Loogisesti etenevällä perehdytysmallilla tasalaatuisuutta hoitoalan perehdytykseen
Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyössä sairaanhoitajille kehitettiin tasalaatuinen hoitotyön perehdytys Raaseporin sairaalassa. Tuotoksena syntyi jokaiselle kehittämishankkeeseen osallistuneelle työyksiköille yhtenäinen perehdytysmalli
Sosiaali- ja terveysalan työvoiman saatavuus näyttäytyy haasteellisena ja hoitoalalla on pula osaavista työntekijöistä (Tevameri 2021). Alalle valmistuu yhä vähemmän sairaanhoitajia (Park & Jones 2010) ja osa uusista sairaanhoitajista jättää työnsä ensimmäisen työvuotensa aikana (Trossman 2017).
Perehdytyksessä tulee kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten työuraansa aloittavat ja nuoret sairaanhoitajat suoriutuvat hoitotyöstä. Yksi parhaimmista keinoista sairaanhoitajan onnistuneeseen työelämään siirtymiseen on strukturoitu perehdyttämisohjelma ja rooliinsa koulutettu perehdyttäjä (Powers ym. 2019).
Sairaanhoitajien perehdytyksessä on parannettavaa
Työturvallisuuslain 2:4:n mukaan sairaanhoitajille on annettava asianmukaista opetusta ja ohjausta. Sen tulee kattaa työolosuhteet, työvälineiden oikean käytön ja turvalliset työtavat. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota haittojen ja vaarojen ennaltaehkäisemisen sekä toimenpiteisiin häiriötilanteiden ja poikkeustilanteiden varalta.
Uudet hoitotyöntekijät ovat kokeneet puutteita perehdytyksen sisällöissä, yksilöllisyydessä ja yhtenäisyydessä (Aittovaara ym. 2022). Tästä syystä perehdytysohjelmien ja ohjaajien laadun vaihteluun ja epätasapainoon tulee kiinnittää aiempaa tarkempaa huomiota.
Ammattitaitoisella ohjaajalla on suuri vaikutus siihen, miten vastavalmistuneet sairaanhoitajat kokevat uransa aloittamisen (Pasila, Elo & Kääriäinen 2017).
Tehokas malli Raaseporin sairaalayksiköiden perehdyttämiseen
Opinnäytetyö toteutettiin kehittämisprojektina, jossa Raaseporin sairaalan päivystysyksikköön, dialyysiyksikköön, kotisairaalaan ja erikoissairaanhoidon osastolle valmistui loogisesti etenevä perehdytysmalli.
Luotu perehdytyskokonaisuus etenee johdonmukaisesti sisältäen seuraavat vaiheet:
- yleisperehdytys
- ammatillinen osaaminen
- ammatillinen kehittyminen
- osaamisen seuranta.
Lisäksi perehdytystä koskevat tarkistuslistat päivitettiin vastaamaan yksiköiden tarpeita huomioiden yksilölliset perehdytyssuunnitelmat.
Sairaanhoitajan ammatillinen kasvu keskiössä myös tulevaisuudessa
Uudessa käytännönläheisessä perehdytysmallissa on kiinnitetty erityistä huomiota sairaanhoitajan ammatillisen kehittymisen ja työssä eteneminen tukemiseen. Lisäksi sillä on ratkaistu perehdytyksen vastuukysymykset ja selkiytetty toimijoiden roolit.
Tulevaisuuden kehittämiskohteita ovat perehdytettävän aktiivisemman roolin ja erilaisten oppimistyylien parempi huomioiminen perehdytyksen aikana. Lisäksi uuden perehdytysmallin soveltuvuutta ja vaikutuksia tulisi selvittää Raaseporin sairaalan työyksiköissä.
Lähteet:
Aittovaara A., Kylmä J., Rauta S., Meriö A., Junttila K., Paavilainen E. & Haapa T. 2022. Uusien työntekijöiden kokemukset perehdytyksestä ja sen aikaisesta oppimisesta leikkaus- ja teho-osastoilla – laadullinen tutkimus. Tutkiva Hoitotyö 20(1), 20–29.
Park, M. & Jones, C. 2010. A Retention Strategy for Newly Graduated Nurses. Journal for Nurses in Staff Development (4), 142–149.
Pasila, K., Elo, S. & Kääriäinen, M. 2017. Newly Graduated Nurse`s Orientation Experiences: A systematic review of qualitative studies. International journal of nursing studies 71, 17–27.
Powers K., Herron, EK. & Pagel, J. 2019. Nurse Preceptor Role in New Graduate Nurses’ Transition to Practice. Dimens Crit Care Nurs. 38(3):131–136.
Tevameri, T. 2021. Katsaus sote-alan työvoimaan. Toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin tarkastelua. Työ- ja elinkeinoministeriö. TEM toimialaraportit 2021:2. Saatavana: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162852/TEM_2021_02_t.pdf.
Trossman, S. 2017. Stepping into a Culture of Safety. Onboarding programs help retain nurses strengthen patient care. Kentucky Nurse, Oct-Dec 65(4), 12–15.
Työterveyslaki 23.8.2002/738. Saatavana: www.finlex.fi.