Miten järjestää matalan kynnyksen pelitapahtuma kirjastossa?

29.04.2024

Pelitapahtuman järjestäminen kirjastossa on hyvä tapa saada kirjaston asiakkaat tietoisiksi kirjaston tarjoamista peliaiheisista aineistoista. Kirjastojen valikoimista löytyy nykyisin niin lautapelejä kuin konsolipelejäkin. Pelitapahtumien avulla kirjastot voivat saada lisää peleistä kiinnostuneita kaiken ikäisiä asiakkaita.

Kirjastoissa, joista löytyvät oma konsolipelikokoelma ja pelikonsoli, on helppo järjestää konsolipelitapahtumia. Kirjaston lautapelikokoelma taas mahdollistaa lautapelitapahtumien järjestämisen. Pelitapahtumat vaativat vain vähän suunnittelua ja työaikaa. Kuluja pelitapahtumien järjestämisestä ei yleensä juurikaan tule. Pelitapahtumien avulla kirjastoissa voidaan lisätä tapahtumavalikoimaa edullisesti ja saada uusia asiakkaita kirjastoon.

Onnistuneen pelitapahtuman avain on suunnittelu

Kirjastot sopivat hyvin erilaisten pelitapahtumien järjestämiseen. Kirjastoissa on yleensä ainakin lukusali, jonka voi helposti valjastaa pelitapahtuman käyttöön. Lautapelitapahtumaa varten vaaditaan yleensä riittävästi pöytätilaa ja tuoleja, kun taas konsolipelitapahtumaa varten tarvitaan pelilaitteistojen lisäksi näyttölaite tai videotykki.

Konsolipelitapahtumissa tapahtuman teemaksi voi ottaa jonkin laitteen kuten VR-lasien esittelyn tai järjestää peliturnauksen jossain pelissä. Urheilu- ja ajopelit ovat helppoja pelejä käytettäviksi peliturnauksissa. Tapahtumassa pelattavaan peliin on hyvä tutustua hyvin tapahtumaa suunnitellessa ja varmistaa laitteiden toimivuus.

Lautapelitapahtumissa voi teemaksi valita yhden tai useamman lautapelin. Tapahtumassa pelattaviin lautapeleihin on hyvä tutustua etukäteen ja opetella säännöt hyvin. Valitun lautapelin mukaan pelaajien määrä tapahtumassa voi olla rajattu, joten on kannatettavaa varautua pyytämään tapahtumaan ennakkoilmoittautumisia. Näin taataan, että kaikki ilmoittautuneet pääsevät varmasti pelaamaan tapahtumassa.

Pelitapahtumien yhteydessä on hyvä järjestää näyttelyitä kirjaston muistakin peliin tai aiheeseen liittyvistä kirjaston aineistoista.

Ideoita tapahtuman teemaksi ja pelattaviksi peleiksi voi saada esimerkiksi urheilumaailmasta. Formulakauden, jääkiekon MM-kisojen, rallien tai jalkapallokisojen aikoihin peliturnauksia voi järjestää myös saman teemaisissa peleissä. Pelitapahtumien yhteydessä on hyvä järjestää näyttelyitä kirjaston muistakin peliin tai aiheeseen liittyvistä kirjaston aineistoista (kirjat, sarjakuvat, elokuvat, tv-sarjat, musiikki).

Koulujen loma-ajat ovat hyvä aika pelitapahtumien järjestämiseen. Toinen hyvä aika on vuosittain marraskuuhun sijoittuva peliviikko. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli Kavin koordinoiman peliviikon sivuilla www.peliviikko.fi on vinkkejä pelitapahtumien järjestämiseen.

Tapahtuman markkinointi on tärkeä osa onnistunutta tapahtumaa

Kirjaston tapahtumien markkinoinnissa kannattaa käyttää mahdollisimman montaa eri kanavaa, jotta tieto tapahtumasta tavoittaa asiasta kiinnostuneet. Kirjastoilla onkin usein monia ilmaisia kanavia markkinoida tapahtumiaan. Tapahtumia markkinoidaan kirjaston omilla verkkosivuilla, ’kirjaston ’sosiaalisen median kanavissa, mahdollisissa oman kirjastokimpan tapahtumailmoituksissa sekä menoinfo.fi-verkkosivuilla. Kirjaston fyysisissä tiloissa tapahtumista voidaan lisäksi ilmoittaa infotauluilla ja julisteilla.

Tapahtuman markkinointi onkin usein tapahtuman järjestämisen työläin ja aikaa vievin vaihe. Julisteiden ja sosiaalisen median postausten suunnitteluun sekä tapahtumailmoitusten tekemiseen eri kanaviin voi kulua yllättäen paljonkin työaikaa. Palkkiona tästä työstä saadaan tapahtumalle kuitenkin varmemmin kävijöitä, mikä on vaivan arvoista.

Pelitapahtumat Äänekosken kirjastoissa

Opinnäytetyönä järjestettiin kolme pelitapahtumaa Äänekosken kirjastoissa maaliskuun 2024 aikana. Näissä tapahtumissa esiteltiin VR-laseja kaiken ikäisille kirjaston asiakkaille. Lisäksi tapahtumissa oli ajopeli-kilpailu, jossa parhaimman ajan saanut palkittiin pienellä palkinnolla. Tapahtumilla oli yhteensä noin kolmekymmentä kävijää, lapsista aikuisiin.

Pelitapahtumilla saatiin lisättyä asiakkaiden tietoisuutta oman kirjaston pelikokoelmista. Tapahtuman kävijöille VR-lasit ja niiden testaaminen oli varmasti se tärkein asia, miksi tapahtumasta oli kiinnostuttu. VR-lasit ovat melko kallis hankinta, joten tällaisessa tapahtumassa VR-lasien hankintaa harkitseva asiakas pääsee näkemään, millainen laite on käytännössä ja millaista sen käyttö on.

Vinkkejä pelitapahtumiin:

  • Pelin ikärajojen valvonta on tärkeä muistaa konsolipelitapahtumassa.
  • Muista ladata kaikki peliohjaimet konsolipelitapahtumassa.
  • Varmista, että pelaaminen on kaikille reilua ja tasapuolista.
  • Varaudu toimimaan ohjauksen ohessa tuomarina ja ratkaisemaan ongelmia.
  • Kun ohjaat pelitapahtumaa, varaudu olemaan pelikaverina ilman kaveria saapuneille.
  • Muista pitää hauskaa.

Lähteet:

Harja, M. 2024. Konsolipelikokoelman kehittäminen Äänekosken kaupunginkirjastossa. Theseus.fi. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Kavi. 2024. Peliviikko.fi -sivusto. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. https://www.peliviikko.fi/.

Kirjastot.fi. 2015. Pikaohje pelitoimintaan kirjastoissa. https://www.kirjastot.fi/pelit/pikaohje-pelitoimintaan-kirjastoissa.

Kuva: Dusit Chomdao Pixabaystä (CC0-lisenssillä julkaistu kuva)