Opiskelijaryhmä pöydän ääressä

Sun hyvä elämä -klinikka – Ponnahduslauta sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen

25.04.2024

Sun hyvä elämä -klinikka on Turun ammattikorkeakoulussa toimiva terveyden ja hyvinvointialojen moniammatillinen oppimisympäristö. Sun hyvä elämä -klinikalla opiskelijat pääsevät kartuttamaan tietoa ja kokemusta yrittäjyydestä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan klinikan asiakkailta ja yhteistyötahoilta saatuja toimeksiantoja alansa ammattilaisten ohjauksessa. Tässä artikkelissa käsitellään Sun hyvä elämä -klinikalle kehitettyä yrittäjyyteen perehdytyksen toimintamallia.

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys on Suomessa edelleen vähäistä ja sitä säännellään tarkasti laein ja säädöksin (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023). Yrittäjyyskoulutuksen puute on usein syynä sille, miksi sairaanhoitajaopiskelijat eivät ryhdy yrittäjiksi (Colichi ym. 2022, 2).

Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä kartoitettiin sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemuksia yrittäjyyteen perehdyttämisestä Sun hyvä elämä -klinikalla. Tavoitteena on rakentaa perehdytysmalli, joka kehittää sairaanhoitajaopiskelijoiden yrittäjyyteen perehdyttämistä. Aineisto kerättiin teemahaastattelemalla kahta Sun hyvä elämä -klinikalla harjoitteluaan suorittavaa sairaanhoitajaopiskelijaryhmää.

Sujuvalla vuorovaikutuksella parempiin oppimistuloksiin

Opiskelijat kuvailivat hyvän perehdytyksen olevan suunnitelmallinen ja etenevän rauhallisessa tahdissa. Haastateltavien mukaan hyvä perehdyttäjä on aidosti kiinnostunut tehtävästään ja opiskelijoiden ohjaamisesta. Hän osaa antaa rakentavaa palautetta ja kuunnella opiskelijoiden antamaa palautetta. Kattavat ja selkeät perehdytysmateriaalit tukevat oppimista ja mahdollistavat opittujen asioiden kertaamisen myös itsenäisesti.

”Kun perehdyttäjän ja perehdytettävien välillä on sujuva vuorovaikutus ja kommunikaatio, pystytään selvittämään, mitkä asiat osataan jo hyvin ja missä asioissa tarvitaan enemmän ohjausta ja kertausta.”

Aineistosta havaittiin yrittäjyyteen perehdytyksen haasteena teoriatiedon puute. Haastateltavat kokivat, ettei sairaanhoitajakoulutuksen opintosuunnitelma ole sisältänyt tietoa yrittäjyydestä tai erilaisista sairaanhoitajan uravaihtoehdoista. Kokemus oli, ettei teoriatietoa yrittäjyydestä ollut riittävästi myöskään Sun hyvä elämä -klinikan perehdytyksessä. Haastavaksi koettiin myös tiedonkulku opiskelijaryhmän välillä tilanteissa, joissa yksi opiskelijaryhmä aloittaa tietyn toimeksiannon suunnittelun tai toteuttamisen ja toinen opiskelijaryhmä saattaa sen loppuun.

Perehdytysmalli varmistaa tiedonvälityksen onnistumisen

Aineistoon ja teoreettiseen viitekehykseen perustuen kehitettiin kuusiosainen perehdytysmalli Sun hyvä elämä -klinikalle. Perehdytysmallin osiot jakautuivat seuraavasti.

