Symphony-elatusaineen verifiointi hiivojen ja homeiden määritykseen

24.04.2023

Symphony-elatusaineella hiivat ja homeet voidaan määrittää elintarvike- ja rehunäytteistä jo kolmen vuorokauden inkuboinnin jälkeen nykyisen menetelmän mukaisen viiden vuorokauden sijaan. Eurofins Scientific Finland Oy:n Raision mikrobiologisessa laboratoriossa haluttiin ottaa Symphony-elatusaine käyttöön, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota tulokset hiiva- ja homemäärityksistä aiempaa nopeammin. Kun laboratoriossa otetaan uusi menetelmä käyttöön, tulee menetelmä ensin validoida tai verifioida.

Elintarviketurvallisuus

Laissa on säädetty, että elintarvikealan toimijan on huolehdittava tuotteidensa turvallisuudesta ihmisille. Elintarvikkeiden turvallisuudesta pyritään huolehtimaan ennaltaehkäisevästi hygieniakäytännöillä ja arvioimalla riskejä tuotantoprosessin eri vaiheissa. Jos tuotteen todetaan alittavan elintarvikkeiden turvallisuusvaatimukset, on toimijan välittömästi estettävä tuotteen päätyminen kuluttajille. Mitä nopeammin tieto mahdollisesta kontaminaatiosta saadaan, sitä helpompi toimijan on siihen reagoida.

Nopeampi menetelmä käyttöön

Eurofins Scientific Finland Oy:n Raision mikrobiologinen laboratorio tarjoaa laajan valikoiman analyyseja elintarvike- ja rehunäytteiden tutkimiseksi. Eurofinsillä haluttiin ottaa käyttöön uusi Symphony-elatusaine hiivojen ja homeiden määritykseen. Symphony-elatusaineella hiivat ja homeet voidaan määrittää jo kolmen vuorokauden inkuboinnilla standardimenetelmien mukaisen viiden vuorokauden sijaan. Hiivojen ja homeiden viiden vuorokauden inkubointiaika on huomattavan pitkä verrattuna bakteerien inkubointiaikoihin, jotka vaihtelevat pääasiassa yhdestä kolmeen vuorokauteen. Symphony-elatusaine mahdollistaa hiiva- ja hometulosten saannin nopeammin, minkä lisäksi sitä voidaan käyttää kaikille elintarvikkeille ja rehuille riippumatta niiden veden aktiivisuudesta.

Miksi menetelmiä validoidaan ja verifioidaan?

Sen sijaan, että vain oletettaisiin uuden menetelmän olevan toimiva, tulee se osoittaa validoinnilla tai verifioinnilla. Validoinnilla osoitetaan, että menetelmä on käyttötarkoitukseensa sopiva ja menetelmä täyttää sille asetetut vaatimukset. Verifiointi on validointia suppeampi menettelytapa, jota voidaan käyttää, kun menetelmä on validoitu jo jossain muualla. Verifioinnilla osoitetaan, että laboratorio osaa käyttää validoitua menetelmää oikein.

Symphony-elatusaineen verifiointi

Symphony-elatusaineen käyttöönottamiseksi riitti menetelmän verifiointi, koska menetelmä on jo validoitu Ranskan standardointijärjestö AFNOR:n hyväksymästi. Symphony-elatusaine verifioitiin standardin SFS-EN ISO 16140-3:2021 ohjeiden mukaisesti. Verifiointi kokonaisuudessaan voitiin jakaa kolmeen osaan: verifiointisuunnitelma teko, verifioinnin suoritus ja tulosten käsittely ja raportointi. Standardin mukaisesti verifioinnin suoritusvaihe tehtiin kahdessa osassa: käyttöönottoverifiointi ja tuoteverifiointi.

Käyttöönottoverifionnissa määritettiin menetelmän teknistä epävarmuutta, jota syntyy esimerkiksi otettaessa testiannosta näytteestä ja tehtäessä laimennossarjoja. Käyttöönottoverifioinnissa kymmenestä samaa tuotetta olevasta näytteestä analysoitiin kaksi testiannosta A ja B, jotka erosivat toisistaan mahdollisimman paljon. Näissä määrityksissä vaihdeltiin analyysin tekijöitä, kasvatusalustojen ja reagenssien eriä sekä käytettäviä laitteita. Tuloksista laskettiin sisäisen uusittavuuden keskihajonta SIR, jota verrattiin menetelmän validoinnissa saatuun laboratorioiden välisen uusittavuuden keskihajonnan SR arvoon.

Tuoteverifioinnissa määritettiin matriisin vaikutusta verifioitavaan menetelmään ja osoitettiin, että laboratorio suoriutuu menetelmästä niillä näytteillä, joita laboratoriossa tavallisestikin analysoidaan. Tuoteverifiointiin valittiin kuusi elintarvikenäytettä, jotka kaikki kuuluivat eri kategorioihin, sekä yksi rehunäyte. Valittujen näytteiden tuli mahdollisuuksien mukaan olla hankalia esimerkiksi taustamikrobistonsa, pH-arvonsa tai rasvapitoisuutensa puolesta. Jokaiseen näytteeseen ympättiin menetelmän vaatimaa mikrobia eli hiivoja ja homeita kolmelle eri pitoisuustasolle. Tuloksista laskettiin arvioitu harha-arvo eBias vertaamalla ympättyjen näytteiden ja ymppäykseen käytetyn mikrobisuspensiomäärän pitoisuuksia keskenään.

Hyväksyttyjä tuloksia

Sekä käyttöönottoverifoinnista että tuoteverifioinnista saatiin hyväksytyt tulokset sekä hiivojen että homeiden osalta. Osana verifiointia osallistuttiin myös Eurofins-laboratorioiden väliseen vertailututkimukseen, jonka osalta saatiin myös hyväksytyt tulokset Symphony-elatusaineella. Tämän myötä voitiin todeta, että laboratorio on pätevä käyttämään Symphony-menetelmää ja menetelmä voidaan ottaa käyttöön hiivojen ja homeiden määritykseen elintarvikkeista ja rehuista.

Lähteet

Koliseva A. 2023. Symphony-elatusaineen verifiointi hiivojen ja homeiden määritykseen – Theseus. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Ruokavirasto 2020. Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset komission asetuksen (EY) No 2073/2005 soveltaminen sekä yleisiä ohjeita elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista – Ohje elintarvikealan toimijoille.