Varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen osana raskaana olevien tai vanhempien päihdekuntoutusta 

08.05.2024

Päihteitä käyttävä raskaana oleva nainen tarvitsee turvallisen ja päihteettömän ympäristön (Arponen & Kilpeläinen 2021).  On erityisen tärkeää luoda raskaana olevalle naiselle tai vanhemmalle päihdekuntoutusta, jossa he saavat oikeanlaista tukea ja apua. Tässä artikkelissa perehdytään päihteitä käyttävän vanhemman tai raskaana olevan naisen kuntoutusmenetelmistä tehtyyn kirjallisuuskatsaukseen. 

Yleisesti naisten päihteidenkäyttö sekä heidän osuutensa päihdehuollon asiakkaina on kasvanut Suomessa 1960-luvulta asti (Arponen 2019). Siksi heille pitää tarjota päihdekuntoutusta, jossa he saavat erityistä tukea ja apua. Päihteitä käyttävät raskaana olevat naiset tai vanhemmat ovat erityisryhmä päihdekuntoutuksen näkökulmasta, joten heidän kohdallaan tulee keskittyä oikeanlaiseen tukeen ja hoitoon. Hoidon keskiössä ovat sekä vanhemmat että lapsi.  

Varhainen vuorovaikutus on merkittävä osa päihdekuntoutusta 

Päihdekuntoutuksessa on huomattu, että pelkästään vanhemman toipuminen riippuvuudesta tai päihteettömänä pysyminen ei merkitse riittävää vanhemmuutta (Ensi- ja turvakotiliitto n.d.). Siksi päihdekuntoutuksessa on tärkeää keskittyä vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen.

Jo raskauden aikana äidille kehittyy kiintymys lapseen. Tämä raskauden aikana syntynyt kiintymys on yhteydessä äidin ja lapsen hyvään vuorovaikutussuhteeseen, turvallisen kiintymyssuhteen kokemuksiin sekä lapsen suotuisaan kehitykseen. Päihderiippuvaisella raskaana olevalla äidillä on kuitenkin monia kiintymysuhteen muodostumista vaikeuttavia tekijöitä elämässään. (Lindroos ym. 2015.)

Suomesta löytyy Ensi- ja turvakotiliiton Pidä kiinni®-hoitojärjestelmä, joka on ainutlaatuinen hoitojärjestelmä sekä Suomessa että maailmalla. Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä yhdistyy varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden tukeminen sekä lasta odottavien ja vauvaperheiden tarpeisiin kehitetty päihdekuntoutus. (Ensi- ja turvakotiliitto n.d.) Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Turun Ensi- ja turvakotiyhdistys, jolta kiinnostus tähän aiheeseen sai alkunsa.

Raskaana olevan naisen tai vanhemman päihdekuntoutuksen onnistumisen tekijöitä 

Päihteitä käyttävän vanhemman tai raskaana olevan naisen kuntoutusmenetelmien keskeisimmiksi asioiksi nousivat kirjallisuuskatsauksessa erilaiset päihdehoito-ohjelmat, päihdehoidon saatavuus, suvaitseva henkilökunta, päihteidenkäytön seulonta, yhteydenpito ja päihdehoito-ohjelman loppuun saattaminen. 

Päihdehoito-ohjelmissa keskeisenä hoitomuotona havaittiin erilaiset terapiat. Terapiamuodot voivat olla yksilö- ja ryhmäterapioita. Erilaiset terapiamuodot ovat tehokkaita hoitomuotoja vähentämään vanhemman tai raskaana olevan naisen päihteidenkäyttöä. Tulevaisuudessa eri terapiamuotoihin panostaminen kannattaa, jotta voidaan saada hyviä tuloksia. Myös päihdehoidon saatavuus on olennainen osa päihdehoito-ohjelmaan osallistumisessa. Etenkin ilmaisella terveydenhuollolla on merkitystä päihdehoidon saatavuuteen liittyen.  

Suvaitsevan henkilökunnan välittävällä luonteella on merkitystä: jotta asiakas voi edistyä päihdehoito-ohjelmassa, tarvitaan henkilökuntaa, joka ei tuomitse osallistujia, vaan hyväksyy heidän taustansa. Olennaista on huomioida yksilölliset tarpeet. Päihteidenkäytön seulonta raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana vähentää äidin päihteiden käyttöä. On tärkeää, että raskaana olevan naisen päihteidenkäyttöä seulotaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa raskautta. Silloin myös sikiöön kohdistuvat päihteidenkäytön haitat vähentyvät.  

Yhteydenpito on huomionarvoista myös hoidon jälkeen. Sillä on merkitystä, koska silloin hoitokontakti säilyy ja asiakas sekä hoitohenkilökunta ovat ajan tasalla tilanteesta. Päihdehoito-ohjelman loppuun saattamisen tärkeys korostuu silloin, jos päihdehoito-ohjelman keskeytyminen tapahtuu, sillä se voi altistaa raskaana olevaa naista tai vanhempaa jatkamaan päihteiden käyttöä.

Miksi varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen on tärkeä tekijä päihdekuntoutuksessa? 

