Kuvassa esitetään murskauslaitos Tuusulassa. Kuvassa näkyy murskauslaitos sekä työkoneita, laitoksen ympärillä näkyy kallion seinämää.

Hukan vähentäminen murskaustyömaalla – aikaa, kustannussäästöjä ja tehokkuutta työn tekemiseen

25.05.2022

Murskaustyömaalla – kuten muillakin rakennustyömailla – käydään läpi samoja ongelmakohtia. Kuinka tehdä sama työ kustannustehokkaammin, turvallisemmin tai paremmassa aikataulussa. Säästökohteita kustannuksiin voidaan pyrkiä etsimään rakennushankkeen tai työvaiheen kaikista kohdista. Jostain kohteista tai työvaiheista säästöä voidaan saada selvemmin kuin muualta, mutta tärkeintä on ymmärtää mahdolliset kustannussäästöjä estävät tai mitätöivät toimenpiteet.

Murskaustyömaalla suoritettavia työvaiheita ovat louhinta ja kiviainesmurskaus. Louhintaan sisältyy räjäytyskentän pintamaanpoiston, porareikien porauksen ja panostamisen lisäksi myös räjäytyksen jälkeen seuraava ylisuurten lohkareiden rikotus. Kokonaiskustannusten pienentäminen voi murskaustyömaalla tarkoittaa muun muassa kustannusten uudelleenohjausta, jota on mahdollista kohdistaa esimerkiksi räjäytettävän kallion louhekokoon, jolloin ylisuurten lohkareiden esiintyminen pienenee, eikä niitä tarvitse ennen seuraavaa työvaihetta rikottaa iskuvasarakoneella. Kallion räjäyttäminen pienempään louhekokoon voi tarvita suurempaa investointia, mutta se saattaa pienentää puolestaan murskauksen kustannuksia, jolloin kokonaiskustannukset pienenevät.

Työturvallisuus on sitä, että töissä jaksetaan ja pysytään turvassa

Työturvallisuus on yksi alan suurimmista puhuttavista teemoista, joten kaikki parannukset työturvallisuuteen ovat aina tervetulleita. Työturvallisuuteen ymmärretään nykyään liittyvän riskien välttämisen lisäksi myös muun muassa työssä jaksaminen sekä työilmapiiri. Työssä jaksaminen ja työilmapiiri ovat ratkaisevassa asemassa myös murskausaseman työn tehokkuuteen, sillä esimerkiksi työvaiheiden risteämisistä tai raaka-aineiden odottelua on huomattavasti vähemmän kuin talonrakennustyömaalla. Kun työmaalla yhteistyö on toimivaa ja saumatonta, työilmapiiri ja työturvallisuus yleisesti paranevat. Yhteistyö ei kuitenkaan aina toimi aivan itsekseen, vaan jokaisen tulee toiminnallaan edesauttaa sitä. Myös turvallisuushavaintojen ja riskikartoitusten tekeminen yhteistyössä luo pohjaa turvalliselle ja terveelliselle työyhteisölle. Työturvallisuuden riskikohteita murskaustyömaalla ovat esimerkiksi iskuvasarakoneella ylisuurten lohkareiden rikottaminen sekä kalliolla suoritettavat työvaiheet talvella, sillä lumisella tai jäisellä kalliolla voi esiintyä riski kaatumiseen. Työmailla turvaetäisyydet iskuvasarakoneeseen on myös erityisen tärkeä pitää oikeina, jotta voidaan välttyä niin henkilö- kuin laitevahingoiltakin.

Aluesuunnittelun tärkeys ennen työmaan aloitusta ja sen päivittäminen sekä puutteelliset työmaapalaverikäytännöt vaikeuttavat tehokkaan työmaan toimintaa. Pienimmissä hankkeissa saatetaan ajatella, että ei nopeasta palaverista tarvitse juuri silloin muualla olleita hankkeen osapuolia informoida. Kuitenkin kyseinen päätös voi johtaa työmaan taukoon, kun esimerkiksi louhintaa ei osatakaan suorittaa oikeaan aikaan tai suuri määrä ylisuuria lohkareita estääkin murskauslaitoksen syöttämisen. Hyvin yhteensovitettu ja yhdessä myös aikataulullisesti suunniteltu työmaa ei aiheuta turhia katkoja, jotka voivat murskaustyömaallakin kestää tunneista päiviin. Kun työmaalla murskauslaitos seisoo, ei työmaa myöskään tuota tulosta. Kaikkien pitäminen ajan tasalla hankkeesta on yhteinen etu, kun murskaustyömaalla työtä tehdään yhteisen päämäärän eteen.

Toimivia valintoja jokaiselle työmaalle

Eri kokoisille murskauslaitoksille sopivat ratkaisut työn tehokkuuteen tai kustannustenohjaukseen ovat toisistaan hieman erilaisia. Isommalla laitoksella työmaan laskennallinen teho ei kasva, vaikka asemalle syötetty louhe olisi minkä kokoista. Pienemmällä työmaalla, jossa työtä suorittaa vähemmän murskauslaitteita, laskennallinen tehokin voisi olla täysin erilainen. Huolellisesti tehdyn aluesuunnitelman tärkeys korostuu suuremmilla murskaustyömailla ja etenkin sellaisissa kohteissa, joissa murskauksen ja louhinnan lisäksi on kiviainesmyyntiä ja tällöin myös kiviainesta hakevia kuorma-autoja. Työmaatiet ja koko työmaan toiminta tulee siinä tapauksessa suunnitella toimimaan samanaikaisesti myyntilastauksen ja -kuljetusten kanssa.

”Pyritään louhimaan kaksi vierekkäistä kenttää, että ei ole päivän päälle räjäytys. Voi tulla turhia taukoja, kun edetään rintausta vain yhdestä paikasta. Ei tarvitse myöskään syödä monttua tyhjäksi ennen kuin saa lisää kiviä.”

Hyvin yhteistyössä suunniteltu aluesuunnitelma palvelee niin louhintaa kuin murskauslaitostakin. Tällöin louhintaa voidaan suorittaa mahdollisimman helposti ja kustannustehokkaasti. Suuremmilla työmailla pystytään jopa poraamaan ja räjäyttämään kalliota eri etenemissuunnasta, jolloin työnjohtaja pystyy hallitsemaan louhinnan etenemisen ilman mahdollista louhepulaa. Louhinnan työnjohtajia haastatellessa osa heistä pyrkii jo nyt aluesuunnittelussa mahdollistamaan kahden eri kentän poraamisen samanaikaisesti. Louhepulassa murskaustyömaalle syötettävä louhe loppuu kesken murskausajan, kun uutta räjäytyskenttää ei ole vielä saatu räjäytettyä.

Linkki opinnäytetyöhön: Kivimäki, Mia 2022: Avolouhinnan ja murskauksen yhteistyön optimointi. Opinnäytetyö, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, Turun ammattikorkeakoulu