kolikkopinon päällä kasvaa taimi

Vastuullinen sijoittaminen on valtavirtaa, mutta onko se kuitenkaan yhteyksissä parempiin tuottoihin?

29.12.2023

Ilmastoystävälliset ja fossiilisiin polttoaineisiin sijoittavat ETF-rahastot herättävät kysymyksiä vastuullisuuden roolista sijoitustuottojen taustalla. Tutkimuksessa tarkastellaan kriittisesti, voiko vastuullisuus todella taata paremmat tuotot vai onko se pelkkä markkinointikeino. Samalla pohditaan vastuullisuuden käsitettä yksilöiden ja yritysten näkökulmasta, pohtien sen mahdollista muuttumista markkinoinnin viherpesuksi.

Opinnäytetyön tavoite oli vertailla ilmastoystävällisten ja fossiilisiin polttoaineisiin sijoittavien ETF-rahastojen tuottoja. Isona teemana työssä oli (ESG), joka on lyhenne sanoista Envinronmental, Social and Governance. Tähän teemaan vastuullinen sijoittaminen myös liittyy. Tarkoituksena oli lähestyä aihetta kriittisestä näkökulmasta ja esittää kritiikkiä vastuullisen sijoittamisen yhteydestä tuottoihin. Muita aiheita opinnäytetyössä oli yleisenä terminä itse vastuullisuus, mitä se ylipäätään on. Jokainen mieltää vastuullisuuden helposti eri tavalla. Käsite on subjektiivinen yksilöiden välillä, mutta myös jokainen yritys tai organisaatio käsittää vastuullisuuden eri tavalla.

Onko vastuullisuus vain 2020-luvun tehokas markkinoinnin väline, jolla yritys saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla? Yritys voi vastuullisella markkinoinnilla saada ympäristötietoiset kuluttajat resonoimaan ja samalla parantaa omaa imagoaan siitä, kuinka vastuullisia ollaan. Aiheesta on paljon tutkimustietoa. Nykykuluttajat myös enemmän tekevät ostopäätöksiä ajatellen, miten tuote on valmistettu tai tuotettu.

Vastuullisuuden markkinointi muuttuu helposti itseasiassa viherpesuksi. Viherpesu on toimintaa, jossa tuote tai palvelu saadaan näyttämään ympäristöystävällisemmältä kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Kaikkeen tähän liittyy olennaisesti vastuullisuusluokitukset, joihin kohdistui konkreettisin kritiikki. Tiivistetysti voidaan sanoa, että vastuullisuusluokitukset eivät ole yhdenmukaisia globaalilla tasolla. Markkinoilla on liikaa yksityisiä toimia, joille arvioiden tuottaminen on liiketoimintaa. Tällöin jos rahasto, yritys tai organisaatio haluaa toiminnalleen ESG-arvosanan, heidän pitää etsiä taho, jonka he näkevät kaikkein luotettavimpana. Mikään ei estä heitä pyytämästä arviota taholta, josta sen ESG-arvosanan saa helpoiten.

Opinnäytetyön prosessin aikana ESG ja vastuullisen sijoittamisen teemat etenivät nopeasti ja aihe oli ajankohtainen. Prosessin aikana myös vastuullisen sijoittamisen teemasta nousi uutta tietoa, joiden tulkintaan meni aikaa.

Työssä viitattiin muutamaan yhdysvaltalaistutkimukseen. Näistä yhdysvaltalaisista tutkimustuloksista käy ilmi, että kun yritys ei saavuttanut analyytikoiden tulosodotuksia, puhuivat he ESG:stä enemmän, eli ns. piilouduttiin vastuullisuuden taakse. Toisessa tutkimuksessa puolestaan ylimmän kestävyysarvosanan saaneet eivät ylittäneet alimpia taloudellisessa suorituskyvyssä. Tämän perusteella esitetään, ettei parempi vastuullisuus ole tae tulevaisuuden tuotoista.

Työ aloitettiin toukokuussa ja se päättyi marraskuussa 2023. Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen, ja siinä pyrittiin käyttämään vertailevaa tekniikkaa pohjautuen yksinkertaisiin tunnuslukuihin. Näitä tunnuslukuja oli kokonaistuotto, keskimääräinen tuotto, volatiliteetti sharpe-luku ja beta.

Kaiken kaikkiaan nämä tunnusluvut mahdollistivat yksinkertaisen tuoton vertailun portfolioiden välillä. Tunnusluvut laskettiin Excelissä ja vastuullisuustiedot olivat Morningstar-palvelun arvosanoja, jotka pohjautuvat Sustainalyticsin ja MCSI vastuullisuusarviointeihin.

Opinnäytetyön alussa havaittiin haasteita aiheen rajauksessa ja miten tutkimus tehdään käytännössä. Lisäksi tunnuslukujen laskeminen yksitellen rahastoille ja portfolioille Exceliin oli yllättävän työlästä.

Tulosten perusteella vastuulliset rahastot sijoittivat koko vertailujakson aikana paremmin kuin fossiilisiin polttoaineisiin sijoittavat ETF-rahastot. Lisäksi tuotto oli tasaisempaa. Tästä huolimatta kaikkein korkeimpaan tuottoon ylsi vertailukauden lopuksi fossiilisiin polttoaineisiin sijoittava portfolio. Opinnäytetyön aikana nousevat korot vaikuttivat uusiutuvien energiarahastojen varallisuuteen. Korkojen nousu vaikutti siihen, että niiden houkuttelevuus laski, ja tämä nostettiin opinnäytetyössä myös esiin.

Markkinoilla on tehty kokonaisia kirjoja, miten vastuullisuus ja vihreät sijoituskohteet voivat tuoda parempia tuottoja sijoittajille. Oma työni viestii ensiksikin siitä, että vastuullisuus ei ole tae tulevista tuotoista. Toiseksi se viestii, miten voidaan esittää, että tuotto olisi vastuullisuuden ansiota, jos vastuullisuuden mittarit ja menetelmät eivät ole globaalisti yhdenmukaisia.

Koen että opin paljon koko prosessista ja kehityin paljon. Lisäksi menin Excelin kanssa hieman omalle epämukavuusalueelle mutta kehityin sen kanssa valtavasti. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen opinnäytetyöhön lopputulokseen ja seuraan mielenkiinnolla mihin suuntaan vastuullinen sijoittaminen kehittyy.

Lähteet:

Suvanto, R. 2023. Ilmastoaiheisten rahastojen kehitys vuosina 2017- 2022 – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Heliniemi H. Opinnäytetyö Vastuullinen rahastosijoittaminen 2022 Viitattu 18.4.2023, Viitattu 17.4.2023

Ahtola L, Viherpesun vaikutukset kuluttajien mielikuviin ja ostopäätöksiin vaatehankinnoissa, 2022. Viitattu 30.7.2022

Bhagat 2022 An Inconvenient Truth about ESG Investing. Viitattu 22.10.2023

Cetin & Celik. 2023 Do Governments and International Organızations Support Green Washing? Acting As A Global Partner in The Global Climate Crisis, Hacettepe University Viitattu 3.11.2023

Hallapää S, Ruuskanen P, Vastuullisuusluokituksen korrelaatio osakkeen energiasektorilla, 2020, viitattu 31.8.2023

Kuva: IStock