lankaa sotkussa ja lankakerästä muotoiltu aurinko

Implementointisuunnitelma etusijalla: Uuden kuljetusten seurantajärjestelmän käyttöönotto toimitusketjussa

23.10.2023

Kuljetusten seurantajärjestelmät tarjoavat yrityksille mahdollisuuden tehostaa toimitusketjun hallintaa ja parantaa kuljetusten tehokkuutta. Järjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja yritykset valitsevat toimintansa tueksi uusia järjestelmiä markkinoilta. Uuden järjestelmän käyttöönoton huolellinen suunnittelu ja henkilöstön johtaminen muutoshankkeen aikana ovat tärkeä osa menestyksekästä yritystoimintaa.

Kun yrityksessä X alettiin suunnittelemaan uuden kuljetusten seurantajärjestelmän käyttöönottoa, loi se mahdollisuuden tutkia, miten uuden järjestelmän implementointi toimitusketjuun ja yritykseen arkeen voidaan toteuttaa mahdollisimman mutkattomasti. Tutkimuksessa pohditaan, mitä muutoksia ja vaikutuksia uudella järjestelmällä tulee olemaan toimitusketjun toimintaan nähden? Mitä keinoja ja työkaluja onnistunut implementointi vaatii ja kuinka henkilöstö saadaan sitoutumaan yrityksessä tapahtuviin muutoksiin järjestelmän käyttöönoton myötä?

Toimitusketju ja kuljetusten seuranta

Kuljetusten seuranta ja logistiikka ovat oleellinen osa toimitusketjun tehokasta toimintaa. Uudet teknologiat ja niiden käyttöönotto voi tuoda mukanaan merkittäviä muutoksia yrityksen toimintaan. Toimitusketjun hallinta sisältää materiaalivirtojen ja siihen kuuluvien tieto- ja rahavirtojen hallintaa, suunnittelua, ohjausta ja johtamista. Ajattelutavassa korostuu yhteistyö eri osapuolien välillä, luotettavuus sekä asiakaslähtöisyys. Kuljetusten seuranta mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon keräämisen ja analysoinnin liikkuvista resursseista. Uusi kuljetusten seurantajärjestelmä tuo toimitusketjuun mukanaan lisäarvoa. Se tarjoaa parempaa tietoa kuljetusten sijainnista, tilasta ja kuljetusaikatauluista, mikä mahdollistaa paremman varastonhallinnan, asiakaspalvelun ja kustannustehokkuuden.

Henkilöstön motivointi ja uuden järjestelmän käyttöönotto

Jos organisaatiossa halutaan saada aikaan muutoksia, on tärkeää ymmärtää, millaiseen prosessiin ollaan ryhtymässä. On selvitettävä, millaista muutosta pyritään saavuttamaan, keitä muutos koskee, ja miksi muutos on tarpeen sekä millaisia etuja sen tuominen tuo tullessaan. Uudet järjestelmät ja niiden käyttöönotto tuovat mukanaan muutoksia, jotka hyvin todennäköisesti vaikuttavat koko organisaatioon ja yrityksen toimintaan. On tärkeää, että henkilöstö otetaan mukaan hankkeen suunnitteluun ja sen käytännön toteutukseen. Kun henkilöstö saa mahdollisuuden osallistua suoraan itse prosessiin, on muutos todennäköisesti onnistuneempi kokonaisuutena ja muutosvastarinta pystytään ehkäisemään.

Jos organisaatiossa halutaan saada aikaan muutoksia, on tärkeää ymmärtää, millaiseen prosessiin ollaan ryhtymässä. On selvitettävä, millaista muutosta pyritään saavuttamaan, keitä muutos koskee, ja miksi muutos on tarpeen sekä millaisia etuja sen tuominen tuo tullessaan.

Implementointisuunnitelma askel askeleelta

Opinnäytetyö keskittyi tutkimaan uuden kuljetusten seurantajärjestelmän vaikutuksia Yritys X:n toimitusketjussa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka järjestelmä voidaan onnistuneesti implementoida yrityksen arkeen ja millaista koulutusta ja työkaluja tämä vaatii. Implementointisuunnitelma luotiin kuljetustenseurantajärjestelmän käyttöönottoon toimitusketjun näkökulmaan keskittyen, ja se luotiin toimitusketjun henkilöstön tarpeet huomioiden. Suunnitelma rakentui teoriatiedon, työntekijöiden haastatteluiden ja heidän toiveidensa perusteella, keskittyen erityisesti perehdytykseen, järjestelmän käyttöönottoon ja johtamiseen.

Kun luodaan implementointisuunnitelmaa ja pohditaan uuden järjestelmän käyttöönottoa yrityksessä, on suunnitelman hyvä sisältää seuraavat vaiheet:

  • Tavoite: Määrittele järjestelmän käyttöönoton tavoitteet huolellisesti
  • Nykytilanteen kartoitus: Mitä on saavutettu tähän mennessä, mikä tilanne on tällä hetkellä? Mitä vielä on tekemättä?
  • Aikataulu: Määrittele aikataulu järjestelmän käyttöönotolle
  • Resurssit: Mitä resursseja uuden järjestelmän käyttöönotto vaatii?
  • Koulutus: Millaista koulutusta tarvitaan, ketkä toimivat kouluttajina, millaista materiaalia on koulutuksen tukena?
  • Tekninen tuki: Vaatiiko järjestelmän käyttöönotto teknistä tukea? Kuka tukea tarjoaa?
  • Viestintä ja tiedonsiirto: Mitä viestitään? Miten viestitään? Kuka viestii? Miksi viestitään?
  • Henkilöstön motivointi: Kuinka henkilöstö saadaan motivoitua uuden järjestelmän käyttöönottoon?
  • Riskienhallinta: Mitä riskejä voidaan kohdata ja miten niitä ennaltaehkäistään?
  • Tulokset ja seuranta: Mitä tuloksia saavutetaan ja kuinka niitä seurataan jatkossa?

Onnistuneen implementoinnin merkitys yritykselle

Opinnäytetyön tulokset osoittavat selkeästi, että uuden järjestelmän implementointi on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja johdonmukaista toimeenpanoa. Kun organisaatio panostaa henkilöstön koulutukseen ja tarjoaa heille tukea, uuden järjestelmän käyttöönotto voi tuottaa myönteisiä vaikutuksia. Opinnäytetyö tarjoaa käytännön näkökulmaa ja arvokkaita oppeja muille organisaatioille, jotka harkitsevat vastaavanlaisen järjestelmän käyttöönottoa omassa toiminnassaan. Tulevaisuuden tutkimustyössä on olennaista seurata implementointisuunnitelman toteutusta ja analysoida sen vaikutusta yrityksen toimintaan. Näin voidaan tehdä tarvittavia parannuksia ja optimoida prosesseja.

Lähde:

Kaakinen, T. 2023. Uuden kuljetusten seurantajärjestelmän implementointi toimitusketjuun ­ Case: Yritys X. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.