Tapaturmien tutkinta rakennusalalla

18.12.2023

Rakennusalalla tapaturmia sattuu edelleen kaksinkertainen määrä muihin aloihin verrattuna. Jotta tapaturmia saadaan vähennettyä, tulee ne tutkia perusteellisesti. Tapaturmien tutkinnassa pyritään tunnistamaan torjuntatoimenpiteet, joilla voidaan estää vastaavien tapausten toistuminen. Tapaturmien tutkinnan kehittäminen on tärkeää, jotta rakennusalan yritykset voivat oppia sattuneista tapaturmista. Turun ammattikorkeakouluun tehty opinnäytetyössä (Pakkanen 2023) pohdittiin keinoja tutkinnan tehostamiseksi.

Rakennusalan yritysten tulee huomioida erilaisia asioita kehittäessään tapaturmien tutkintaansa. Parhaassa tapauksessa tapaturmien tutkinnan avulla rakennusalan yritykset pystyvät arvioimaan ja estämään erilaisia turvallisuusriskejä. Tämä voi osaltaan edesauttaa vähentämään tapaturmien määrää ja parantamaan työntekijöiden turvallisuutta.

Tapaturmista on kerättävä riittävästi tietoa

Ensiarvoisen tärkeässä roolissa tapaturmien tutkimisessa on, että rakennusalan yritykset keräävät riittävästi tietoa tapaturman sattuessa. Tapaturman jälkeen, kun pelastustyöt on suoritettu, rakennusyrityksen on kerättävä mahdollisimman nopeasti kaikki tiedot tapahtuneesta. Kerättävät tiedot voivat olla esimerkiksi lausunto-, haastattelu-, sähköposti- tai valokuvamuodossa. Valokuvat tapaturman tapahtumapaikasta ja sen ympäristöstä ovat muun ohella tärkeässä osassa tapaturman raportoinnissa. Näiden pohjalta rakennusyritys laatii raportin. Raportissa on kuvattava mahdollisimman yksityiskohtaisesti:

  • mitä on tapahtunut
  • miten tapaturma olisi voitu estää
  • miten voidaan välttyä vastaavanlaisten tapaturmien toistuminen
  • tuleeko ohjeistuksia päivittää näiden korjaavien toimenpiteiden johdosta.

Vähäisten resurssien puitteissa ainakin vakavimmat vaaratilanteet ja tapaturmat on syytä tutkia (Työturvallisuuspakki 2023).

Tapaturmien tutkinnassa käytettävien prosessien tulee olla hyvin suunniteltuja

Tapaturmien tutkinnassa käytössä olevien prosessien tulee olla hyvin suunniteltuja. Ennalta suunniteltu prosessi auttaa varmistamaan, että tutkimus suoritetaan tehokkaasti ja ajoissa. Onnettomuuden jälkeen on tärkeää toimia nopeasti. Kun prosessi on ennalta suunniteltu, voidaan varmistaa, että kaikki tarvittavat tiedot kerätään. Tämä auttaa varmistamaan, että tutkimuksen tulokset ovat kattavia ja luotettavia. Lisäksi ennalta suunniteltu prosessi auttaa varmistamaan, että tutkimus suoritetaan oikeudenmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että kaikki osapuolet saavat tasapuolisen kohtelun tutkimuksen aikana. Yritysten tuleekin mahdollistaa erityisesti avoin tapaturmien tutkinta, jotta tapaturmien uhrit uskaltavat kertoa tapahtuneesta ja osallistua tapaturmien tutkintaan.

Viestinnällä on keskeinen rooli tapaturmatutkinnassa ja tapaturmien ehkäisyssä

Viestinnällä on keskeinen rooli rakennusyrityksissä tapaturmien yhteydessä. Tapaturman sattuessa on tärkeää, että tieto tapahtuneesta leviää nopeasti ja tehokkaasti koko organisaatiossa. Tämä auttaa varmistamaan, että kaikki työntekijät ovat tietoisia tilanteesta ja voivat ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Tapaturmista, mutta myös läheltä piti -tilanteista oppiminen on myös tärkeä osa tapaturmien ehkäisemistä. Viestimällä tapahtuneista tapaturmista rakennusyritykset voivat jakaa tietoa ja opittuja asioita tapaturmista, jotta samanlaiset tapaukset voidaan välttää tulevaisuudessa. Avoin ja rehellinen viestintä tapaturmista on tärkeää.

Tapaturmatukinnan merkityksen korostaminen yrityksille on tärkeää

Rakennusalan yritysten tapaturmien tutkintaa voidaan kehittää korostamalla tapaturmatutkimuksen merkitystä. Riittävän ammattitaidon varmistaminen työntekijöiltä tapaturmatutkinnan suorittamiseksi on välttämätöntä. Usein rakennusurakoissa esimerkiksi aliurakoitsijoiden ei ole koettu omaavan tarvittavaa osaamista tapaturmatutkinnasta tai ymmärtävän tapaturmatutkinnan merkitystä. Lisäksi joissakin rakennusalan yrityksissä on voitu jopa laiminlyödä tapaturmatutkimuksen suorittaminen, se voidaan suorittaa epämääräisesti tai se suoritetaan vasta viranomaisen nimenomaisesta vaatimuksesta. Rakennusalan yrityksien on syytä kiinnittää huomiota muun ohella riittävään resurssointiin, jotta tapaturmatutkinta on myös käytännössä mahdollista suorittaa. Usein kiire ja riittävien resurssien puute on koettu vaikeuttavan tapaturmatutkinnan suorittamista.

Tapaturmien tutkinnalla tavoitellaan tapaturmatonta, turvallista toimintaa. Tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista otetaan opiksi, jotta rakennusalan tapaturmat saadaan vähenemään.

Lähteet:

Pakkanen, L. 2023. Rakennustyömaan tapaturmatutkinta tapaturmien torjunnan tukena – Theseus. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu.

Työturvallisuuspakki 2023. Tapaturmien tutkinta. Rakennustuoteteollisuus (RTT). Viitattu 13.12.2023 https://xn--tyturvallisuuspakki-r6b.fi/tapaturmien-tutkinta/