Joustavan ja skaalautuvan laitesuunnitteluresurssin rakentaminen – alihankinnan avulla lisää arvontuottoa

16.08.2022

Nykypäivän teollisuuden laitevalmistuksen suunnittelutyö vaatii toiminnan ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Toiminnassa on tärkeää tunnistaa ja huomioida ensisijaisesti vaadittava kokonaisuus ennen kustannusoptimointia. Miten ulkoistusta hyödyntämällä voidaan kokonaisuus saada tukemaan yrityksen tavoitteita mahdollisimman tehokkaasti?

Strategiaympäristö toimii kaiken huomion keskipisteenä

Yritysten täytyy jatkuvasti tarkastella omien, rajallisten resurssien oikeaa ja tarkoituksenmukaista kohdentamista. Tästä syystä kaikki suunnitelmallinen ja erityisesti kehitettävä toiminta tulisi linkittyä läheisesti sille olennaisiin strategiaympäristön sisältöihin. Muuten yritys saattaa lähteä harhailemaan sellaisilla alueilla, jotka eivät tuota sen tavoittelemaa arvoa mahdollisimman tehokkaasti. Mikäli yrityksissä tuodaan strategia esille ainoastaan liiketoimintatasolla, saadaan kyllä muodostettua käsitys tulevaisuuden tahtotilasta, mutta yksittäisiin toimintoihin joudutaan silti soveltamaan hyvin paljon tulkinnanvaraisuutta. Liiketoimintastrategian mukaisiin päämääriin päästäkseen yrityksen pitää tiedostaa ratkaisevat osaamiset, joita sen tulee vaalia ja kehittää (Viitala 2013, 172).

Strategian tulisi kertoa selkeästi kaikille, mihin menestyminen nyt ja tulevaisuudessa perustuu. Tällöin jokainen toimija kykenee sitoutumaan ja kehittämään oman vastuualueensa osalta olennaisia asioita ja myös välttämään vähemmän hyödyllisiä tehtäviä.

Kuva 1. Strategiaympäristö (Sjöholm 2006, 4)

Työajasta tulisi tiedostaa se osuus, joka on tosiasiallisesti arvoa tuottavaa toimintaa. Alihankinnan käytöllä saadaan omia resursseja vapautettua varsinaisesta suunnittelutyöstä, mutta se tuo mukanaan uudenlaisia vastuita ja kustannuksia sekä työn, että verkostohallinnan muodossa. Näistä kumpikaan ei tuota suoraan lisäarvoa yritykselle, mutta alihankintaa järkevästi hyödyntämällä voidaan luoda mahdollisuuksia esimerkiksi tasata kuormituksia ja ylipäätään keskittää omia resursseja tehokkaammin arvontuottoon. Transaktiokustannusteoreettisessa lähestymistavassa ulkoistustoiminnoissa on aina huomioitava tuotanto- ja hallinnointikustannusten lisäksi myös organisaatiorakenteen vaikutus innovaatioihin (Pajarinen 2001, 9–10). Tällöin esimerkiksi keskittymällä liikaa välittömiin toiminnan kustannuksiin saatetaan aiheuttaa tehottomuutta innovointiprosesseissa.

Joustavan ja skaalautuvan toimintamallin eriyttämisellä huomattavaa selkeyttä suunnittelu- ja kehitystoimintaan

Joustavaksi toimintamalliksi suunnittelussa tunnistettiin sellaiset työvaiheet, joissa toiminnan kulut muuttuvat suhteessa tuotoksen määrään. Skaalautuvassa toimintamallissa taas samalla työmäärällä voidaan aikaansaada moninkertainen tuotos. Suunnittelumielessä sarjavalmistus on ehkä paras esimerkki skaalautuvuudesta, mutta erilaiset laitteiden vakiointitoimet ja modulaarisuuden lisääminen tuovat samanlaisia vaikutuksia. Erilaiset kehitystyöt, kuten järjestelmien tai toimintaprosessien kehitys, tai ammattitaidon ja osaamisen lisäys tuottavat myös skaalautuvuutta. Alihankinnan käyttö suunnittelussa aikaansaa pääosin toiminnon joustavuutta, mutta toisaalta sitä hyödyntämällä voidaan edesauttaa skaalautuvien ratkaisujen kehittämistä, jos omia resursseja vapautuu tällöin tehokkaampaan käyttöön.

Skaalautuvuuden parantaminen mahdollistaa suunnittelutoiminnassa merkittävän pitkän aikavälin kehityksen ja saattaa olla jopa kasvun edellytys, mutta varjopuolena on monessa asiassa riskien kasvu strategisen johtamisen osalta. Tehdyt rajaukset tuotemallistoihin vaativat organisaatiolta usein vahvaa sitoutumista. Esimerkiksi Vilkkumaa on kiteyttänyt tämän hyvin kirjassaan (2017, 14) huomauttamalla, että strategiassa tehtyjä virheitä ei voida korjata operatiivisen toiminnan tasolla.

Suunnitteluresurssin ulkoistamispäätös ja sen hallinta on tasapainoilua eri osasten välillä

Suunnittelun ulkoistamisessa on huomioitava kustannustekijöiden lisäksi muun muassa:

  1. Arvon- ja innovaatioiden tuotto
  2. Ammatillinen toimijuus työtehtävissä
  3. Strategiset tavoitteet
  4. Ulkoistuksen riskitekijät
  5. Osaamisen johtaminen

Sellaisia toimintoja, jotka rakentuvat ydinosaamiselle ei tule koskaan ulkoistaa. Yritysten tulisi jopa rakentaa suojamuuri kyseisten toimintojen ympärille (Tanskanen 2021, 230). Sellaiset suunnitteluvaiheet, jotka ovat toistuvia ja kyetään erottamaan selkeästi laitteiden varsinaisesta avainteknologiasta omiksi suunnittelupaketeiksi sopivat taas erityisen hyvin ulkoistettavaksi. Kyseessä on aina laite-/tapauskohtaisesti arvioitu suunnittelukokonaisuus, jossa punnitaan toimintamallien tuottamat mahdollisuudet ja yrityksen pitkän aikavälin tavoitteet.

Ulkoistettu suunnitteluresurssi tuo joustoa kuormituspiikkeihin. Se on myös oikein hyödynnettynä erinomainen työkalu osaamisen johtamiseen. Kun omat voimavarat saadaan fokusoitua paremmin sekä olennaisiin suunnittelualueisiin, että työntekijöiden ammatillista kehitystä tukevaksi, kasvaa potentiaalinen arvontuotto merkittävästi.

Lähteet:

Levonmaa, V. 2022 Joustavan ja skaalautuvan suunnitteluresurssin rakentaminen – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö

Sjöholm, H. 2006. Pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen – Teknologia ja innovaatiot hyödyksi. 3.painos. Helsinki: Tekes

Vilkkumaa, M. 2017. Tulosrohmut: Yrityksen kannattavuuden suojaaminen. Helsinki: Alma Talent

Pajarinen, M.  2001.  Ulkoistaa vai ei – Outsourcing teollisuudessa. Helsinki: ETLA

Tanskanen, K., 2021. Ulkoisten resurssien johtaminen. Helsinki: Tietosanoma / Art House Oy

Viitala, R., 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailutekijä. 4. uudistettu painos. Helsinki: Edita Publishing Oy