rakennustyömaan työntekijä selin kameraan

Kamppailu työuupumusta vastaan rakennustyömailla: Ratkaisut stressiin ja uupumukseen

08.12.2023

Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä (Laakso 2023) tutkittiin stressinhallintaa ja työuupumuksen ehkäisyä rakennustyömaalla. Tutkielman päätavoitteena oli selvittää tehokkaita stressinhallintakeinoja, jotka voisivat vähentää työntekijöiden stressitasoja ja ehkäistä työuupumusta rakennusalalla. Empiirisessä osuudessa tarkasteltiin rakennusalan ammattilaisen kokemusta työuupumuksesta sekä hänen käyttämiään tehokkaita stressinhallintamenetelmiä. Näiden kokemusten jakamisen avulla opinnäytetyö tehtiin auttamaan muita samojen asioiden kanssa kamppailevia rakennusalan työntekijöitä.

Rakennusalalla työskentely on fyysisesti raskasta, sitä tehdään jatkuvasti muuttuvissa työympäristöissä ja vaihtuvissa työyhteisöissä. Rakentaminen asettaa työntekijälle haasteita päivittäin, ja nämä haasteet voivat merkittävästi vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin sekä kykyyn selviytyä sekä työ- että kotielämässä. On tärkeää puuttua näihin haasteisiin ajoissa, jotta vältytään työuupumuksen mahdollisilta seurauksilta.

Työuupumus (burnout) on otettava vakavasti, koska se voi vaikuttaa paitsi yksilön terveyteen ja elämänlaatuun, myös työyhteisön toimivuuteen ja tuottavuuteen. Työuupumus ei itsessään ole sairaus, vaan häiriötila, mikä voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita. Rakennusalan jatkuva kiire ja aikataulupaineet voivat aiheuttaa pitkäkestoista stressiä, joka puolestaan lisätä sairastumisen riskiä mm. masennukseen.

Työuupumusta edeltävät tekijät saattavat juontaa juurensa pitkäaikaisesta ja kroonisesta työstressistä, joka kehittyy hitaasti ajan kuluessa. Hyvän stressinhallinnan avulla voidaan ehkäistä työuupumukseen ajautumista. Työuupumuksen seurauksena työsuoritus heikkenee luoden negatiivisen kierteen, jossa työntekijät kokevat lisääntyvää stressiä, mikä entisestään pahentaa tilannetta. On siis olennaista panostaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin stressinhallinnassa työpaikoilla.

Mitä sitten tehdä, jos työuupumus osuu kohdallesi?

Usein työuupumukseen johtavat syyt ovat monimutkaisia ja voivat liittyä useisiin eri tekijöihin. Harvoin kenenkään uupumus johtuu pelkästään työpaikan taakasta. Yksilön kokonaisvaltainen hyvinvointi voi vaikuttaa siihen, miten hän selviytyy työelämän haasteista ja paineista.

Työilmapiirillä on todella merkittävä vaikutus uupumuksen syntymisessä. Negatiivinen tai kannustamaton työilmapiiri voi lisätä stressiä ja heikentää työntekijän hyvinvointia merkittävästi. Kasaantuneet kuormitukset, joista ei enää kykene selviämään ilmenevät uupumusasteisena väsymyksenä, kyynistymisenä sekä alentuneena ammatillisena itsetuntona (Uusitalo-Arola, Tuisku & Rossi 2022).

Mitä tapoja on selviytyä työuupumuksesta?

Työuupumusoireita havaitessaan tulee ottaa yhteys työpaikkalääkäriin ja jutella hänen kanssaan asiasta. Tämän jälkeen tulee jutella esihenkilön kanssa siitä, miten toimitaan jatkossa. Toipuminen työuupumuksesta vaatii toimia töissä, jotta työntekijän voimavarat vahvistuvat ja kuormitukseen liittyvät tekijät korjataan (Uusitalo-Arola, Tuisku & Rossi 2022).

On hyvä pohtia mitkä asiat ovat sellaisia, jotka saavat hyvälle mielelle ja nopeuttavat palautumista. Tästä voisi tehdä vaikka listan paperille. Jos ei kuitenkaan vielä tiedä, mikä on oma juttunsa, kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan. Alla on lista asioista, jotka auttoivat opinnäytetyön (Laakso 2023) case-tapaus henkilöä työuupumuksen kanssa.   

  1. Kävely luonnonpuistoissa: Rauhalliset kävelylenkit luonnossa ovat tehokkaita stressinlievitykseen.
  2. Mindfulness-harjoitukset: Tietoinen läsnäolo ja hyväksyntä ovat avainasemassa stressin hallinnassa.
  3. Hengitys- ja meditaatioharjoitukset: Rauhoittavat hengitys- ja meditaatioharjoitukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi stressin hallinnassa ja mielen rauhoittamisessa.
  4. Liikunta: Liikunta parantaa fyysistä kuntoa, mutta se myös edistää parempaa unen laatua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
  5. Ravitsemus: Terveellinen ruokavalio on olennainen osa kehon ja mielen hyvinvointia. Ravitsemuksellisesti tasapainoinen ruokavalio tukee energiatasoja ja auttaa kehoa selviytymään stressaavista tilanteista.
  6. Uni: Parempi unenlaatu auttaa kehon palautumisessa ja stressin vähentämisessä.
  7. Kirjojen lukeminen: Stressinhallintaan ja rauhoittumiseen liittyvien kirjojen lukeminen tarjoaa hyödyllistä tietoa ja rentoutumismahdollisuuksia.
  8. Perheen ja ystävien tuki: Läheisten tuki ja ymmärrys ovat korvaamattomia stressin lievittäjiä.
  9. Musiikki: Musiikin kuuntelu on yksi emotionaalisen tuen muodoista, ja se voi auttaa rentoutumaan.

Lopuksi

Case-tapauksen pohjalta voidaan todeta, että itsetutkiskelu, omanarvontunnon vahvistaminen ja priorisointi ovat tehokkaita keinoja stressin hallinnassa. Johtopäätöksiä voidaan soveltaa laajemmin työyhteisöihin, ja niitä voi käyttää perustana hyvinvointitoimenpiteiden suunnittelussa. Työnjohtokoulutuksessa tulisi lisätä tietoisuutta työntekijöiden henkisestä hyvinvoinnista, jotka voivat vaikuttaa työilmapiiriin ja stressitasojen hallintaan. Näiden tekijöiden ymmärtäminen voi auttaa kehittämään kohdennettuja strategioita, jotka tukevat esimiesten roolia stressinhallinnan edistäjinä rakennusalalla. (Laakso 2023.)

Lähteet

Laakso, R. 2023. Stressin hallinta ja työuupumuksen estäminen rakennustyömaalla – Theseus. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu.

Uusitalo-Arola, L.; Tuisku, K. & Rossi, H. 2022. Työuupumus. Duodecim Terveyskirjasto. Lääkärikirja 18.8.2022 https://www.terveyskirjasto.fi