elementtejä ja putkia kerrostalotyömaalla

Työturvallisuusratkaisut kerrostalorakentamisessa

13.06.2023

Kerrostalorakentaminen lisääntyy vuosi vuodelta ja rakennuksista tulee entistä korkeampia ja suurempia. Työturvallisuus on yksi tärkeimpiä asioita rakentamisessa ja etenkin kerrostalo kohteessa täytyy ottaa monia eri ratkaisuja huomioon. Rakentamiseen liittyviä työturvallisuusratkaisuja on hyvin paljon, mutta jokaisella rakennustyömaalla käytetään vain lain määräämiä ja hyväksyttyjä työturvallisuuteen liittyviä ratkaisuja.

Työturvallisuus yleisesti

Rakentamisen työturvallisuutta ohjaa ja määrää Suomen laki. Esimerkkinä on työturvallisuuslaki, joka tarkoittaa yleisesti:

Tämän lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden, jäljempänä terveys, haittoja” (738/2002 § 1)

Työturvallisuus on hyvin laaja käsite, mutta kun mietitään turvallisuusratkaisuja kerrostalorakentamisessa. Se voidaan jakaa muutamiin osa alueisiin.

Työmailla kuuluu tehdä viikoittaisia kunnossapitotarkastuksia ja turvallisuusratkaisuja. Työmailla työnjohtajan on tarkistettava mm. työmaan ja työkohteiden yleisjärjestys, putoamissuojaukset, rakennustyö aikaiset sähkölaitteet ja yleinen sähköistys, valaistus, nosturit, telineet ja kulkutiet. Työnjohtajan on myös lisäksi tarkastettava muut turvallisuuden kannalta merkittävät asiat.

Useilla työmailla on käytössä niin sanottu TR-mittari eli talonrakennus. TR-mittarin avulla arvioidaan rakennustyömaan turvallisuutta.

Mittaria voi käyttää mobiililaitteen sovelluksen kautta, ja siinä tarkastellaan seitsemän eri osa-aluetta: telineet, kulkusillat ja tikkaat, koneet ja välineet, putoamissuojaus, työskentely, sähkö ja valaistus, järjestys ja pölyisyys. Jokaiseen kohtaan merkitään positiivinen tai negatiivinen merkintä. Mittari antaa suorituksen lopuksi prosentuaalisen tuloksen.

Korkealla rakentaminen

Korkealla rakentamisella tarkoitetaan työtä, joka yleensä tehdään etäällä muista alapuolisista tasoista, jossa työskentelyalustana toimiva rakenne on putoamisvaarallinen. (Ratu 1218-S, 2007, 2)

Kun työskennellään korkealla, on aina käytettävä henkilökohtaisia putoamissuojauksia, jos ei ole rakenteellisia putoamissuojauksia paikallaan. Rakenteellisia putoamissuojauksia on mm. Holvireunakaide ja siihen tuleva verkkoaita elementti.

Kuorielementtikaide (Vepe.fi)
Verkkokaide-elementti (Vepe.fi)

Henkilökohtaiset putoamissuojaukset

Henkilökohtaisia suojaimia eli valjaita on käytettävä, kun työvaiheessa ei ole asennettu rakenteellisia putoamissuojauksia. Valjaihin kiinnitetään kela, joka on kiinni hirsipuussa. Kelasta tuleva vaijeri kiinnitetään valjaiden takaosaan, mikä takaa turvallisen työskentelyn ja liikkuvuuden.

Kokovaljas (Etra.fi)

Elementtiasennuksen ratkaisut

” Elementti on tietyssä työvaiheessa yhtenä kiinteänä kokonaisuutena käsiteltävä, esivalmisteinen rakenne tai sen osa, joka painonsa tai muotonsa vuoksi edellyttää nostoapuvälineiden käyttöä. Elementti voi olla betonia, terästä, metallia, puuta, lasia, muovia tai muuta ainetta.” (578/2003 § 2)

Elementtirakentamisessa on monta hyvää työturvallisuus ratkaisua, joilla voidaan estää vaaralliset tai ongelma tilanteet. Mahdollisia ratkaisuja on esimerkiksi asentaa maassa kiinteät kaiteet, ja niihin tulevat verkkokaiteet tai puujohteiset kaiteet.

Maassa kiinnittäminen mahdollistaa helpon asennusalustan ja työympäristön. Alhaalla kiinnittäminen on myös työturvallista, koska silloin ei tarvitse käyttää henkilökohtaisia putoamissuojauksia. Jos elementtiin kiinnitetään kaiteet yli kahden metrin korkeudessa, on työntekijän käytettävä valjaita.

Elementti, johon on kiinnitetty kaiteet maassa (Aleksi Renko)

Muita elementtirakentamisen ratkaisuja on mahdollista hyödyntää esimerkiksi ulkoseinäelementtien ikkunoiden kohdalla on valmiiksi tehtaalla kiinnitetty kaide, joka mahdollistaa sen, että elementti voidaan asentaa paikalleen ilman henkilökohtaisia putoamissuojauksia.

Lähteet

Renko, A. 2023. Putoamissuojaus kerrostalorakentamisessa – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

https://kortistot-rakennustieto-fi.ezproxy.turkuamk.fi/kortit/Ratu%20S-1218

https://www.etra.fi/fi/tyoturvallisuustuotteet-e660/putoamissuojaimet-e6615?gclid=Cj0KCQjw27mhBhC9ARIsAIFsETGvuLb-Xs9V2jbaGV41uTkdBU1nc78CmOUOz7X5yVA5tTdMTSs6JbMaAqY9EALw_wcB

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090205?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=rakennust%C3%B6iden%20turvallisuus

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20020738?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6turvallisuuslaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20030578

https://www.vepe.fi/fi