Haasteet siltojen liikuntasaumalaitteissa
Suomen siltakanta ikääntyy, joten useat sillat ja niiden laitteet ovat peruskorjauksen tarpeessa. Tästä syystä on ratkaisevaa saada ajankohtaista tietoa rakenteiden kunnosta, jotta taloudelliset resurssit kyetään ohjaamaan tehokkaasti korjaustarpeiden mukaisesti. Liikuntasaumalaitteet ja niiden osat kuluvat ikääntyessään. Ajoissa tehdyt huoltotoimenpiteet mahdollistavat laitteiden maksimaalisen käyttöiän ja säästön korjauskustannuksissa. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää siltojen monikumisten liikuntasaumalaitteiden tarkastustoimintaa vaurioiden ja yleisimpien ongelmakohtien tunnistamisen kautta. Usein vauriot huomataan vasta, kun laite tai sen osat ovat jo hajonneet ja muut osat joutuvat kuormituksen kohteeksi. Tästä syystä on merkitsevää tunnistaa laitteiden kuluvien osien ja liitosten toimintaa, jotta huoltotoimenpiteet osataan ajoittaa tehokkaammin.
Yleisimmät ongelmat
Teräsprofiilien aurausvauriot, tukikaistojen kuluminen, saumakumien sekä kuluvien osien vaurioituminen ja teräsosien korroosiovauriot ovat tyypillisimpiä vauriokohtia. Kumiosien tekninen laatu heikkenee jo 10–15 vuoden iässä. Kumiprofiilin vaurioituessa pintavedet pääsevät sillan alapuolisiin rakenteisiin ja lämpötilojen vaihteluiden takia heikentää niitä ajan myötä. Myös liukkauden torjunnassa käytetty suola heikentää sillan rakenteita, mikäli se ei ohjaudu suunnitellusti. Tukikaistojen tehtävä on suojella liikuntasaumalaitteen yläpuolisia teräsosia liikenteen rasitukselta. Suuri osa ulkoisista vauriotekijöistä liittyy talvikunnossapitoon. Teräsosat ovat tukikaistan kuluessa ylempänä kuin tien päällyste ja näin lumiaurat osuvat laitteeseen yliajaessaan.
Tarkastuksessa huomioitava
Laitevalmistajasta ja -tyypistä riippuen liikuntasaumalaitteen osissa ja niiden toiminnassa on vaihteluja. Sillan yläpuolisessa tarkastuksessa on tukikaistojen ja saumakumien kunto tarkastettava. Teräsprofiilien kunto tulee myös tarkastaa törmäys- ja korroosiovaurioiden varalta. Nämä vauriot ovat yleisimpiä, joten ne vaativat erityistä huomiota tarkastusta tehdessä. Alapuolisessa tarkastuksessa tulee havainnoida ääniä, joita syntyy ajoneuvojen ylittäessä liikuntasauman. Metallinen terävä ääni tarkoittaa aina, että laitteessa tai sen osissa on vaurio. Laitetyypin huomioiminen alapuolelta tarkastaessa on tärkeää, koska eri valmistajissa ja laitetyypeissä on eroja liitosten sekä osien määrän suhteen. Kaikki metalliosien liitoskohdat tulisi tarkastaa vaurioiden varalta, koska ne ovat laitteen herkimmät osat. Laakeritasolta löytyvät pultit ja kumiosat merkitsevät aina, että jokin osa on hajonnut ja vaatii tarkempaa tutkimista asiantuntijan toimesta. Laitteen alapuolelta havaitut vuotojäljet tarkoittavat, että pintavedet pääsevät laitteen läpi. Vuotokohta ja syy tulee aina selvittää, jotta vesi ei pääse vaurioittamaan muita rakenteita.
Korjaustoimenpiteiden oikea ajoittaminen tärkeää
Siltarakenteiden ikääntyessä tulisi huomioida liikuntasaumalaitteiden ja niiden osien kuluminen. Vauriokohtien löytäminen ja niiden tunnistaminen mahdollistaa huoltotoimenpiteiden toteuttamisen ennen suurempien vaurioiden syntyä. Vaurioituneet osat kuormittavat laitteen muita osia ja ajan myötä kuormitus kumuloituu ja nekin hajoavat. Laitevalmistajien asiantuntijat osaavat parhaiten arvioida vaurioiden kiireellisyyttä. Pahimmassa tapauksessa koko laite tulee uusia vaurioiden takia ja tämä on yli nelinkertainen kustannus korjaustoimenpiteisiin nähden. Oikein ajoitetut huoltotoimenpiteet mahdollistavat liikuntasaumalaitteiden käyttöiän maksimoimisen ja vapauttavat näin taloudellista resurssia muille kohteille.
Tiheämpi tarkastusväli mahdollistaa tehokkaat korjaustoimet
Liikuntasaumalaitteiden tarkastustiheyttä tulisi tarkastella, koska useat vauriot havaitaan tienkäyttäjien tai lähistön asukkaiden toimesta. Tämä tarkoittaa, että laitteessa on jo vaurio ja muut osat ovat kuormituksen kohteina. Tiheämpi tarkastus mahdollistaisi laitteen osien kulumisen tunnistamisen ennen kuin vaurioita ehtii syntyä. Esimerkiksi Saksassa liikuntasaumalaitteet tarkastetaan vuoden välein. Kun laitteiden kunnosta on ajankohtainen kuva, voidaan korjausinvestointeihin ohjatut resurssit ohjata tehostetummin kiireellisemmille kohteille. Siltakannan vanhetessa resurssien mahdollisimman tehokas kohdistaminen mahdollistaa siltojen ja niiden laitteiden mahdollisimman pitkän käyttöiän.