Kun asukas siirtyy tehostettuun palveluasumiseen – perhehoitajien kokemukset kuuluville

24.10.2023

Ikäihmisten perhehoidossa eletään hyvin tiiviisti yhdessä asuen ja perhehoitajille ikäihmisistä tulee tärkeitä ja läheisiä. Asukkaasta luopumisen tapahtuma on yksi osa-alue perhehoitajan työssä, mutta saattaa olla hyvinkin koskettava ja vaikuttaa työssä jaksamiseen sekä jatkamiseen perhehoitajana. Opinnäytetyössä selvitettiin, miten perhehoitajat kokevat muuttuvan tilanteen sekä missä perhehoitajat kaipaavat mahdollisesti tukea asukkaan siirtyessä tehostetun palveluasumisen piiriin.

Perhehoitajan rooli on erityisen tärkeä yhteisen arjen muodostamisessa perhekodissa. Perhehoitoarki rakennetaan yhdessä iäkkään kanssa tutustumalla häneen ja huomioimalla hänen yksilöllisen hoivansa ja huolenpidon tarpeet. Näiden lisäksi on huomioitava hänen tarpeensa yhteenkuuluvuuteen ja välittäviin ihmisiin, arvostukseen, kunnioitukseen sekä omatoimisuuden tukemiseen. (Perhehoitoliitto, 2021a, 4.)

Toimeksiantosuhteinen perhehoito on perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona järjestettävä hoitomuoto. Hoito tai muu huolenpito voi olla osa- tai ympärivuorokautista. Hoidettavana saa olla perhekodissa samanaikaisesti neljä henkilöä. Mukaan luetaan hoitajan kanssa samassa taloudessa asuvat alle kouluikäiset lapset sekä muut erityistä huolenpitoa tai hoitoa tarvitsevat henkilöt. Perhekodissa voi olla huolehdittavana kuusi iäkästä, jos hoitajia on kaksi sekä toisella on hoitajan koulutus. (Perhehoitolaki 20.3.2015/263.)

Perhehoitaja ei ole yrittäjä eikä hän ole työsuhteessa kuntaan, vaan hän tekee perhehoitoon sijoittavan kunnan kanssa toimeksiantosopimuksen. Toimeksiantosopimus on virallinen asiakirja, jossa sovitaan molempia osapuolia sitovat perhehoitoon liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. (Perhehoitoliitto 2021b, 22.) 

Ikäihminen, joka ei pärjää enää omassa kodissaan tukipalveluista huolimatta, mutta ei tarvitse vielä palveluasumista tai laitoshoitoa, perhehoito on hänelle hyvä vaihtoehto. Perhehoito sopii erityisen hyvin, jos iäkkäällä on toimintakyvyn laskua tai iän tuomaa haurautta ja turvattomuuden tunnetta. (Perhehoitoliitto 2021b, 10.) 

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa perhehoidon kattavuuden lisääminen on tavoitteena ikäihmisille tarjottavissa palvelukokonaisuuksissa. Perhehoidon kehittämisellä on tarkoitus tukea ikäihmisten kotona asumista. Tämän nähdään myös olevan edullisempi vaihtoehto muille kalliimmille hoitomuodoille. (Ahokas-Kukkonen ym. 2019, 64.)

Perhehoitajan ja ikäihmisen välisestä suhteesta voi tulla läheinen

Perhehoidossa asukkaiden ja perhehoitajan henkilökohtainen suhde ja toistensa tunteminen on keskeinen asia perhehoitajien hoivatyössä. Kodinomaisissa olosuhteissa mahdollistuu aito hoiva jatkuvuudellaan ja kiireettömyydellään. (Ojalehto 2020, 77, Laine ja Eloranta 2023.) 

Perhehoitajan työ on hyvin sitovaa, vaativaa ja ympärivuorokautista. Toimiva yhteistyö, työssä tukeminen oikeaan aikaan ja oikealla tavalla ovat laadukkaan sekä onnistuneen perhehoidon edellytyksiä. Perhehoitajille tarve kehittää eri tukimuotoja on ilmeinen. (Perhehoitoliitto 2023, 30, 32.)

Kun perhehoito ei enää sovellu palvelumuodoksi asukkaalle, siirtyy hän toisaalle hoitoon (Laine ym. 2022, 26). Tehostetulla palveluasumisella eli ympärivuorokautisen palveluasumisen muodolla tarkoitetaan asumista hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä, jossa hän saa asumisyksikön henkilöstöltä viipymättä ympärivuorokautisesti hoitoa ja huolenpitoa (Sosiaalihuoltolaki 26.8.2022/790). 

