rakennustyömaa

Paksurappauselementin tuotannon hyödyt

18.12.2023
Paksurappaus-eristejärjestelmä.

Rakenteen valmistaminen

Työmaalla tehtävässä paksurappauksessa lämmöneristeiden jokainen kiinnike joudutaan kiinnittämään mekaanisesti, mikä vie hyvin paljon aikaa verrattuna elementtitehtaalla tehtävään asennukseen. Kiinnikkeiden asennuksen jälkeen villat asennetaan yksitellen kahteen kerrokseen. Elementtitehtaalla puolestaan lämmöneristeet, korokerenkaat, rappausverkko ja kiinnikkeet ladotaan sisäkuoren päälle betonin ollessa vielä märkää. Elementtitehtaalla tehtävässä rappausverkon levityksessä käytetään elementin korkuista määrämittaverkkoa, kun taas työmaalla joudutaan rappausverkon asennus suorittamaan rullatavarana. Työmaalla tehtävä kiinnikkeiden, lämmöneristeiden, rappausverkon asennus ja paksurappauksen teko joudutaan suorittamaan henkilönostimella, kun taas elementtitehtaalla työ voidaan tehdä tehdasolosuhteissa muotin ollessa vaaka-asennossa. Elementtien ollessa valmiita asennukseen työmaalla jää tehtäväksi vain saumojen verkotus ja täyttörappaus sekä pinnoitustyö. Henkilönostimia tarvitaan siis rappaustyön osalta huomattavasti vähemmän kuin paksurappausrakenteen tekemisessä työmaalla. Paksurappauskerros levitetään elementtitehtaalla valujassikalla lämmöneristeiden päälle vaakamuotissa, jolloin saadaan tehtyä elementtiin tasainen pinta helposti liippaamalla rappaus suoraksi.

Rappauslaasti

Elementtitehtaalla tehtävä rappauslaasti tehdään suursäkkisiilossa automaattisekoittajalla. Suursäkkisekoittajaan varastointitkapasiteetti on kuivalaastia noin 10-14t. Tehtaalla saadaan säädettyä 3 bar vedenpaine sekoittajaan ja laasti on tasalaatuista. Työmaalla tehtävä rappauslaasti tehdään 25kg:n säkeistä, jotka kaadetaan käsin rappausruiskun säiliöön. (Fescon 2021, 5–6.)

Kokonaisuudessa paksurappauselementtien käyttö rakentamisessa vähentää rakennusaikaa ja tällöin myös kustannuksia.

Tehdas- ja työmaaolosuhteet

Työmaalla sääolosuhteet vaikuttavat huomattavasti tehtävään paksurappauksen tekoon, koska paksurappauskerros tehdään siihen soveltuvalla ruiskulla ja esim. kovalla tuulella ja sateella työn tekeminen työmaaolosuhteissa on mahdotonta. Talvella paksurappausrakenteen tekeminen työmaalla on myös mahdotonta, koska rappauslaastia voidaan käyttää alimmillaan +5°C. Elementtitehtaalla paksurappauselementtejä voidaan tehdä ympäri vuoden tehdasolosuhteissa, kun taas työmaalla rappaukseen soveltuva ajankohta pyörii toukokuun ja lokakuun välillä. Paksurappauselementtien varastointiin on kuitenkin panostettava talvella, koska rappauslaastin alin käyttölämpötila on +5°C rapattaessa ja vähintään 3 vuorokautta rappaustyön jälkeen. (Tuoteseloste Fescon Rappauslaasti HD KS 20/80 Kuitu. 2023, 1.). Kokonaisuudessa paksurappauselementtien käyttö rakentamisessa vähentää rakennusaikaa ja tällöin myös kustannuksia. Elementeistä tehty kerrostalo on kaiken lisäksi ympäristöystävällisempää ainakin rakennustyömaalle, kuin rakenteen tekeminen kokonaan työmaalla, koska elementtiasennuksesta ei synny materiaalihukkaa yhtä paljon, kuin paikalla tehtävässä rakenteessa eli materiaalitehokkuus rakentamisessa nousee.
Elementtitehtaalla tehtävä eristeiden asennus ja paksurappauspinnan tekeminen eristeen pintaan suojaa lämmöneristeitä/rappauksen alustaa UV-säteilyltä sekä sateelta ja kosteudelta, kun taas työmaalla asennettavat lämmöneristeet olisivat sateelle ja kosteudelle alttiita. Tämä prosessi säästää hyvin paljon aikaa rakennustyömaalla. Lisäksi elementtitehtaalla valmiiksi asennettu eristys mahdollistaa rakennuksen nopeamman lämmityksen käynnistämisen, edistäen rakenteen nopeampaa kuivumista ja tällöin jo edellä mainittua rakennusajan lyhenemistä.

Lähteet

Kuivala, M. 2023. Paksurappauselementin laadunvalvonta elementtitehtaalla ja työmaalla – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Tuoteseloste Fescon Rappauslaasti HD KS 20/80 Kuitu. 2023. Hyvinkää. Fescon Oy

Fescon Oy 2021. Käyttöohje työmaasiilot – M-TEC automaattisekoitin. Viitattu 22.11.2023. www.fescon.fi