Iskun vuoden 2021 hiilijalanjälki

02.09.2022

Yrityskohtaisessa hiilijalanjälkilaskennassa selvitetään, paljonko vuoden aikana yrityksen toiminnasta aiheutuu kasvihuonekaasupäästöjä. Laskentaa ohjaa GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting -standardi, ja siinä pyritään huomioimaan niin yrityksen oman toiminnan kuin hankintaketjunkin päästöt. Tässä opinnäytetyössä on laskettu kalusteyhtiö Iskun hiilijalanjälki vuodelle 2021.

Hiilijalanjälkilaskennasta

Yritysten ilmastovaikutukset muodostuvat monia eri reittejä. Niinpä päästöt jaetaan useimmiten scopeihin 1–3. Scope 1 kattaa yrityksen toiminnasta aiheutuvat suorat päästöt, eli omien ajoneuvojen polttoaineiden palamisesta sekä omasta energiantuotannosta syntyvät päästöt. Scope 2 kattaa kaikki ostoenergiasta, esimerkiksi ostetusta sähköstä ja kaukolämmöstä, syntyvät epäsuorat päästöt. Scope 3 sisältää kaikki muut epäsuorat päästöt esimerkiksi materiaaleista, jätteistä ja työmatkaliikkumisesta. Iskun hiilijalanjälkilaskennassa tunnistettiin seuraavat eri scopeihin jakautuvat päästölähteet: materiaalit, energia, polttoaineet, jätteet, veden kulutus, työ- ja liikematkat, hankinnat ja kuljetukset. Laskennassa pystyttiin huomioimaan kattavasti lähes kaikki päästölähteet, eli laskennan laajuus on Iskun koko toiminta.

Mitä Iskun hiilijalanjälkilaskennalla tavoiteltiin?

Laskennan tavoitteena oli antaa Iskulle kokonaisvaltainen kuva yrityksen ilmastovaikutuksista, merkittävimmistä päästölähteistä, sekä mahdollisista päästövähennyskeinoista. Vuoden 2021 hiilijalanjälkilaskenta oli Iskulle ensimmäinen ja laskennan tuloksia tullaan vertaamaan seuraavien vuosien hiilijalanjälkeen. Myös saavutettuja päästövähennyksiä ja niiden aikataulua tullaan peilaamaan ensimmäiseen laskentaan. Opinnäytetyössä käydään läpi laajemmin hiilijalanjälkilaskennan taustaa ja tarvetta, sekä laskennasta ja ilmastovaikutuksista viestimisen tärkeyttä. Hiilijalanjäljestä viestimisen tulisi olla läpinäkyvää, päästömääristä ja laskentametodeista tulisi avoimesti kertoa, jotta tulevaisuudessa eri yritysten ilmastovaikutusten todenmukainen vertailu olisi mahdollista. Opinnäytetyössä tarkastellaan myös laajemmin, miten huonekalualan ilmastovaikutuksia on selvitetty. Yleistä on, että vastuullisuudesta ja hiilijalanjäljen selvittämisestä viestitään, mutta todelliset päästömäärät laskennan taustalla jäävät mainitsematta. Avoimuus voisi tuoda mahdollisuuden toimia läpinäkyvän hiilijalanjälkiviestinnän suunnannäyttäjänä.

Laskennan tulokset ja tulevaisuuden toimenpiteet

Isku valmistaa ja suunnittelee huonekaluja ja suurimmat päästöt aiheutuvatkin materiaalien valmistamisesta. Materiaalien merkittävään päästömäärään pystytään vaikuttamaan esimerkiksi suosimalla kierrätysmateriaaleja hankinnoissa, mutta myös hyödyntämällä oman tuotannon sivuvirtoja, samalla vähentäen syntyvän jätteen määrää. Energian tuotannon päästöt ovat toinen Iskun toiminnan merkittävä päästölähde, johon on jo vaikutettu siirtymällä suurilta osin uusiutuvan sähkön käyttöön. Myös uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettu kaukolämpö pienentäisi entisestään ostoenergian eli scope 2:n päästöjä. Tulevaisuudessa Iskun nettisivuilta löytyy myös tuotekohtaisten laskentojen pohjalta tehdyt tuotekortit, joista asiakkaalle selviää huonekalun arvioidut ilmastovaikutukset. Tiedon avulla asiakas pystyy tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja. Tuotekorttiin tulee myös käytettyjen materiaalien listaus, mikä helpottaa ympäristönäkökulmien huomioinnissa laajemminkin.

Vuoden 2022 aikana Iskulle tehdään ilmastotiekartta kohti hiilineutraalia yritystoimintaa. Yrityksillä on tärkeä rooli ja vastuu ilmastonmuutoksen torjumisessa. Tunnistamalla tämä vastuu ja selvittämällä yrityksen toiminnasta aiheutuvat päästöt, yritysten on mahdollista saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä, kehittää ilmastolle elintärkeitä ilmastoystävällisiä ratkaisuja ja olla mukana tekemässä konkreettisia ratkaisuja ilmaston hyväksi.

Lähteet:

Gröndahl S. 2022, Iskun toiminnan hiilijalanjälki vuodelle 2021 – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Greenhouse gas protocol: A Corporate Accounting and Reporting Standard https://ghgprotocol.org/sites/default/files/standards/ghg-protocol-revised.pdf