Make or buy -päätös, uhka vai mahdollisuus yritykselle?
Make or buy -päätös on yksi haastavimmista päätöksistä, joita yritykset joutuvat tekemään. Samalla se on myös mahdollisuus yritykselle kehittää omaa liiketoimintaa sekä parantaa omaa kilpailukykyä tai alentaa kustannuksia.
Tavoitteena löytää uusi ratkaisu maalausten toteutukselle
Teräs on ominaisuuksiltaan monipuolinen rakennusmateriaali ja sitä käytetään runsaasti nykyajan rakentamisessa. Olennainen osa teräsrakenteiden valmistusta on pintakäsittely ennen rakenteen asennusta. Pintakäsittely suojaa teräsrakenteita ruostevauriolta, joka aiheuttaa onnettomuuksia rakenteiden heikentyessä korroosion vaikutuksesta. Tutkimustyönä suoritetun opinnäytetyön tavoitteena oli löytää toimeksiantajan maalauksien toteutukselle uusi ratkaisu make or buy -analyysin avulla. Analyysillä haluttiin myös kehittää yrityksen liiketoimintaa ja nostaa kilpailukykyä.
Lähtökohtana yrityksen kaikki teräsrakenteiden maalaukset on ulkoistettu. Jatkuvasti muuttuvat tilanteet työmaiden osalta sekä pitkä välimatka tuotannon ja maalauksen välillä sai yrityksen miettimään, olisiko maalauksia mahdollista toteuttaa toisella tavalla? Maalaukset on toteutettu nykyisellä tavalla viimeiset 20 vuotta ja näin laajaa analyysiä ei olla ennen tehty, joten voidaan kai sanoa, että jo oli aikakin? Näiden tietojen valossa make or buy -analyysiä lähdettiin teräsrakenteiden maalauksien osalta suunnittelemaan ja toteuttamaan.
Työssä lähdettiin ensimmäisenä analysoimaan nykyistä hankintatapaa ja selvittämään sen uhkia ja mahdollisuuksia hankintatoimen sekä make or buy -teoriaa hyödyntäen. Tämän avulla saatiin konkreettinen kuva nykytilanteesta ja ongelmista. Ensimmäinen silmiinpistävä asia oli muuttuvat kustannukset maalauksessa, jotka muodostivat 38% maalauksien vuotuisista kokonaiskustannuksista. Tämän pohjalta aloin miettiä, saisiko kustannuksia alennettua ohjaamalla maalaukset omaan maalaushalliin. Vuotuinen summa on merkittävä, sillä maalauksiin kuljetetaan vuotuisesti 4-5 tuhatta tonnia teräsrakenteita.
Suurimpana ongelmana nykyisen hankintatavan osalta oli seuraavat kohdat:
- Rakenteiden jäljitettävyys
- Kommunikaatio
- Rakenteen vahingoittuminen
- Kustannustehokkuus
- Toimitusvarmuus
Rakenteita joudutaan aika ajoin ajamaan edestakaisin kustannustehottomasti, koska suunnittelun puolesta kuviin on tullut muutoksia tai pieniä määriä rakenteita tarvitaan kiireellisesti. Muuttuvat tilanteet työmailla pakottavat tuotannonmuutoksiin, jotka puolestaan vaikuttavat maalaukseen. Työskennellessäni yrityksessä kohtasin jatkuvasti näitä ongelmia ja useita kertoja olen koettanut saada muodostettua mahdollisimman kustannustehokkaita kuormia maalaukseen tai järjestellyt kiireellisten rakenteiden maalauksia ulkoisen maalauksen yrityksen kanssa.
Nykytilanteen pohjalta lähdettiin tekemään make-päätös analyysiä, jossa nostettiin laajasti esille mitä tämän päätöksen valitseminen yritykseltä todellisuudessa tulee vaatimaan. Merkittävin yksittäinen asia tämän vaihtoehdon osalta ovat riskit ja vastuut, jotka siirtyvät päätöksen myötä kokonaan yritykselle. Make-päätöksessä yritys alkaa itse maalaamaan rakenteita, jolloin suurin osa nykyisen hankintatavan ongelmista saadaan korjattua. Maalauksen sijaitessa suorassa yhteydessä tuotantoon pystytään rakenteita jäljittämään paremmin ja turha siirtely vähentyy merkittävästi. Yrityksellä on myös mahdollisuus valvoa lopputuotteiden laatua paremmin.
Viimeinen päätös yrityksellä
Nykyisen hankintatavan hyviä puolia on, ettei se sido yrityksen pääomaa ja riskit ovat ulkopuolisella taholla. Osaa heikkouksista on mahdollisuus lähteä kehittämään tulevaisuudessa, mutta kaikkiin ongelmakohtiin ei yksinkertaisesti pystytä vaikuttamaan. Oma mielipiteeni on, että nykyinen hankintatapa on huomattavasti heikompi vaihtoehto, kuin make-päätöksestä syntyvä ratkaisu, jossa yritys alkaa itse maalata teräsrakenteita. Nykyinen hankintatapa on kuitenkin mahdollinen ratkaisu myös tulevaisuudessa.
Vaikka ensimmäisenä voisi ajatella, että tutkimuksesta saatu uusi ratkaisu olisi automaattinen valinta yritykselle, ei asia kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen. Make-päätös tuo yritykselle paljon uusia mahdollisuuksia ja hyötyjä, mutta samalla riskit ja vastuut siirtyvät myös suoraan yrityksen harteille. Näin isoja päätöksiä ei pystytä tekemään hetkessä ja suunnittelu pitää tehdä huolella, sillä prosessi on pitkä ja resursseja vaativa.