sinertävä näppäimistö

Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen palvelutason mittaamisessa

19.12.2022

Nyky-yhteiskunnan digitalisoitumisen nopea vauhti on tuonut mukanaan useita uusia sovelluksia ja järjestelmiä, joiden avulla pyritään helpottamaan, nopeuttamaan ja vähentämään ihmisten tekemää työtä ja kohdentamaan työntekijöiden resurssit tehokkaammin toisiin työtehtäviin. Ohjelmistorobotiikkaa voidaan käyttää digitaalisten tehtävien automatisointiin. Ohjelmistorobotiikan avulla voidaan vapauttaa ihminen kokonaan tai osittain tehtävästä ja ohjelmistorobotti voi tehdä tämän työn ihmisen puolesta. Esimerkiksi suuren Excel-taulukon täyttäminen on erittäin työlästä ja aikaa vievää ihmisen tekemänä, mutta ohjelmistorobotti voidaan ohjelmoida täyttämään taulukko haluttujen sääntöjen mukaisesti, ja se suoriutuu tästä muutamassa sekunnissa.

Erilaisten tietojärjestelmien lisääntyessä organisaatioissa palvelutason mittaamisesta on tullut haastavampaa ja työläämpää. Dataa löytyy paljon, mutta se saattaa olla vaikeasti saatavilla tai sitä joudutaan hakemaan useamman eri järjestelmän kohdalta erikseen. Tähän haasteeseen oli myös opinnäytetyöni toimeksiantaja törmännyt. Siispä lähdin kehittämään palvelutason mittaamista helpottavaa ohjelmistorobottia.

Palvelutason mittaamista helpottava ohjelmistorobotti

Ennen opinnäytetyön aloitusta ohjelmistorobotiikka oli itselleni melko tuntematon aihealue. Tiesin suurin piirtein, mitä ohjelmistorobotit tekevät, mutta käytännön toteutuksesta ei juurikaan ollut tietoa. Ohjelmointia hieman vierastavana sekä perusteita ja muutamia syventäviä kursseja käyneenä voin sanoa, että ohjelmistorobotiikkaan oli melko helppo päästä jyvälle. Kehitys toteutettiin UiPath-ohjelmistolla, joka on yksi automaatiorobotiikan kehityksen ja ylläpidon alusta. UiPath tarjoaa kattavan itseopiskelumateriaalin heidän akatemian sivuillaan (https://academy.uipath.com/), jonka avulla otin ensiaskeleet ohjelmistorobotiikkaan.

Opinnäytetyön toimeksiantaja 2M-IT Oy tuottaa julkisen sektorin terveydenhuollon asiakkailleen erilaisia IT-palveluita ja -ratkaisuja. Yksi näistä on ohjelmistorobotiikkapalvelut. Kehittämäni ohjelmistorobotin tarkoitus on kerätä ja analysoida yrityksen muiden käytössä olevien robottien tuottamaa dataa niiden onnistumisesta asiakasympäristöissä ja koostaa tästä datasta koosteraportit. Ohjelmistorobotti hakee rajapintakyselyillä muiden robottien tapahtumista oleelliset arvot ja tuo ne Excel-tiedostolle. Kun kaikki halutut tapahtumat on käsitelty, ohjelmistorobotti analysoi vielä jokaisen robotin erikseen ja tulostaa koostesivulle palvelutason onnistumisen prosenttilukuna. Koostesivulta voidaan nopealla katsauksella todeta, kuinka hyvin jokainen ohjelmistorobotti on onnistunut viimeisen aikajakson aikana ja tätä hyödynnetään palvelutason mittaamisessa.

Ohjelmistorobotin kehitys UiPath-alustalla

UiPath-alustan ohjelmointikielinä ovat Visual Basic ja C#. UiPath tarjoaa kehitysalustallaan useita valmiita pohjia ja malleja kehitystyölle. Mielestäni tämä tekee ohjelmoinnista huomattavasti omaksuttavampaa ja kevyempää aloittelevalle kehittäjälle esimerkiksi perinteisempään rivikoodaamiseen verrattuna. Kehitysalustalle voidaan tuoda esimerkiksi eri sovelluksien valmiita palikoita, joiden sisällä muokataan lausekkeita tarpeiden mukaisesti. Palikoiden avulla koodin lukeminen ja tulkitseminen helpottuu. Myös kehittämäni ohjelmistorobotti koostuu esimerkiksi useasta Excel-sovelluksen palikasta. Excel-palikan sisälle voidaan ohjelmoida esimerkiksi silmukka käymään läpi datataulukossa määritetyt sarakkeet tai päivittämään Excel-taulukon laskentakaavat.

Rohkeasti tutustumaan

Kerätyn datan oikeanlainen hyödyntäminen on arvokasta monille yrityksille ja ohjelmistorobotiikka onkin tässä avainasemassa. Kysyntä ohjelmistoroboteille on todennäköisesti kasvamassa lähivuosina jatkuvasti lisääntyvän datan myötä ja kehittäjien tarve lisääntyy. Jos ohjelmointi kiinnostaa sinua jollain tasolla ja ohjelmistorobotiikka on vielä tuntematon aihealue, niin kannustan ehdottomasti tutustumaan siihen lisää. Minulle ohjelmistorobotiikkaan tutustuminen antoi uudenlaisia näkökulmia ja taitoja ohjelmointiin, joista on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.

Lähteet:

Blomqvist N. 2022. Palvelutason mittaamista helpottava ohjelmistorobotti – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.