Kuva sanomalehden työpaikkailmoitussivusta

Vuorovaikutustaitoja ja tiimipeliä – mitä työpaikkailmoituksissa vaaditaan hakijoilta ja miten vaatimukset vaikuttavat työnantajamielikuvaan?

20.02.2023

Mitä nykyiset työpaikkailmoitukset kertovat niitä julkaisevista organisaatioista? Tätä selvitti Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opiskelija Aki Huovinen käydessään opinnäytetyössään läpi 259 työpaikkailmoitusta Turun, Tampereen ja Oulun alueelta.

Rekrytointikin on nykyisin mitä suurimmassa määrin organisaation markkinointia ulkopuolisille. Itsensä brändääminen on kilpailluilla aloilla yhtä tärkeää kuin tuotteiden brändääminen. Siksi onkin hämmästyttävää, että edelleen työpaikkailmoituksissa vaatimukset korostuvat selvästi etuja enemmän jopa aloilla, joilla kärsitään työvoimapulasta. Vaatimukset myös tyypillisesti esitetään työpaikkailmoituksissa ennen työnantajan tarjoamia etuja. Kaikissa ilmoituksissa ei nykyisinkään kerrota juuri mitään työnantajaorganisaatiosta.

Yritykselle voi käydä kalliiksi tuudittautua siihen, että rekrytoinnissa riittää se, mikä on ennenkin riittänyt. Laiskasti tai huonosti laadituilla työpaikkailmoituksilla voi olla erittäin haitallisia vaikutuksia työnantajamielikuvalle. Kohtuuttomina pidetyt ilmoitukset päätyvät helposti kiertämään vitseinä sosiaaliseen mediaan ja toisinaan sieltä myös lehtien palstoille.   

Kohtuuttomina pidetyt ilmoitukset päätyvät helposti kiertämään vitseinä sosiaaliseen mediaan ja toisinaan sieltä myös lehtien palstoille.

Ei pitkiä vaatimuslistoja

Mitä organisaatioiden sitten kannattaisi tuoda esiin työpaikkailmoituksissa, jotta ne olisivat työnantajamielikuvan kannalta edullisia? Jokaisella työnantajalla täytyy olla käsitys siitä, missä se on kilpailijoitaan parempi. Mikäli työnantaja ei pysty kilpailemaan mittavilla työsuhde-eduilla, olisi tärkeää korostaa työpaikan muita positiivisia erityispiirteitä.

Yksilöllisten vahvuuksien korostaminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää olisi pyrkiä välttämään yleiseksi työpaikkailmoitusten jargoniksi muuttuneita termejä. Ilmoitus, joka lupaa mukavat työkaverit ja kilpailukykyisen palkan ei erityisemmin jää kenenkään mieleen. Massasta erottuvat työpaikkailmoitukset ovat yksilöllisiä, positiivisia ja konkreettisia. Hyvässä ilmoituksessa kerrotaan oikeasti, mitä työ pitää sisällään eikä ilmoitus sisällä epäoleellisia vaatimuksia. Etuja korostetaan enemmän kuin vaatimuksia.

Ilmoitus, joka lupaa mukavat työkaverit ja kilpailukykyisen palkan ei erityisemmin jää kenenkään mieleen.

Kaikista useimmin työpaikkailmoituksissa esitettyjä vaatimuksia työnhakijalle ovat vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot. Nämä ovat niin yleisiä vaatimuksia, että välillä voi ilmoituksia lukiessa tuntua niiden tulevan nykyajan työpaikkailmoituksiin ”tehdasasetuksina”. Työnantajien olisikin syytä miettiä, kannattaako näitä termejä ilmoituksessa käyttää, jos ne eivät ole työn suorittamisen kannalta keskeisimpiä ominaisuuksia.

Työelämä on jatkuvassa murroksessa, mikä näkyy myös rekrytoinneissa. Takavuosina työnantajat olivat kiinnostuneita siitä, mitä työntekijät jo osaavat. Nykyisin tärkeämpää on sopeutua työyhteisöön ja olla avoin uuden oppimiselle. Jatkuva oppiminen on termi, joka lienee tuttu useimmissa organisaatioissa. Ei olekaan yllättävää, että työnantajan tukema kouluttautuminen ja ammatillisen kehittymisen tuki ovat työpaikkailmoituksissa yleisimpien mainittujen työsuhde-etujen joukossa. Tämänkaltaiset aineettomat työsuhde-edut ovat nykyisissä työpaikkailmoituksissa nousseet konkreettisten etujen rinnalle.

Hyviä ja huonoja henkilöstöetuja

Työpaikkailmoituksille on tyypillistä, että hakijalta vaaditaan enemmän kuin hänelle luvataan. Tutkimuksen perusteella ilmoituksien työpaikkaedut eivät juurikaan poikkea toisistaan. Yksityisellä sektorilla on julkista sektoria enemmän vaihtelua työpaikkailmoitusten henkilöstöeduissa. Jotkut yritykset pystyvät erottumaan esimerkiksi tarjoamalla muita laajempaa työterveyshuoltoa tai vakuutusturvaa.

Työpaikkailmoitusten henkilöstöeduista löytyy paljon kummallisuuksia, jotka eivät näytä työnantajamielikuvan kannalta ollenkaan hyviltä. Monissa ilmoituksissa tarjotaan henkilöstöetuina lakisääteisiä asioita, joista kaikkien työnantajien tulisi huolehtia. Ilmoituksissa saatetaan kehua, kuinka palkka maksetaan ajallaan ja työhön perehdytetään.  Myös työterveyshuolto mainitaan usein henkilöstöetuna. Näiden asioiden korostaminen työpaikkailmoituksessa ei anna hyvää kuvaa tarjolla olevista eduista.

Työpaikkailmoitukset ovat pääsääntöisesti hyvin kaavamaisia. Vaikka rekrytointi on monilla aloilla siirtynyt jo toisiin kanaviin, kannattaisi työnantajien miettiä myös perinteisten työpaikkailmoitusten muotoa niitä julkaistessaan. Kaavamaisten ilmoitusten joukosta ilmoitus, jossa on panostettu omien vahvuuksien pohtimiseen herättää herkästi toivottua huomiota.

Lähteet:

Huovinen, A. 2023. Halutaan vuorovaikutustaitoinen tiimipelaaja : työpaikkailmoitusten henkilöstöedut ja vaatimukset työnantajamielikuvan näkökulmasta – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.