Saatavien perintä osana liiketoimintaa

07.05.2024

Perintä on yhä haastavampaa, sillä monen yrityksen maksukyky on heikentynyt merkittävästi viime vuosina. Maksamattomat laskut aiheuttavat yrityksille suuria tappioita. Usein kassavirran seuranta vaikeutuu merkittävästi ja myöhässä maksetut laskut pitkittävät muidenkin yritysten laskujen maksamista. 

Kaikkea perintää ohjaa lainsäädäntö, jota osapuolten tulee noudattaa. Siihen liittyvät esimerkiksi hyvät perintätavat, perintäkulut sekä velan vanhentuminen.

Tutkimuksessa käsiteltiin yrityssaatavien perintää, siihen liittyvää prosessia ja sen kehittämistä. Tavoitteena oli kehittää ja selkeyttää perintäprosessia niin, että se olisi yritykselle kannattavampaa. Yrityssaatavien perinnässä koetaan yhä enemmän haasteita, ja se on hitaampaa kuin aikaisemmin. Perintää ryhdytään suorittamaan, jos velallinen ei ole maksanut erääntyneitä laskuja eräpäivään mennessä. Perinnän tavoitteena on kotiuttaa erääntyneet saatavat mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. 

Vapaaehtoisen perinnän keinot yrityssaatavien perinnässä

Vapaaehtoisen perinnän tarkoituksena on pyrkiä kotiuttamaan yrityksen saatavia turvautumatta ulosotto-organisaatioon. Yrityssaatavien perinnässä on tärkeää, että perintään ryhdytään heti, mutta viimeistään 14 päivän jälkeen saatavan erääntymisestä.

Ennen perintätoimiin ryhtymistä on tarpeen lähettää asiakkaalle maksumuistutus, jos lasku on vain unohtunut. Ensimmäisen maksumuistutuksen tulee olla sävyltään ystävällinen huomautus erääntyneestä laskusta. Monet suuret yritykset lähettävät itse vain yhden maksumuistutuksen, minkä jälkeen he siirtävät saatavan perintätoimiston perittäväksi.

Käytetyimmät perintätavat vapaaehtoisessa perinnässä ovat:

  • sähköposti perintä
  • puhelinperintä
  • perintäkirje
  • yksityisoikeudellinen tratta.

Oikeudellisen perinnän haastavuus

Jos saatavien kotiuttaminen ei onnistu näillä keinoilla, voidaan tarvittaessa turvautua oikeudellisen perinnän keinoihin. Ennen oikeudelliseen perintään ryhtymistä on kuitenkin tarpeen miettiä, onko se kannattavaa. Oikeudellinen perintä tulee käynnistää harkiten, sillä sen kustannukset voivat olla hyvin suuret. Tähän ryhdyttäessä velkojan onkin tarpeen miettiä, onko saatava tarpeeksi suuri, jotta sitä kannattaisi lähteä perimään oikeudellisen perinnän keinoilla.

Oikeudellinen perintä on usein haasteellista, sillä velallisella voi olla vakavia maksuhäiriömerkintöjä. Tämän takia onkin kannattavaa tutkia velallisen aikaisempaa maksukäyttäytymistä. Velallinen voi myös olla hakeutunut konkurssiin, jolloin yrityksen saatavia ei ole edes kannattavaa lähteä perimään.

Yhä useammat yritykset vaativat pidempiä maksuaikoja, sillä monien yritysten maksukyvyt ovat heikentyneet merkittävästi. Merkittävimpiä syitä yritysten maksukykyjen heikentymiseen ovat vallitseva maailmantilanne sekä inflaatio, jotka ovat johtaneet massiivisiin hintojen nousuihin viime vuosina. 

Perinnän tehostaminen on tärkeää, jotta saatavien kotiuttaminen on mahdollista

Perintä voidaan kokea kiusallisena tai nöyryyttävänä sekä velkojan että velallisen puolelta, mutta perintä on kuitenkin tarpeen ja merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa. Perinnässä tulee noudattaa hyviä perintätapoja, ja perintä tuleekin suorittaa niin, että se on velallista kohtaa kunnioittavaa, eikä velalliselle tule aiheuttaa tarpeettomia kuluja tai muuta haittaa. Tarpeeton haitta voi olla esimerkiksi häiritseminen juhlapyhinä tai yhteydenoton hankaloittaminen. Tavoitteena on kuitenkin säilyttää toimivat ja merkittävät asiakassuhteet. 

Jotta perintä olisi yritykselle kannattavaa, yrityksen tulisi olla tietoinen, millainen perittävä asiakas on ja mikä on toimivin tapa periä juuri kyseistä asiakasta. Kaikki asiakkaat ovat erilaisia, joten se, mikä toimii toiselle ei välttämättä toimikaan toiselle. Tämän vuoksi perinnän tulisikin olla mahdollisimman yksilöllistä. 

Myös maksumuistutusviestejä on syytä päivittää ajoittain, jotta perintä olisi tehokasta. Maksumuistutusviestien tulee olla asteittain tiukkenevia sekä niissä tulee esittää velalliselle seuraamukset, jos erääntyneitä laskuja ei makseta. Maksumuistutusviesteissä esitettyjen uhkauksien tulee kuitenkin olla totuudenmukaisia ja annettuja uhkauksia tulee noudattaa, jos velallinen ei maksa erääntynyttä saatavaansa.

Asiakkaat tottuvat helposti maksumuistutuksiin ja huomaavat nopeasti, jos laskujen maksamatta jättämisestä ei synny seuraamuksia. Tämän takia onkin tärkeää, että maksumuistutusviesteissä esitetyt uhkaukset ovat totuudenmukaisia ja että niiden mukaan toimitaan. 

Yritysten on mahdollista käyttää apuna perintätoimistoa perinnässään. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, vaan perintätoimiston hyödyntäminen voi olla kannattavaa, jos saatava on suuri tai kaikkia vapaaehtoisen perinnän keinoja on käytetty saatavan kotiuttamiseksi. Usein perintätoimiston suorittama perintä koetaankin tehokkaammaksi kuin yksin yrityksen.

Lähde: Forsell, S. 2024. Yrityssaatavien perintäprosessi ja sen kehittäminen – Case Yritys X. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu: 6.5.2024. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028698