Digitaaliset välineet voivat helpottaa työterveyshoitajan työtä
Työterveyshuollon tavoitteena on yhteistyössä työnantajan ja työntekijän kanssa edistää työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä. Työterveyshuollossa voidaan hyödyntää sähköisiä kyselylomakkeita osana terveystarkastuksia. Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Länsirannikon työterveys Oy:n työterveyshoitajien käyttäjäkokemuksia olemassa olevan sähköisen työlähtöisen terveyskyselyn käytettävyydestä ja vaikuttavuudesta. Käytettävyyden varmistaminen on edelleen keskeinen kehittämistarve terveydenhuollossa.
Sähköinen työlähtöinen terveyskysely toimi siten, että työterveyshoitaja lähettää asiakkaille linkin kyselyyn ja asiakas vastaa kyselyyn linkin kautta. Tämän jälkeen työterveyshoitaja käsittelee tulokset.
Opinnäytetyön tulosten mukaan terveyskyselyn sisältö jakoi työterveyshoitajien mielipiteitä. Kyselyä käytetään perustyöpaikkaselvityksen yhteydessä, ja työterveyshoitajat kokivat, että se voisi keskittyä enemmän työhön liittyviin asioihin, kuten työssä jaksamiseen ja työn haasteisiin.
Vaikuttavuutta tukivat kyselyn kysymysten yksinkertaisuus ja pituus – kyselyyn vastaaminen on nopeaa ja helppoa. Vaikuttavuutta haastaa työntekijöiden motivaatio vastata kyselyyn.
Työterveyskyselyn sisältöön työterveyshoitajat kaipasivat enemmän muokkausvaraa, jotta heillä on mahdollisuus kohdentaa kysely omille asiakkailleen paremmin. Ammattilaiset havaitsivat, että sähköisestä kyselystä seuloutuu työkykyriskissä olevia työntekijöitä. He kuvasivat psyykkisen kuormittuneisuuden työelämässä lisääntyneen, mikä näkyy sähköisen työlähtöisen terveyskyselyn tuloksissa.
Sähköinen työterveyskysely koettiin hyödylliseksi
Työterveyshoitajat kuvasivat sähköistä kyselyä helppokäyttöiseksi ja hyödylliseksi apuvälineeksi. Sen koettiin lisäksi nopeuttavan vastaanottoa, mutta osa haastatelluista koki kyselyn lisäävän työterveyshoitajan työtä. Mielenkiintoista oli, että työterveyshoitajien kuvaamat omat työtavat vaikuttivat myös ajankäyttöön kyselyn hyödyntämisessä.
Työterveyshoitajat kokivat kyselyn luomisen vaativan muistinvaraista työtä, jos edellisestä kerrasta oli kulunut aikaa – työterveyshoitajat eivät välttämättä tee kyselyä rutiininomaisesti. Käyttökokemuksen määrän ajateltiin helpottavan työterveyskyselyn käytön ja luomisen muistettavuutta.
Työvälineiden aiheuttama kuormitus voi vaikuttaa työvälineen käytön juurruttamiseen, ja tähän tulisikin keksiä ratkaisuja – millä tavoin digitaalisten työvälineiden ja aivotyön kuormittavuutta voidaan vähentää?
Käyttäjäkokemuksia pitää hyödyntää sähköisen kyselyn kehittämisessä
Selkeästi tehokkuutta heikentäväksi tekijäksi työterveyshoitajat kuvasivat kyselytulosten liittämistä kyselyohjelmasta potilastietojärjestelmään. Yllättävää on, että edelleen, ”digitalisaation aikakaudella”, pohditaan tietojen siirtymistä automaattisesti järjestelmä toiseen, kun automaattisen tiedonsiirron puutteita on havaittu jo vuosia aiemmin.
Opinnäytetyön tuloksia on mahdollista hyödyntää sähköisen kyselyn käytettävyyden parantamisessa. Työterveyshoitajien erilaisten digitaalisten työvälineiden käyttöönotossa, käytettävyyden kehittämisessä ja arvioinnissa tuloksia pystytään hyödyntämään myös yleisemmin huomioimalla työterveyshoitajien kuvaamat käyttäjäkokemukset. Vaikuttavuus vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta käyttäjäkokemuksia voidaan hyödyntää osana vaikuttavuuden parantamista askel kerrallaan.
Lähteet:
Leskinen, E. & Ohisalo, O. Työterveyshoitaja -lehti. Sähköinen työterveystarkastus. 2017; 24(2): 18-19. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/tyt/article/trh00251?db=150535&toc=797629_bc
Nissinen, S.; Oksanen, T.; Kinnunen, U-M.; Leino, T.; Kaleva, S. & Saranto, K. 2017. Suomen Lääkärilehti. Työkykyä koskeva tieto työterveyshuollon tietojärjestelmissä. 2017;72(37): 2013-2017.
STM 2020. Tampere: Juvenes Print. Saatavilla https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/70321/URN_ISBN_978-952-00-3548-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y
STM 2022. Viitattu 4.5.2023 https://stm.fi/tyoterveyshuolto
TTL 2022. Terveystarkastukset. Viitattu 4.5.2023 https://www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/tyoterveyshuolto/terveystarkastukset