tutkimuksessa käytetty mittalaite

Käynnissäpidon merkitys mittatarkan muovituotteen valmistuksessa

07.12.2023
Kuva 1. Muovituotteen reiän halkaisijan mittausdata. (Grönholm, 2023)

Käynnissäpito

Tuotantolinjan käynnissäpidolla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla pidetään huolta siitä, että tuotantokoneet tuottavat virheettömiä tuotteita parhaalla mahdollisella tehokkuudella. Huipputuloksiin pyrittäessä tuotantolaitoksen konekanta on tärkeä raami sille, kuinka paljon tuotantoa ja millaista laatua siitä raamista ylipäätään on mahdollista saada ulos. Parhaaseen mahdolliseen tulokseen pääsemisessä on ihmisten rooli kuitenkin ratkaiseva.

Käynnissäpidon haasteet ovat moninaisia. Ensiksi on otettava huomioon koneen normaali kuluminen. Se vaatii koneiden säännöllistä huoltoa ja kuluvien osien vaihtoa. Käynnissäpidon on myös huomioitava mahdolliset ongelmat ja suoritettava konevalmistajan ohjeiden mukaiset huollot ajoissa, jotta voidaan välttää odottamattomat seisakit.

Mittatarkka muovituote

Mittatarkan muovituotteen valmistus on haasteellista monista eri syistä. Sen valmistuksessa tarvitaan tarkkoja suunnitelmia, laadukkaita ja puhtaita raaka-aineita, tarkkaa tuotantoprosessin hallintaa ja laadunvarmistusta. Kuvassa 1 on esitetty erään muovituotteen reiän halkaisijan mittausta eri ajankohtina. Mittauksissa voidaan nähdä eri vuodenaikojen vaihtelun, ilmankosteuden, lämpötilojen, jäähdytysvesien, eri raaka-aine erän, paineen vaihtelun ja muiden tekijöiden vaikutuksia kappaleen reiän kokoon.

On tärkeää noudattaa standardien ja määräysten mukaisia vaatimuksia sekä tehdä tarvittavat laadunvalvontatestit. Säännöllisellä mittaamisella varmistetaan tuotteen oikeat mitat ja niiden perusteella voidaan ennustaa myös eteen tulevia haasteita, esimerkiksi koneen kulumisesta johtuvia muutoksia.

Tuotantokoneesta saatava data

Kuva 2. Tuotantokoneen tuottama prosessidata. (Grönholm, 2023)

Tuotantokoneen tuottamaa prosessidata on esitetty kuvassa 2. Sitä voidaan hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin. Analysoimalla dataa voidaan ennakoida esimerkiksi tulevia vikatilanteita ja estää niiden syntyminen. Datan kerääminen on tärkeää, se auttaa myös organisaatiota tekemään faktoihin perustuvia päätöksiä. Datan avulla on mahdollista tunnistaa myös tehottomat prosessit ja menetelmät. Dataa keräämällä voidaan tunnistaa myös mahdolliset riskit ja tuotannon haavoittuvuudet. Tämä toiminta antaa myös enemmän aikaa valmistautua mahdollisiin tuotantokoneita ja laitteita uhkaaviin ongelmatilanteisiin.

Tiedolla johtaminen on haasteellista ja se vaatii yrityksiltä oikeanlaista teknologiaa tiedon käsittelyyn ja sen jakamiseen. Organisaatiot, jotka onnistuvat keräämään oikeanlaista dataa ja osaavat hyödyntää sitä tehokkaasti, voivat saavuttaa huomattavaa kilpailuetua muihin saman alan toimijoihin nähden.

Lähde:

Grönholm, A. 2023. Käynnissäpito : käyttäjäkunnossapidon vahvistaminen toimintamallia muuttamalla – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.