjät voivat keskittyä oleellisempiin liiketoiminnan osa-alueisiin samalla, kun sisällöntuotanto on tehokkaasti hoidettu. Käyttämällä ChatGPT:tä sisältömarkkinoinnissa, yrittäjät voivat avata uusia ovia ja mahdollisuuksia markkinoinnin tehostamiseen. Tekoälyn avulla pystytään tuottamaan laadukasta ja kohdennettua sisältöä, mikä voi lisätä sitoutumista ja vuorovaikutusta kohdeyleisön kanssa. Näin ollen ChatGPT edustaa merkittävää askelta kohti tehokkaampaa ja tuloksellisempaa sisältömarkkinointia.

ChatGPT ei ainoastaan tarjoa valmiita ideoita, vaan myös auttaa niiden muokkaamisessa ja personoinnissa erilaisille kohdeyleisöille.

Henkilö, joka työskentelee markkinoinnin parissa, löytää usein inspiraatiota erilaisten postausten luomiseen testaamalla ensin ChatGPT:n kykyä käsittää annettu tehtävä. Tämä prosessi saattaa synnyttää loistavia ajatuksia, toimia tekstien runkona tai parhaassa tapauksessa tuottaa valmiin lopputuloksen. Yleisesti ottaen tällainen henkilö ei koe tarvetta aloittaa tyhjästä kirjoittaen vaan käyttää ChatGPT:ä lähtökohtana ja tekee päätöksiä siitä, kirjoittaako itse pääosan sisällöstä vai antaako ChatGPT:n hoitaa suurimman osan työstä. Tämä sovellus on erinomaiseksi avuksi esimerkiksi Instagram- ja Facebook-postausten luomisessa.

Kriittinen käyttö avainasemassa

Opinnäytetyön perusteella ilmeni, että vaikka ChatGPT tarjoaa merkittävää apua sisältömarkkinoinnissa, sen käyttö vaatii harkintaa ja tarkkaa hienosäätöä. Vaikka tekoäly pystyy luomaan laadukasta sisältöä, ihmisen luova panos ja valvonta ovat korvaamattomia. Ihmisen kyky ymmärtää yleisön tarpeita, hienovaraiset nyanssit ja brändin äänen sävy ovat osa markkinoinnin tehokkuutta, joita tekoäly ei välttämättä täysin ymmärrä. Siksi on tärkeää käyttää ChatGPT:tä tuottamaan pohjatekstejä ja ideoita, mutta lopullisen sisällön hienosäätö ja personointi vaativat inhimillistä osallistumista. Ihmisen ja tekoälyn yhteistyö markkinoinnissa edustaa potentiaalista tulevaisuuden suuntausta. Yhdistämällä teknologian luomat mahdollisuudet ihmisen luovaan lähestymistapaan voidaan saavuttaa entistä vaikuttavampia tuloksia markkinoinnissa. Tässä yhteistyössä avainasemassa on tasapaino: tekoälyn tarjoama tehokkuus ja ihmisen ainutlaatuinen kyky tulkita, soveltaa ja personoida sisältöä optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. ChatGPT myös saattaa tarjota hyvin epärelevanttia sisältöä, mikäli komentojen syöttäjä ei tarkenna riittävän tarkasti mistä on kyse ja millaista lopputulosta toivotaan. Videosarjassa käydään läpi komentojen käyttöä, sekä tutkitaan generoituja lopputuloksia kriittisesti. Näin ollen, vaikka ChatGPT tarjoaa merkittävää apua sisältömarkkinoinnissa, se toimii parhaiten yhteistyössä ihmisen kanssa, joka tuo prosessiin inhimillisen näkökulman ja varmistaa lopullisen sisällön soveltuvuuden ja laadun markkinointitavoitteiden mukaisesti.

Älykästä vai älytöntä?

Havaintojen mukaan ChatGPT soveltui jopa yllättävän hyvin sisältömarkkinoinnin työkaluksi ja sen avulla oli mahdollista luoda hyvinkin luontevaa sisältöä. Monessa tehdyssä kokeilussa sovellus pystyi generoimaan asioita, joita ei välttämättä olisi tullut mieleen kirjoittaa. ChatGPT pystyi myös huomioimaan äärimmäisen hyvin kaupallisen näkökulman postauksia tehdessä ja halutessaan se pystyi tekemään erilaisia CTA (call-to-action) kehotuksia. ChatGPT pystyi tunnistamaan myös erilaiset alustat, jolloin tekstin pituus ja muoto muuttui esimerkiksi Instagramia verratessa blogiin. Se on myös mahdollista ohjelmoida kopioimaan pyydettyä kirjoitustyyliä, jolloin se voi johdatella esimerkiksi aikaisemmin sosiaalisen median sisältöä tehnyttä henkilöä tai tahoa.

Kokonaisuudessaan kirjoittamani opinnäytetyö avaa oven uudenlaiseen markkinointiin ja tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita ja esimerkkejä, jotka innostavat ja auttavat lukijaa hyödyntämään ChatGPT:n voimaa omassa yrityksessään. Lue lisää tästä innovatiivisesta lähestymistavasta markkinointiin ja astu askeleen edelle kilpailussa. Muista myös tutustua sisältömarkkinointiin liittyvään videosarjaan. Videosarjan aikana käydään läpi ChatGPT:n käyttöä reaaliajassa ja pyritään antamaan käytännön vinkkejä generatiivisen tekoälyn soveltamiseen katsojan omassa liiketoiminnassa.

Lähteet

Paakkunainen, T. 2023. ChatGPT:n hyödyntäminen sisältömarkkinoinnissa : opetusvideosarja mikroyrityksille – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Mero, J. 2023. Generatiivinen tekoäly ja sisältömarkkinoinnin tulevaisuus – tuottavuusloikka vai sisältövyöry? https://www.mrktng.fi/blogi/generatiivinen-tekoaly-ja-sisaltomarkkinoinnin-tulevaisuus-tuottavuusloikka-vai-sisaltovyory/