Nainen teollisuushallissa

Tehokkaampaa virtausta työohjeen avulla

07.06.2023

Risteilyteollisuuden kiristyvä kilpailu ja COVID-19 pandemian aiheuttamat markkinahäiriöt ajavat alalla toimivia yrityksiä tehostamaan toimintaansa. Markkinoiden kiristyvä kilpailu tarkoittaa, että myös Meyer Turun telakan toimintoja tulee vahvistaa ja tehostaa tulevaisuuden kannattavuuden varmistamiseksi.

Turun telakalla rakennettavien risteilyalusten kansipaneelit valmistetaan paneelilinjalla, joka hyödyntää automaatiota ja robotiikkaa. Linjan automatiikan toiminta perustuu tuotantoaineistoon, joka luodaan paneelilinjan työnsuunnittelussa. Paneelilinjan työnsuunnittelun tehtäviä ei ole kuitenkaan päivitetty eikä dokumentoitu. Opinnäytetyön lähtökohtana oli tarve dokumentoida tehtävät työohjeen avulla. Luodun työohjeen avulla pyritään vähentämään työnsuunnitteluprosessin aikaisen hukan määrää ja tehostamaan kansipaneelien virtausta prosessin läpi.

Työohje laadittiin toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena. Työohjeen aineisto kerättiin osallistuvan havainnoinnin keinoin. Osallistuvassa havainnoinnissa tutkija toimii itse aktiivisena osallisena kohteen toimintojen parissa ja tekee havaintoja aiheestaan. Osallistuva havainnointi on toimiva tapa kerätä aineistoa varsinkin silloin, kun kohteesta on ennestään vähän tietoa tai tieto on hiljaista tietoa. Hiljaisella tiedolla tarkoitetaan tietoa, joka on hankittu kokemuksen ja toiminnan avulla. Työyhteisössä hiljaista tietoa syntyy ja siirtyy työntekijöiden välillä esimerkiksi silloin, kun työntekijät seuraavat ja toistavat toistensa toimia.

Työohjeen kompastuskivet

Usein työohjetta pidetään hyvin toteutettuna, jos työntekijä kykenee suorittamaan työtehtävän itsenäisesti oikein pelkän työohjeen avulla. Opinnäytetyön tuloksena luodun työohjeen sisältö rajattiin kuitenkin koskemaan vain yleisiä, suunnitteluprosessin sujuvan virtauksen kannalta tärkeitä aiheita. Ohjeessa ei käsitellä suunnitteluohjelman käyttöön liittyviä toimintoja. Kyseinen rajaus tehtiin, jotta työohjeesta tulisi selkeä ja tiivis kokonaisuus. Työohjeen tarkoitus on tarjota työntekijälle raamit työn suorittamiseen ja tukea työntekijää toistuvissa tehtävissä. Toisinaan on siis parempi laatia esimerkiksi ohjelman käyttöohjeet erikseen, jotta ohjeet pysyvät selkeänä kokonaisuutena.

Työohjeen tarkoitus on tarjota työntekijälle raamit työn suorittamiseen ja tukea työntekijää toistuvissa tehtävissä.

Työohje laadittiin aiheesta, jota työohjeen kirjoittaja on tehnyt muutaman vuoden ajan. Tällaisessa tilanteessa työohjeen laatija ei välttämättä huomaa, mikäli jokin tavanomainen työhön kuuluva toiminto jää työohjeessa kertomatta. Työohjeen on tarkoitus toimia uusien työntekijöiden perehdytyksen apuna, joten on tärkeää, että työohje sisältää kaiken tarpeellisen tiedon. Tämän takia kirjoitusprosessin aikana työohjeen sisällöstä käytiin aktiivista keskustelua kollegoiden kanssa ja ohjetta muokattiin keskustelujen ja annetun palautteen perusteella. Tällä tavalla pyrittiin varmistamaan, että kaikki oleelliset työvaiheet tulivat ohjeeseen.

Usein työpaikoilla halutaan laatia erilaisia ohjeita yrityksen eri toiminnoista. Tällaisia ohjeita saattaa olla yrityksen sisällä jopa satoja. Monesti luodut ohjeet kuitenkin unohdetaan valmistumisen jälkeen arkistoihin, eivätkä ne näin palvele tarkoitustaan. Jotta edellä kuvattu tilanne vältetään, tulee työohjeesta tiedottaa ja sen käyttöä edistää työyhteisön sisällä. Tiedottamisen lisäksi työohjeen tulee olla ajantasainen. Tämän varmistamiseksi työohjetta varten nimetään henkilö, jonka vastuulle ohjeen päivittäminen kuuluu. Vanhoista tiedoista koostuva työohje ei tehosta virtausta, vaan päinvastoin heikentää sitä.

Lähteet

Musikka, J. 2023. Paneelilinjan työnsuunnittelun kehittäminen – työohje suunnitteluprosessin tukena. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.