
Visuaalisen markkinoinnin strateginen johtaminen yhdistää luovuuden, strategian ja analyysin avulla asiakkaan ja brändin toisiinsa
Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä (YAMK) kartoitettiin visuaalisen markkinoinnin johtamisen osaamisalueet, haasteet ja sidosryhmät haastattelemalla alan erityisasiantuntijoita. Tutkimuksen tulokset tarjoavat yrityksille arvokasta tukea kehityskohteiden tunnistamiseen, tavoitteiden asettamiseen, resurssien jakamiseen, tehokkaampien yhteistyömallien rakentamiseen ja ulkoisten rekrytointien sekä sisäisten urapolkujen suunnitteluun.
Visuaalisen markkinoinnin tarkoitus on aktivoida asiakkaan ostopäätös yritysmielikuvan ja tuotekuvan vahvistamisen avulla, jolloin asiakkaan on mahdollisuus ostaa tuote myös itsenäisesti ilman myyjän myötävaikutusta. Markkinointiin investoimisella on suuri taloudellinen merkitys. Visuaalisen markkinoinnin johtamisen osaamisalueiden, haasteiden ja sidosryhmien tunnistaminen auttaa vähittäiskaupan alalla toimivaa yritystä saavuttamaan täyden potentiaalinsa visuaalisen markkinoinnin saralla, ja sitä kautta maksimaalisen myynnillisen kapasiteettinsa.
Kuluttajille suunnatun vähittäiskaupan visuaalisen markkinoinnin johtaminen on hyvin kapea ja verrattain uusi osa-alue markkinoinnin johtamisessa ja se kaipaa lisää tutkimusta. Opinnäytetyössä selvitettiin, millaista osaamista visuaalisen markkinoinnin johtajalla tulee olla, millaisia haasteita johtajat kokevat sekä millaisia sidosryhmiä, työkaluja ja tehtäviä työhön liittyy.
Laadullisena tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua. Haastatteluihin valittiin neljä erilaisissa organisaatioissa työskentelevää suomalaista visuaalisen markkinoinnin johtajaa: Lindexin maavisualisti Julia Öst-Jämsen, Ruohonjuuren VM- ja projektipäällikkö Venla Suvalo, Partioaitan visuaalisen markkinoinnin päällikkö Anna Santavuori sekä visuaalisen markkinoinnin yrittäjä Virve Arvola.
Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että visuaalisen markkinoinnin johtamisessa yhdistyvät luovuus, kaupallisuus ja ihmisjohtaminen. Visuaalisen markkinoinnin johtajalta vaaditaan hyviä neuvottelu- ja projektinhallintataitoja. Roolissa toimitaan läheisessä yhteistyössä yrityksen koko organisaation kanssa. Lisäksi visuaalisen markkinoinnin johtajalla voi olla useita ulkopuolisia sidosryhmiä, joiden kanssa toimitaan yhteistyössä tai ollaan vuorovaikutuksessa.
Visuaalisen strategian hallinnointi
Yksi roolin päätehtävistä on, että visuaalisen markkinoinnin strategia pidetään yhdenmukaisena kaikissa markkinointikanavissa. Apuna voidaan käyttää muotoilujohtamista (design management), joka on visuaalisen strategian hallinnan toimintamalli, sekä konseptikäsikirjaa (visual consept), johon määritellään myymälöissä toistuvat visuaalisen ilmeen rakentamisen elementit, esimerkiksi sommittelun ja tilasuunnittelun elementit sekä kampanjakuvien tyylin määrittelyt. Brändi-identiteettiä on viestittävä tehokkaasti ja selkeästi kaikissa kanavissa, jotta voidaan luoda merkityksellinen kuluttaja-brändisuhde. Vahva yhteys kuluttajan oman identiteetin ja brändi-identiteetin välillä johtaa korkeampaan sitoutumiseen ja tuloksellisempaan jatkuvaluonteiseen myyntiin.
Visuaalisen markkinoinnin johtajan on hallittava ison kokonaisuuden lisäksi kaikki pienintä yksityiskohtaa myöten. Haastatteluista voidaan päätellä, että vaikka rooli on suurilta osin strateginen, siihen kuuluu monella myös satunnaisesti projektien, kuten myymäläavausten tai remonttien, operatiivista johtamista ja myymälävisualistien valmentavaa ohjaamista.
Opinnäytetyössä tunnistetut visuaalisen markkinoinnin johtajan osaamisalueet ja haasteet on lueteltu alla.
Osaamisalueet
- Ajan ja trendien seuraaminen
- Ihmisjohtaminen
- Kokonaisuuden hallinta
- Kommunikointi
- Rohkeus
- Ongelmanratkaisutaito
- Työkalujen hallinta
- Tiimin rakentaminen
Haasteet
- Palautteenanto
- Etävalvonta
- Toteuttavan tahon ajanpuute
- Budjetti rajoittaa
- Epäselvä strategia
- Tehokkuuden mittaaminen
Opinnäytetyön tulokset toivat myös näkyväksi ne sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät, joiden kanssa visuaalisen markkinoinnin johtaja roolissaan toimii.
Sidosryhmät
Sisäiset sidosryhmät
- osto-osasto
- markkinointiosasto
- myymälät
- johtoryhmä
Ulkoinen yhteistyökumppaniverkosto
- tavarantoimittajat
- valokuvaaja
- painotalo
- graafinen suunnittelija
- trendiennustetoimisto
- valaistusasiantuntija
- freelance-visualistit
Kuva ja VM: Tiia Syrjälä
Lähde:
Syrjälä, T. 2025. Visuaalisen markkinoinnin johtaminen – Roolin keskeiset osaamisalueet, haasteet ja sidosryhmät. Opinnäytetyö (YAMK). Turun ammattikorkeakoulu.