Opinnäytetyön tutkimuksia tarkasteltiin myös toisesta näkökulmasta: löytyykö muualta maailmasta samanlaista päihdekuntoutusta kuin Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä? Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että maailmalta löytyy muitakin päihdehoito-ohjelmia, joissa vuorovaikutuksen tukeminen oli tärkeä tekijä.

Beyond Birth -hoito-ohjelmassa yhdistyi samanlaiset asiat kuin Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä: ohjelma on kattava synnytyksen jälkeinen hoito-ohjelma, joka on tarkoitettu päihdehäiriöistä kärsiville äideille. Se auttoi äitejä toipumisessa sekä luomaan enemmän positiivista vuorovaikutusta ja kokemuksia lapsensa kanssa. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että henkilökunnan välittävällä luonteella oli merkitystä Beyond Birth -hoito-ohjelmassa. (Troop 2021.) Yleisesti voidaan siis todeta, että päihdekuntoutuksessa on tärkeää keskittyä hyvän vuorovaikutussuhteen luomiseen, koska se auttaa sekä äitiä että lasta toipumisessa.

Myös Team for Infants Exposed to Substance abuse (TIES) -ohjelmassa nousi esille vanhemmuuden taitojen tärkeys. TIES-ohjelmassa on tarjolla intensiivisiä kotiin annettavia palveluja päihdeongelmaisille vanhemmille. Palvelut parantavat lasten ja vanhempien vuorovaikutusta sekä edistävät lapsen kehitystä. (O’Malley ym. 2020.) Myös tässä ohjelmassa keskeisessä asemassa oli vuorovaikutussuhteiden tukeminen. Molemmat edellä mainituista päihdehoito-ohjelmista toteutettiin Yhdysvalloissa.

Pelkästään vanhemman toipuminen riippuvuudesta ei merkitse riittävää vanhemmuutta

Päihteitä käyttävän vanhemman tai raskaana olevan naisen päihdekuntoutuksessa on otettava huomioon sekä vanhempi että lapsi. Siksi kuntoutuksessa on tärkeää nostaa esille varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen. Pelkästään vanhemman toipuminen riippuvuudesta ei merkitse riittävää vanhemmuutta. Tämän vuoksi jo päihdekuntoutuksessa keskitytään vanhemmuuden taitojen tukemiseen.

Tukea päihteettömyyteen annettaessa on huomioitava asiakas kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Raskaana olevan naisen tai vanhemman kohdalla on huomioitava lukuisia asioita, jotta sekä asiakas että lapsi saavat oikeanlaista apua ja tukea. Päihderiippuvuuden katkaiseminen on keskeisimmässä asemassa kaikissa eri päihdekuntoutusmenetelmissä. Myös muilla tekijöillä, kuten henkilökunnan toiveikkuudella, riittävän tiiviillä yhteydenpidolla, hoidon saatavuudella, päihteidenkäytön seulonnalla sekä erilaisilla päihdehoito-ohjelmilla on merkitystä, jotta asiakas onnistuu katkaisemaan päihderiippuvuuskierteen.

Varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden taitojen tukeminen yhdessä päihteettömyyden tuen kanssa on olennainen osa sekä Suomen Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä että osassa maailmalta löytyvistä kuntoutusmenetelmistä. Opinnäytetyön tuloksien perusteella varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden taitojen tukeminen ei ole kuitenkaan merkittävässä asemassa kaikissa päihdekuntoutusmenetelmissä.

Lähteet:

Arponen, A. 2019. Päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palvelut vuonna 2018. THL Työpaperi 31/2019. (Viitattu 25.4.2024) https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/138942/URN_ISBN_978-952-343-411-%200.pdf?sequence=1&isAllowed=y  

Arponen, A. & Kilpeläinen, A. 2021. Päihteitä käyttävän raskaana olevan naisen laitoskuntoutuksen hyödyt nähtävä laajasti – sikiön suojelua huolehtimalla äidistä kokonaisvaltaisesti. (Viitattu 25.4.2024) https://blogi.thl.fi/paihteita-kayttavan-raskaanaolevan-naisen-laitoskuntoutuksen-hyodyt-nahtava-laajasti-sikion-suojeluahuolehtimalla-aidista-kokonaisvaltaisesti/ 

Ensi- ja turvakotiliitto. N.d. Päihteet odotus- ja vauva-aikana. (Viitattu 25.4.2024) https://ensijaturvakotienliitto.fi/tukea-ammattilaiselle/paihteet-odotus-ja-vauva-aikana/  

Lindroos, A.; Ekholm, E. & Pajulo, M. 2015. Raskaudenaikainen kiintymys sikiöön – äitiyshuollon mahdollisuus ja haaste. Duodecim. Vol. 131, NO. 2, 143-149. (Viitattu 25.4.2024) https://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo12052.pdf    

O`Malley, D.; Chiang, D.; Siedlik, E.; Ragon, K.; Dutcher, M & Templeton, O. 2020. A promising approach in home visiting to support families affected by maternal substance use. Maternal and child health journal. Vol. 25, NO. 1, 42-53. (Viitattu 25.4.2024) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33245526/ 

Troop, K. 2021. Beyond birth program: Exploring a substance use treatment program for postpartum women. Journal of applied rehabilitation counseling. Vol. 52, NO.4, 252-265.

Artikkelikuva: Pexels