Sähkölämmitys kerrostalossa – vaihtoehtona kaukolämpö?

12.12.2022

Sähkölämmittäjät tuskailevat sähkön hinnan noususta johtuvia kohonneita lämmityskuluja. Kerrostalolla, jonka lämmitys on toteutettu suoralla sähkölämmityksellä, ei ole ollut mitään vaihtoehtoja lämmityksen muuttamiseen, vai onko sittenkin?

Suoralla sähkölämmityksellä oleva kerrostalo ei ole kovin yleinen, kuitenkin niitä Suomessa on muutamia tuhansia. Miksi niitä sitten aikoinaan on tehty? Grynderi eli perustajaurakoitsija on hankkinut tontin, rakentanut sille kerrostalon ja myynyt kerrostalon asunto-osakkeet. Sähkölämmitys on ollut halvin ja varmaankin nopein tapa toteuttaa kiinteistön lämmitys. Investointikulut ovat olleet pienet ja lämmityskulut ovat jääneet osakkeen omistajalle tai vuokralaiselle. Sähkönhinta on ollut rakentamisen aikakaudella edullinen ja sähkön alkuperällä ei tuolloin ollut merkitystä. Hiilineutraalisuus ei ole ollut rakennusten rakentamisajankohtana vielä ajankohtainen asia.

Kaukolämpö tilalle

Vaihtoehtona kaukolämpö, olisiko se mahdollista? Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2020 yhteensä 2 991 sähkölämmitteistä kerrostaloksi luokiteltavaa rakennusta. Osa rakennuksista on todennäköisesti syrjäseudulla tai kaukolämpöverkkoa ei ole lähelläkään, mutta mikäli näistä saataisiin vaikka vain osa kaukolämmön piiriin, niin lämmitykseen käytettävän sähkön kulutus laskee.  

Kaukolämpöön liittyessä tulee huomioida, että rakennus vaatii patteriverkon rakentamisen. Patteriverkon rakentaminen vanhaan kiinteistöön toteutettaisiin ihan samalla tavalla kuin uudiskohteeseenkin. Vesikiertoiset patterit seinälle ikkunoiden alle ja lämmityksen putkilinjat pystyyn seinälle. Myös lämmönjakohuone ja sinne asennettava lämmönjakopaketti vaativat tilaa. Mitä hyötyjä muutoksesta olisi kiinteistölle?

  1. Sähköliittymän koko laskee (perusmaksu alenee).
  2. Lämmityksen hiilijalanjälki pieni (biopohjainen polttoaine kaukolämmössä).
  3. Asunnon arvo nousee tai pysyy nykyisellään (sähkölämmitteisen asunnon myynti on haastavaa).
  4. Vakaa kuukausittainen lämmityksen kustannus.

Sastamalassa opinäytetyön (Viitanen 2022) tutkimuksen kohteena oli neljä kerrostaloa. Kerrostalojen asukkailta ja osakkailta tiedusteltiin kiinnostusta lähteä hankkeeseen, jossa selvitettäisiin vesikiertoisen patteriverkoston rakentamista, vaikka samalla, kun vesijohdot uusittaisiin. Kerrostalojen tuli olla sellaisia, joissa putkiremontti on vielä edessäpäin. Master Schoolin opinnäytetyön kyselyssä kerrostalojen asukkailta tiedusteltiin myös näkemystä nykyisestä lämmitysjärjestelmästä, sen kustannuksista ja energian hinnoittelusta.

Vaihtoehtona tehdyssä tutkimuksessa (Viitanen 2022) sähkölämmitykselle oli kaukolämpö ja  hybridilämmitys. Kaukolämmössä kiinnostusta herätti vakaa hinta, hiilineutraalisuus ja mahdollisuus kaukolämmön kanssa hybridilämmitykseen. Hybridilämmityksessä on mahdollisesti muita lämmönlähteitä kaukolämmön lisäksi. Hybridilämmityksessä kaukolämmön rinnalla on jonkin verran asennettu poistoilmalämpöpumppuja. Poistoilmalämpöpumppu ottaa rakennuksesta poistettavasta ilmasta (jäteilma) lämmön talteen lämpöpumpun avulla ja palauttaa sen rakennuksen tai käyttöveden lämmitykseen.

Nykyinen sähkölämmitys

Tehdyn tutkimuksen mukaan kerrostalojen sähkölämmityksessä negatiivisempana asiana nähdään sähkön hinta. Noin puolet asukkaista (n = 26) piti sähkön hintaa korkeana ja lopuilla asukkaista oli todennäköisesti edullisia pitkälle ulottuvia sähkösopimuksia. Sähkön hinta nousi joulukuussa 2021 ja pitkiä määräaikaisia ja edullisia noin 5 cnt/kWh sopimuksia ei enää saanut. Tilalle oli tullut pörssisähkö, jonka hinta vaihtelee todella paljon.

Kerrostalossa lämmityksen kattamiseen tarvittava energia on noin 70 % kerrostalon tarvitsemasta kokonaisenergiasta. Sähkölämmitys on toteutettu perinteisesti sähköpattereilla ikkunoiden alla, sekä mahdollisella lattialämmityksellä pesutiloissa. Tutkimuksessa tehdyn kyselyn avoimissa vastauksissa oli kommentoitu ja avattu tilannetta sähkölämmitystalossa. Osa ihmisistä saattoi olla ahdingossa sähkölaskujen kanssa, kun ei ole ollut mitään vaihtoehtoja lämmityksen kustannusten alentamiseen.

”Sähkölämmitys on törkeän kallis lämmitystapa.” kommentoi yksi kyselyyn vastanneista asukkaista.

Sähkölämmityksen tulevaisuus

Suoralla sähkölämityksellä lämmitettäviä kerrostaloja ei enää rakenneta, johtuen nykyisistä energiamääräyksistä. Kannattaisiko kiinteistöjen lämmitys toteuttaa jollain muulla kuin sähköllä, ja käytettää sähköä siihen, mihin sitä olisi järkevämpi käyttää. ”Energian ja materiaalien käyttöä tulee pyrkiä ohjaamaan ekologisen kestävyyskriisin ratkaisun kannalta oleellisiin käyttötarkoituksiin” (Sitra).

Päätelmä

Tällä hetkellä osalla ihmisistä on edelleen pitkiä edullisia sähkösopimuksia. Sopimusten päättyessä lämmitysjärjestelmän muuttaminen voisi olla vielä ajankohtaisempaa kuin tutkimuksen tekohetkellä keväällä 2021. Puolet vastanneista kannatti muuttamisen selvittämistä. Selvityksen tekeminen itsessään ei ole suuri kustannus, joten sen toteuttamista kannattaa viedä eteenpäin. Saman kyselyn voisi toteuttaa noin kolmen vuoden päästä, kun kaikkien edullisen määräaikaiset sähkösopimukset ovat jo lakanneet.

Lähde:

Viitanen, Jari 2022. Sähkölämmitteisen kerrostalon muuttaminen vesikiertoiseksi- lämmönlähteenä kaukolämpö tai hybridilämmitys, Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyö.