Taloushallintojärjestelmät tuovat kustannustehokkuutta ja varmuutta yritykselle
Tarkkaan valittu taloushallintojärjestelmä voi auttaa yritystä tekemään huomattavasti säästöä sekä tehostamaan ja lisäämään varmuutta toimintaansa. Koko taloushallinto on ollut jatkuvassa muutoksessa jo pidempään ja erityisesti pk-yritysten eli pienten ja keskisuurten yritysten on tärkeä pysyä tässä kehityksessä mukana, jotta heidän toimintansa on kannattavaa myös jatkossa.
Markkinoilta löytyy nykyään monia erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin suunnattuja taloushallintojärjestelmiä, joten on tärkeää löytää omalle yritykselle juuri se oma kumppani taloushallinnon viidakossa. Tässä tutkimuksessa etsittiin yritykselle KM-Pipe Oy sitä ominta ja sopivinta taloushallintojärjestelmää.
Yrityksen KM-Pipe Oy tulevaisuuden näkymissä siintää toiminnan laajentuminen, mutta se ei onnistu ilman selkeää taloushallintoa. Tutkimuksessa lähdettiin ensin kartoittamaan yrityksen nykytilannetta ja sen jälkeen toiveita tulevalle järjestelmälle. Haastatteluissa yritys nosti esille järjestelmän helppokäyttöisyyden, selkeyden, palkanlaskennan ja mahdollisuuden tehdä osto- sekä myyntilaskuja.
Seuraavaksi valittiin järjestelmät, joita tutkimuksessa lähdettiin tarkemmin tutkimaan. Järjestelmiksi valittiin:
- Netvisor
- Procountor
- Heeros
Yrityksen laajentumisen tueksi olisi tärkeää löytää selkeä ja yrityksen tarpeisiin mukautuva taloushallintojärjestelmä.
Mistä lähdetään liikkeelle taloushallintojärjestelmää valitessa?
Markkinoilta löytyy nykyään todella paljon erilaisia järjestelmiä eri kokoisille ja eri aloilla toimiville yrityksille. Tärkeää onkin tuntea oma yritys perinpohjin, jotta löytää varmasti sen yritystä eniten hyödyttävän kokonaisuuden. Järjestelmän valintaa aloittaessa on lähdettävä perusasioista liikkeelle ja pohdittava esimerkiksi kysymyksiä:
- Millä alalla yritys toimii?
- Kuinka monta henkilöä se työllistää?
- Mitä järjestelmältä halutaan?
- Miltä yrityksen tulevaisuus näyttää/miltä sen halutaan näyttävän?
Taloushallintojärjestelmien ominaisuudet ja hinnoittelu
Ominaisuuksilta nämä kolme markkinoilta löytyvää järjestelmää ovat hyvinkin samanlaisia. Kaikista löytyy toivotut osto- ja myyntilaskut sekä palkanlaskenta. Suurimmat erot tulivat esille järjestelmien hinnoittelussa, kun Netvisor hinnoittelee myytävien pakettien mukaan, Procountor tositteiden mukaan ja Heeros taas moduulien mukaan.
Hinnoittelultaan Netvisor olisi paras yritykselle, kun nykytilanteeseen voisi valita halvemman ja perusominaisuudet sisältävän paketin, kun taas tulevaisuudessa voisi yrityksen mahdollisesti laajennuttua vaihtaa laajempaan ja hieman hintavampaan pakettiin. Toisaalta taas nykytilanteen ja yrityksen pienen koon huomioon ottaen Heeroksen moduuli hinnoittelu olisi kustannustehokasta. Yritys voisi esimerkiksi ottaa myynti- ja ostolaskumoduulin sekä palkanlaskentamoduulin ja maksaa näistä, mutta tulevaisuudessa mahdollisen laajentumisen jälkeen moduuleita tarvittaisiin niin paljon, että hinta nousisi korkeaksi.
Taloushallinnon ja yrityksien tulevaisuus
Erityisesti pienet yritykset kuten KM-Pipe Oy, jossa työntekijöitä on vähän ja myös yrityksen johto osallistuu kenttätöihin, tulevat tulevaisuudessakin tarvitsemaan taloushallinnon asiantuntijoiden tukea, vaikka nämä erilaiset järjestelmät tarjoavatkin kattavasti erilaisia toimintoja ja mahdollisuuksia. Tämän kaltaisilla yrityksillä ei ole paljoakaan aikaa käyttää numeroiden ja ennusteiden pyörittelyyn, joten menestyksekästä tulevaisuutta varten on ammattilaisille kysyntään jatkossa. Tärkeää kuitenkin on, että taloushallinnon ammattilaiset ovat myös valmiita kasvamaan yrityksen rinnalla ja näin tukemaan pienten yritysten laajentumis- sekä kasvuhaaveita.
Lähde: Mikkola, M. 2024. Taloushallintojärjestelmien kartoitus yritykselle KM-Pipe Oy. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 29.4.2024. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405049182
Artikkelikuva: Stock Images / Microsoft 360 -kuvapankki.