  1. Esittely: Perehdytysprosessin aloitukseen liittyvät perusasiat kuten työympäristöön, työtiloihin, opiskelijakollegoihin tutustuminen ja organisaation toimintaan tutustuminen, työkäytäntöihin ja turvallisuusohjeisiin perehtyminen sekä perehdytyksen sisällön läpikäynti.
  2. Teoriatieto: Perustietoa yrittäjyydestä mm. yrityksen perustaminen, yritysmuodot, liiketoiminnan periaatteet, markkinointi, viestintä ja brändäys, laadunhallinta ja laadun kehittäminen.
  3. Työskentelyn aloitus: Työtehtäviin ja toimeksiantoihin sekä niiden toteuttamiseen perehtyminen.
  4. Tiedonkulku: Opiskelijaryhmien välinen kommunikaatio.
  5. Palaute ja kertaus: Palautekeskustelujen avulla selvitetään, mitkä asiat sujuvat hyvin ja mitkä ovat vielä haastavia. Kerrataan hankalaksi koetut asiat.
  6. Itsenäinen työskentely: Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat toimeksiantoja itsenäisesti, mutta ohjaaja on edelleen taustatukena ja auttaa tarvittaessa.

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyttä lisäämällä ratkaisuja palveluntarjonnan haasteisiin

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys on ajankohtainen aihe väestön ikärakenteen muutoksen ja terveyspalvelujen lisääntyvän kysynnän vuoksi. Lisääntyneeseen palvelutarpeeseen vastaamiseksi, tarvitaan uudenlaisia palvelumuotoja ja ratkaisuja, joita on mahdollista luoda ja kehittää uusien yrittäjien avulla. (STM 2023.)

Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyden lisäämiseksi tarvitaan yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjyyskasvatuksella tarkoitetaan yrittäjyyteen liittyvien valmiuksien, tietojen ja taitojen harjoittelemista.

”Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisellä ja opiskelijayrittäjyyden mahdollistamisella voitaisiin siis ratkaista nykypäivän ja tulevaisuuden palveluntarjonnan haasteita.”

Yrittäjyyskasvatuksen avulla voidaan lisätä myönteisiä asenteita yrittäjyyttä kohtaan, vahvistaa yrittäjämäistä toimintaa ja edistää uuden yrittäjyyden aikaansaamista (Opetushallitus 2024).

Perehdytysmallin käyttö Sun hyvä elämä -klinikalla

Perehdytysmallin avulla voidaan seurata perehdytyksen etenemistä ja huolehtia esimerkiksi siitä, että kaikki asiakokonaisuudet tulee käytyä läpi perehdytyksessä. Se mahdollistaa yhtenäisen ja tasalaatuisen perehdytyksen Sun hyvä elämä -klinikalla ja näin ollen kehittää opiskelijoiden valmiuksia yrittäjyyteen.

Perehdytysmallia voidaan jatkokehittää ja mahdollisesti hyödyntää myös muilla aloilla muokkaamalla perehdytysmallin osioita tarpeen mukaan. Sun hyvä elämä -klinikan toimintaa kehittämällä voidaan opiskelijoille mahdollistaa tiedon ja kokemuksen kerryttäminen yrittäjyydestä autenttisen yrityksen toimintaympäristössä.

Positiiviset kokemuksen ja lisääntynyt tietoperusta voi monille opiskelijoille sytyttää mielenkiinnon rakentaa työuraansa yrittäjänä. Näin Sun hyvä elämä -klinikan on mahdollisuus toimia ikään kuin ponnahduslautana sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen.

Lähteet:

Colichi, R. M. B.; Spiri, W. C.; Juliani, C. M. C. M. & Lima, S. A. M. 2022. Teaching entrepreneurship in undergraduate Nursing course: evaluation of an educational proposal. Teaching entrepreneurship in undergraduate nursing course: evaluation of an educational proposal. Rev Bras Enferm. Vol. 76, No. 2, 1-8. Viitattu 28.9.2023. https://search-ebscohost-com.ezproxy.turkuamk.fi/login.aspx?direct=true&db=cmedm&AN=36753251&site=ehost-live.

Opetushallitus. 2024. Mitä on yrittäjyyskasvatus?. Viitattu 12.4.2024. https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/mita-yrittajyyskasvatus.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM). 2023. Yksityiset sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajat. Viitattu 18.4.2024. https://stm.fi/yksityiset-sotepalvelut.