Kokemuksia ja jaksamisen tunteiden aaltoilua laidasta laitaan

Opinnäytteenä tehdyn laadullisen tutkimuksen aineiston keruu menetelmänä oli teemahaastattelu. Haastattelut toteutettiin Teams- etäyhteydellä. Kohdejoukkona oli viisi ikäihmisten perhehoitajaa eri puolelta Suomea. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa perhehoitajien kokemuksista asukkaan siirtyessä perhehoidosta tehostettuun palveluasumiseen.

Haastatteluihin osallistuneiden perhehoitajien kokemuksissa korostui asukkaan toimintakyky ja siihen liittyen erityisesti perhekotiin toimintakyvyltään sopimattomat asukaat. Asukkaasta luopumisen vaikeus, kiintymys hoivasuhteessa sekä taloudellinen epävarmuus nousivat esille yhtä lailla kuin toimivan yhteistyön tärkeys niin omaisten kuin kaikkien ikääntyvien palveluiden tahojen kanssa, kenen kanssa perhehoitaja on yhteistyössä.

Perhehoitajien kokemukset omasta jaksamisesta jakautui jaksamista tukeviin ja uhkaaviin. Jaksamista tukee sujuva yhteistyö ikääntyneiden palveluiden kanssa, perhehoitajan mahdollisuus omaan aikaan ja työpari. Perhehoitajan ammattitausta auttoi jaksamaan, mutta vertaistuen ja työnohjauksen koettiin olevan myös tärkeät jaksamista tukevat tekijät. Ennen perhehoitajaksi alkamista ennakkovalmennuksella koettiin olevan suuri merkitys.

Epätietoisuus asukkaan muuttamisen ajankohdasta sekä hänen heikentynyt toimintakykynsä koettiin jaksamista uhkaaviksi tekijöiksi kuin myös perhehoitajuuden työssä taloudelliset huolet. Asukkaan muuttaessa palvelutaloon, tilanteessa yksinäisyyden tunne koettiin myös jaksamisen uhkaavaksi tekijäksi.

Kaikkinensa perhehoitajien kokemuksissa korostuu perhehoitajien tukemisen tärkeys, joka on huomioitava ikäihmisten hoivanpalveluita suunnitellessa. Perhehoito on erittäin tarpeellinen lisä ikäihmisten eri palvelukokonaisuuksissa.

Lähteet

Ahokas-Kukkonen, I., Tepponen, M & Tolonen, E. 2019. Omais- ja perhehoidon suosituksia maakunnallisiin linjauksiin vuosille 2018–2025. Teoksessa A. Noro (toim.) Omais- ja perhehoidon kehitys vuosina 2015–2018 – Päätelmät ja suositukset jatkotoimenpiteiksi. Sosiaali- ja terveysministerin raportteja ja muistioita 61/2018. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö, 61-80. Viitattu 12.8.2023 https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161377/R_61_2018_OMPE_11022019.pdf?sequence=1&isAllowed=y  

Laine, M., Kemppainen, A-M, Eloranta, S & Rappe, E., 2022. Ikäihmisen hyvä perhehoito. Perhehoitoliitto ry. 

Laine M, Eloranta S. 2023. Sitovaa vapautta – ikäihmisten perhehoitajien kokemuksia tehtävästään. Gerontologia, 37(1), 21–35.

Ojalehto, K. 2020. Aidon hoivan hinta – henkilökohtaistunut vastuu ja epävarmuus perhehoidossa. Pro Gradu. Tampere: Tampereen Yliopisto. 

Perhehoitolaki 20.3.2015/265  

Perhehoitoliitto 2021a. Hyvän perhehoitoarjen suositukset. Perhehoitoliitto ry. Viitattu 21.10.2022. https://www.perhehoitoliitto.fi/files/2791/hyvan_perhehoitoarjen_suositukset_verkko.pdf

Perhehoitoliitto 2021b. Hyvää perhehoitoa- toimeksiantosuhteisen perhehoidon tietopaketti. 5.uudistettu painos. Perhehoitoliitto ry. 

Perhehoitoliitto 2023. Hyvää perhehoitoa ikäihmisille-toimeksiantosuhteisen perhehoidon tietopaketti. 2.uudistettu painos. Perhehoitoliitto ry.

Kuva: Freebik