rakennusmies ja tikapuut

KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmän ylläpito

23.05.2023

Suunnittelemme ja rakennamme päivittäin uusia rakennuksia. Talonrakentamisen tuotannonsuunnittelun toteutamme Ratu-kortiston ja Ratu-pankin avulla kustannustehokkaaksi. Valmis rakennus luovutetaan elinkaarensa loppuiäksi mitoittamattoman kiinteistönhoidon ylläpidettäväksi. Varmistammeko kiinteistötyön jokaisen työvaiheen keskeisimmät tuotantotiedot: menekkitiedot, menekkilaskelmat, menetelmät, työturvallisuuden ja laadun? Onko meillä järjestelmä, jolla pystyisimme varmistamaan kiinteistötyön jokaisen työvaiheen keskeisimmät tuotantotiedot? Onko järjestelmä ajantasainen työaikamitoitus kiinteistötyön mitoittamiseen? Pitäisikö aloitettu valtava pohjatyö päivittää tämän päivän keskeisimpien tuotantotietojen valoon?

Rakennettu ympäristö on suomalaisen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusta. Kansallisvarallisuudestamme 565 miljardia euroa on kiinni rakennuksissa, infrarakenteissa ja rakennetuissa maa-alueissa. Rakennukset ovat sekä yksittäisten Suomen kansalaisten, että koko kansakunnan suurin varallisuuserä. Suuren kansallisvarallisuutemme ylläpidon pitkäkestoinen vaaliminen säilyttää sen arvon.

KIMI- kiinteistötyön hallintajärjestelmä

Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen yhteydessä vuonna 1984 päätettiin selvittää kiinteistöhoitohenkilöstön työn mitoitustarpeita. Samaan aikaan ympäristöministeriön toimeksi antamana havaittiin keskeneräisiä kiinteistötyön ja työnmitoitukseen liittyviä hankkeita. Suuren hankemäärän perusteelle käynnistettiin kunnallishallinnon, valtiohallinnon ja Suomen kiinteistöliiton yhteistyönä kiinteistönhoidon suunnittelu- ja mitoitusjärjestelmän laatiminen. Kiinteistönhoitotyön mitoitus ja suunnittelu pohjautuivat tällöin 1940- ja 1960-luvuilla oleviin pisteytysjärjestelmiin ja tutkimuksiin.

Alustava KIMI-esitutkimustyö aloitettiin toukokuussa 1986. Tutkimukseen osallistuivat valtiovarainministeriö, rakennushallitus, kunnallisen keskusjärjestöt ja työmarkkinalaitokset, Suomen Kiinteistöliitto ry sekä Kunnallisten työntekijäin ja viranhaltijain liitto ry. Esitutkimustyön pohjalta valmistui neliosainen kirjasarja, jonka puuteellisuus todettiin käytännön toteutuksessa. Tutkimustyön ja käytännön toteutuksen jatkuessa julkaistiin 1994 viisiosainen kirjasarja ”KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmä”. Kirjasarja on saanut jatkoa nimellä KIMI UUDET KIMIMENETELMÄT 1999. Kiinteistötyön mitoittamisen ja kirjaamisen käsikirjoittajana ja sihteerinä on toiminut Jukka Voijola.

Opinnäytetyön tutkimus

Opinnäytetyössäni sain kunnian haastatella henkilökohtaisesti kahden kirjasarjan sihteerinä ja käsikirjoittajana toiminutta Jukka Voijolaa. Viisiosaisen kirjasarjan KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmän neljä kirjaa löytyi tutkimustyöhön arkistokirjastosta lainaksi. Kirjasarjan viides kirja, ”Työraportti”, on mystisesti kadonnut tavoittamattomiin. Kirjasarjan viidennen kirjan Työraportin pohjalta pystytään kokoamaan yhteen kokonainen kiinteistötyön mitoitusaika. 

KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmän tarkoituksena on ollut nostaa kiinteistönhoito pois rakennuttamisen varjosta, mitoittamaan työaikaa järjestelmä- ja työkohtaiselle kiinteistönhoitotyölle sekä valvoa työnlaatua. Hallintajärjestelmällä saadaan optimoitua oikea hoidon ja huollon tarve kiinteistötyössä.

Kiinteistötyön mitoittaminen pohjautuu edelleen KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmän mitoitustietoihin. Kiinteistöjen tekniikka ja järjestelmät ovat kehittyneet ja lisääntyneet ajan saatossa. Uusia työmenetelmiä on tullut valtavasti lisää ja osa 1986–1999 vuosien työmenetelmistä pystytään hoitamaan kustannustehokkaammin. Koneet ja laitteet ovat menneet kehityksen mukana eteenpäin, jolloin hyötysuhteet ovat kasvaneet ja käytetty työaika on pienentynyt. Kiinteistötyön hallintajärjestelmän terminologia on vanhentunut nykypäivän kiinteistönpitonimikkeistöön ja KH-kortistoon peilattuna. KIMI – kiinteistötyön hallintajärjestelmä on aikanaan toteutettu huolellisesti, jonka jälkeen järjestelmä on jäänyt odottamaa ylläpitäjäänsä.

Pohdintaa tutkimuksesta

Oikein mitoitetulla kiinteistötyöllä on valtava merkitys kiinteistön käyttöikään ja sisäilmaolosuhteisiin. Optimaalisella kiinteistötyön mitoittamisella saavutetaan kiinteistön maksimaallinen elinkaari sekä parhaat olosuhteet. Kiinteistönomistaja sekä käyttäjä saavuttavat kustannustehokkaimman, turvallisen ja terveen kiinteistönpidon. Kiinteistötyön tarjoaja ja tilaaja pystyvät käyttämään kiinteistötyön hallintajärjestelmää mitoituksen resursseina sekä kustannusten laskennassa.

Olisiko siis aika päivittää kiinteistyötyön hallintajärjestelmä kansallisvarallisuuttamme kunnioittaen RATU-kortistoa vastaavalle tasolle?

Lähde:

Vierikko, M. 2023. KIMI : kiinteistötyön hallintajärjestelmän ylläpito – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö