Ketterästi toimiva organisaatio – itseohjautuvien tiimien monialainen osaaminen avaimena laadukkaalle liiketoiminnan kehittämiselle, yksilön oppimiselle sekä päätöksenteolle.

05.04.2022

Jatkuvasti kiihtyvässä muutoksessa ketterästi toimivat ja muuttuviin tilanteisiin sopeutuvat organisaatiot, tiimit ja yksilöt saavat mukautuvalla toiminnallaan aikaiseksi onnistumisia. Ulkoisiin ja sisäisiin toimintaympäristömuutoksiin reagoitaessa on toimintaa koko ajan muokattava ympäristön vaatimusten mukaisiksi, samalla kuitenkin aina liiketoiminnan tavoitteisiin tähdäten. Ketterä ja muutoskyvykäs organisaatio reagoi muutoksiin nopeasti ja tuottaa lisäarvoa niin asiakkaille kuin yrityksen liiketoiminnallekin.

Ketterä, tilanteisiin mukautuva organisaatio

Tulevaisuuden tärkein johtamisen laji tulee olemaan itsensä johtaminen. Perinteinen ja jo vanhentunutkin hierarkiaan perustuva johtamisen malli ei kykene vastaamaan teknologistuvan, jatkuvasti uudistuvan ja verkottuvan toiminnan haasteisiin samalla tavoin ketterästi kuin sellaiset johtamisen mallit, joissa työntekijöiden itseohjautuvuuden vahvistaminen on keskiössä. (Viitala & Jylhä 2019)

Tiimit voivat yhdessä sopien muodostaa juuri heidän kulloisellekin tarpeelleen sopivat prosessit asioiden edistämiseksi ja kehittämiseksi. Moniosaavissa tiimeissä olevat henkilöt edustavat eri osa-alueiden asiantuntijoita. Koska tiimin jäsenet voivat muutoksissa vaihtua tiuhaankin, on tarpeellista, että esimerkiksi erilaiset tiimin työtä koskevat prosessikuvaukset ovat selkeät ja ajantasaiset. Tämä helpottaa tiimin jäseniä silloin, kun hahmotetaan tehokkaita yhteisiä toimintatapoja ja tehokasta prosessien läpivirtausta. Prosessikuvaukset tukevat myös uuden henkilön perehdyttämisessä.

Muutoshalukkuus ja muutoskyvykkyys yksilön voimavara

Johdettavien työntekijöiden itseohjautuvuuden vahvistamista korostetaan nykyisissä johtamisopeissa. Tavoitteena on, että jokainen organisaation jäsen olisi aktiivinen, itseohjautuva ja yrittäjämäinen toimija. (Viitala & Jylhä 2019)

Yrityksissä tapahtuu koko ajan erilaisia organisaatiomuutoksia, joissa esimerkiksi muodostetaan uusia tiimejä tai yksiköitä ja samalla henkilöstön osaamispääomaa kohdistetaan erilaisiin uusiin tehtäväkokonaisuuksiin. Yksilön sopeutumiskyky ja halu oppia uutta on tämän päivän yrityskulttuurissa oletusarvoista ja usein myös lähtökohta työssä onnistumiselle. Yksilön muutoshalukkuus ja muutoskyvykkyys on työntekijälle tärkeä voimavara muuttuvassa maailmassa, jossa yksilöltä odotetaan mukautumista nopeasti muuttuviin asiakastarpeisiin sekä työn suorittamisen tapoihin ja käytänteisiin.

Työelämän ollessa jatkuvassa muutoksessa, jokaiselta työntekijältä vaaditaan epävarmuuden sietämistä, kykyä oppia ketterästi sekä itseohjautuvuutta. Ketterän oppijan tunnusmerkkinä on, että hän suhtautuu epävarmuuteen ennemmin innolla kuin huolen kautta. Ketterä oppija myös hahmottaa nopeasti muuttunutta ympäristöä, tarkastelee asioita mielenkiinnolla moneen suuntaan, ottaa asioista itsenäisesti selvää, kysyy ja oppii ketterästi. Itseohjautuvalle ja itseään johtavalle ketterälle oppijalle on tunnusomaista olla muutoskyvykäs. (Otala & Soili 2021, 47.)

Tiimityöskentelyssä opitaan myös muilta ja asioista päätetään yhdessä

Tiimin toiminta on tehokasta, luovuus ja laatu paranevat, kun tiimin jäsenet yhdessä kantavat vastuuta ja jakavat osaamistaan. Toimivat vuorovaikutussuhteet, avoin keskustelukulttuuri ja halu sitoutua yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen on toimivan työskentelyn edellytys. Tiimin jäseniltä tämä vaatii tahtoa omien tiimityötaitojen kehittämistä sekä sitoutumista tiimin yhteisten pelisääntöjen noudattamiseen. (Viitala & Jylhä 2019)

Opinnäytetyön, ”Vakuutustuotteen hinnoitteluprosessi henkilöasiakkaiden ajoneuvovakuutuksissa – prosessin ja laadun kehittäminen”, yhteydessä tehdyssä kyselytutkimuksessa moni tutkimukseen vastannut henkilö kertoi itseohjautuvien tiimien auttavan sen jäseniä oppimaan toisiltaan. Tiedon jakaminen ja toiminnan läpinäkyvyys koettiin myös tiimien keskeisessä vuorovaikutuksessa tärkeäksi teemaksi.

Saan työskennellä organisaatiossa, jossa itseohjautuvat ja päätösvaltaiset tiimit itse rakentavat päivittäistekemisen perustuksen. Eri alan osaajista koottu tiimi kykenee tehokkaasti jakamaan tietoa keskenään, kokoamaan jaettua tietoa ehyiksi kokonaisuuksiksi ja ennen kaikkea oppimaan toisiltaan uutta. Näin oma osaaminen kehittyy normaalissa arjessa huomaamamatta.

Lähteet:

Otala, L. & Soili, M. 2021. Ketterä oppiminen. 2, Strategiasta käytäntöön. Helsinki: Kauppakamari.
Viitala, R. & Jylhä, E. 2019. Johtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit, [E-kirja]. [Viitattu 31.3.2022] ellibslibrary.com.