EU lippu

Rahapolitiikan kauaskantoiset seuraukset – EKP:n rahapolitiikan vaikutukset osakemarkkinoihin

25.04.2024

Euroopan keskuspankin rahapolitiikan merkitys ja näkyvyys on korostunut viime vuosien aikana.  Keskuspankki on aloittanut rahapolitiikan kiristämisen ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen ja ohjauskorkoja on nostettu voimakkaammin kuin koskaan ennen. Rahapolitiikan jälleen kääntäessä kurssiaan pitkän elvyttävän aikakauden jälkeen onkin sopiva hetki tutkia sen aikaansaamia vaikutuksia. Tässä artikkelissa käsitellään viimeaikaisen kiristyvän rahapolitiikan vaikutuksia osakemarkkinoihin.

Rahapolitiikkaa ovat päätökset, joilla keskuspankki vaikuttaa rahan saatavuuteen ja hintaan taloudessa. Rahapolitiikan toimilla on vaikutuksia talouteen ja Euroopan keskuspankin tärkeimpänä tavoitteena on säilyttää yleinen hintavakaus eli säilyttää euron arvo. Hintavakauden saavuttamiseksi EKP tähtää kahden prosentin inflaatiovauhtiin keskipitkällä aikavälillä. Rahapolitiikkaa toteutetaan erilaisilla rahapolitiikan välineillä, joihin kuuluvat esimerkiksi ohjauskorot, arvopapereiden osto-ohjelmat ja vähimmäisvarantovelvoite.

Tutkimuksen tavoitteena oli vastata siihen, miten Euroopan keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka on vaikuttanut Euroopan osakemarkkinoihin tutkimusjaksolla 1.7.2022–1.2.2024. Työ toteutettiin tekemällä tutkimuskatsaus aihetta aiemmin käsitteleviin tutkimuksiin ja tekemällä omaa tutkimusta rahapolitiikan vaikutuksista osakemarkkinoihin. Tutkimuskatsauksen avulla analysoitiin työssä saatuja tuloksia ja vastattiin kysymykseen, miten teorian mukaan rahapolitiikka voi vaikuttaa osakkeisiin.

Tutkimuksessa saatuja tuloksia ovat:

  • Ajanjaksolla lähtökohtaisesti vahvaa positiivista korrelaatiota ohjauskorkojen ja valittujen osakeindeksien välillä
  • Ajanjaksolla lähtökohtaisesti kohtuullista negatiivista korrelaatiota arvopapereiden osto-ohjelmien netto-ostojen ja valittujen osakeindeksien välillä
  • Rahapolitiikalla on keskimäärin ollut positiivisia vaikutuksia osakkeiden hintoihin
  • Rahapolitiikka kasvattaa osakkeiden kaupankäynnin volyymiä
  • Rahapolitiikka on keskimäärin laskenut osakkeiden hintojen volatiilisuutta

Korrelaatioanalyysissä ilmeni, että tutkimusjaksolla rahapolitiikan ja osakkeiden hintojen välillä vallitsi epätavallinen korrelaatio. Normaalin rahapolitiikan teorian mukaan, nyt koetut nousevat ohjauskorot sekä vähenevät arvopapereiden ostot saavat osakkeiden hinnat laskemaan. Tällöin ohjauskorkojen ja osakeindeksien välillä olisi negatiivinen korrelaatio ja arvopapereiden osto-ohjelmien netto-ostojen ja osakeindeksien välillä olisi positiivinen korrelaatio. Nyt havaittiin tutkimusjaksolla teoriaa päinvastainen reaktio.

Tätä reaktiota voivat selittää havainnot siitä, että kriisiaikoina rahapolitiikalla voi olla teoriaan nähden päinvastaisia vaikutuksia osakkeiden hintoihin. Lisäksi on huomattu, että korkean ja epävakaan inflaation aikana osakemarkkinoiden liikkeet seurasivat inflaatiouutisia. Inflaatiouutisten positiivisuus on ollut tutkimusjaksolla nousujohteista, jolloin tälläkin voidaan selittää osakkeiden hintojen käytöstä. (Haitsma, Unalmis & de Haan 2016; Lombardi & Sushko 2023.)

Korrelaatioanalyysin lisäksi tutkittiin, miten osakkeet käyttäytyivät kerran kuudessa viikossa järjestettävien rahapoliittisten päätösten julkistamisina, kuukauden muihin pörssipäiviin nähden. Huomattiin, että euroalueen isojen yritysten osakkeita seuraavan EURO STOXX 50 -osakeindeksin osakkeiden hinta ja kaupankäynnin volyymi nousivat sekä hinnan volatiilisuus laski. Päivinä, jolloin rahapoliittisia päätöksiä julkaistiin, kyseisen osakeindeksin osakkeiden hinnat nousivat keskimäärin lähes neljä kertaa enemmän kuin tutkimusjaksolla yleisesti. Tämä perustuu rahapolitiikan tutkittuun kykyyn vaikuttaa osakkeiden tulevaisuuden kassavirtoihin sekä osakkeiden arvonmäärityksessä käytettyyn diskonttokorkoon. (Fausch & Sigonius 2018; Benchimol, Saadon & Segev 2023.)

Lähteet:

Pirttijärvi, E. 2024. Analyysi EKP:n rahapolitiikan vaikutuksista osakemarkkinoihin 2022–2024 – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Benchimol, J.; Saadon, Y. & Segev, N. 2023. Stock market reactions to monetary policy surprises under uncertainty. Viitattu 21.3.2024.
https://www-sciencedirect-com.ezproxy.turkuamk.fi/science/article/pii/S1057521923002995

Fausch, J. & Sigonius, M. 2018. The impact of ECB monetary policy surprises on the German stock market. Viitattu 21.3.2024.
https://www-sciencedirect-com.ezproxy.turkuamk.fi/science/article/pii/S016407041630146X#bib0042

Haitsma, R.; Unalmis, D. & de Haan, J. 2016. The impact of the ECB’s conventional and unconventional monetary policies on stock markets. Viitattu 6.3.2024.
https://www-sciencedirect-com.ezproxy.turkuamk.fi/science/article/pii/S0164070416000276

Lombardi, M. & Sushko, V. 2023. The correlation of equity and bond returns. Viitattu 5.3.2024.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2312v.htm

Artikkelikuva: Adobe Stock