Materiaalivirran kehitysprojekti Aurajoki Oy:llä – Kuinka pienillä teoilla saadaan suuri muutos

05.06.2023

Materiaalivirtausta pinnoituslinjalla heikentää epätehokas varastoalue. Voiko olemassa olevia resursseja käyttää alueen parantamiseen vai kannattaako investoida uuteen varastointijärjestelmään?  

Jatkuva parantaminen on Leanin perusajatuksia, jossa tiloja ja toimintatapoja tulee tarkastella säännöllisin väliajoin ja kehittää tarpeen mukaan. Muutoksia tehdessä pyritään huomioimaan niiden vaikutus asiakkaan kokemaan arvoon. Hukkaa poistamalla voidaan nostaa yrityksen tuotteiden ja palveluiden laatua, nopeuttaa toimitusaikoja ja lisätä tuotannon tehokkuutta. Nämä muutokset antavat arvoa asiakkaalle. Kuitenkin muutoksia toteuttaessa tulee ottaa huomioon myös työntekijät. ”Aina on tehty näin” on vaarallinen ajattelutapa, mutta se miten muutokset toteutetaan, voi aiheuttaa erilaisia reaktioita työntekijöissä. Ottamalla työntekijät mukaan muutosprosessiin, voidaan vähentää vastahakoisuuttaa muutoksiin ja jopa kannustaa työntekijöitä tekemään parempaa työtä. 

Aurajoki Oy

Aurajoki Oy toimii metallien pinnoitusalalla. Konsernin elektrolyyttisten pinnoitteiden tehtaalla Turussa on 2017 tehty Leanin mukaisia muutoksia, joiden toimivuutta on testattu ja parannuskohteita pohdittu. Nämä muutokset sisälsivät mm. toimintatapojen standardointia ja työskentelyalueiden selkeyttämistä lattiateippauksilla ja kaiteilla. Teippausten uusiminen on nyt ajankohtaista, joten muutoksia työskentelyalueisiin on helppo toteuttaa samalla.  

Yhdellä Turun seitsemästä pinnoituslinjasta on ollut vuoden 2017 jäljiltä kaiteilla ja hyllyllä rajattu lattiavarasto, jossa säilytetään pinnoitusta odottavia tuotteita. Tavoitteena on parantaa työskentelyaluetta muuttamatta itse linjan rakenteita, jotta materiaalivirta pinnoituslinjalla parantuisi. Avoimia haastatteluita käyttämällä on selvitetty, mitä pinnoituslinjalla työskentelevät ajattelevat työskentelyalueen toimivuudesta. Varastoalueiden rajaus on auttanut pinnoitusta odottavien tuotteiden järjestyksessä pitämistä, mutta ongelmia on ollut koitunut kaiteesta, joka estää suurimpien tavaroiden saamisen tarpeeksi lähelle pinnoituslinjan lastausasemaa. Aluetta rajaavan hyllyn hyötyaste on jäänyt toivottua alhaisemmaksi. Alkuperäisenä ajatuksena tuotteet oli tarkoitus lastata hyllyyn toiselta puolelta, jolloin pinnoituslinjan työntekijöiden olisi helppo ottaa tuotteet pinnoitukseen linjan puolelta hyllyä. Tässä esteeksi koitui hyllyjen korkeus, sillä pinnoituslinjalla työntekijöillä käytössä oleva nostolaite yltää vain kahdelle alimmalle tasolle.  

Kehitysehdotukset

Pinnoituslinjan työskentelyalueen parantamiseksi on kehitetty kolme muutosehdotusta. Kahdessa ensimmäisessä muutosehdotuksessa hyödynnetään olemassa olevaa hyllyä ja pohditaan sen siirrosta aiheutuvia muutoksia ja kolmannessa muutosehdotuksessa esitetään kokonaan uuden varastointijärjestelmän toteuttamista. Keskeisessä osassa jokaista muutosehdotusta on kuitenkin työjonon kehittäminen, jonka tulee olla kunnossa ennen kolmannen muutosehdotuksen varastointijärjestelmään investoimista. Työjonon kehitysmahdollisuudet ovat paremmat toisessa muutosehdotuksessa kuin ensimmäisessä, koska toisessa ehdotuksessa pinnoitusta odottavat tuotteet voidaan jakaa selkeämmin pinnoituslinjan lastausasemille. Aurajoki Oy:n Turun tehtaan kehitysryhmä harkitsee vielä muutosehdotuksia, mutta lähtökohtaisesti toisen ehdotuksen mukaisilla muutoksilla voidaan pedata paikkaa kolmannen ehdotuksen muutoksille.  

Pinnoituslinjalle tehtävät muutokset näkyvät toivottavasti positiivisesti sekä linjalla työskenteleville että loppuasiakkaille. Olemassa olevien resurssien hyödyntäminen on aina kannattavaa, niin yrityksen kuin ympäristön kannalta. Jossain vaiheessa materiaalivirran tehostaminen kuitenkin vaatii investointeja uuteen varastointijärjestelmään.  

Lähde

Kiuru, E. 2023. Tuotantolinjan materiaalivirran parantaminen, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.