Polkua pitkin hammasteknikon opintoihin

12.06.2024

Turun avoimen ammattikorkeakoulun hammasteknikkokoulutuksen väylä luopui arpomalla sisäänpääsystä ja otti käyttöön pisteytettävän motivaatiolomakkeen ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Motivaatiokirje otettiin käyttöön tarpeesta antaa hakijoille keino osoittaa yksilöllisemmin motivaatio opintoihin pääsyyn ja löytää alalle sopivimmat hakijat. Ensimmäisessä hakutapaa hyödyntäneessä opiskelijaryhmässä aloitti kymmenen opiskelijaa, joista seitsemän oli hammaslaboranttitaustaisia.

Turun ammattikorkeakoulun hammasteknikkokoulutukseen on mahdollista hakea sekä tutkinto-opiskelijaksi että avoimen amk:n polkuopiskelijaksi. Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti ammattikorkeakoulututkintoon. Hakeminen polkuopintoihin tapahtuu motivaatiolomakkeella eli -kirjeellä, arpomalla tai valintakokeella. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä tuotettiin ajankohtaista tietoa motivaatiokirjeen ja opintojen yksilöllistämisen toimivuudesta sekä kartoitetettiin kokemuksia opinnoista.

Uudet reitit hammasteknikon uralle

Hammasteknikkokoulutuksessa pisteytettävä motivaatiolomake otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Samalla luovuttiin aiemmin valintatapana käytetystä arvonnasta. Motivaatiolomakkeelle oli selkeä tarve, sillä sen avulla hakijoilla on mahdollisuus osoittaa motivaationsa hammasteknikon koulutukseen pääsemiseksi. Samalla koulutukseen haluttiin löytää alalle sopivia hakijoita, joilla jo mahdollisesti oli aiempia hammastekniikan opintoja.

Avoimen ammattikorkeakoulun kautta opintoja suorittavista opiskelijoista käytetään nimitystä polkuopiskelija. Polkuopiskelijat suorittavat ensimmäisen vuoden opinnot samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa, jonka jälkeen opintoja pystyy jatkamaan keskeytyksettömästi tutkinto-opiskelijana, mikäli opiskelija on onnistunut kerryttämään 35 opintopistettä ja vähintään 1,5:n keskiarvon polkuopintojen ajalta.

Ensimmäisessä kyseistä hakutapaa hyödyntäneessä opiskelijaryhmässä aloitti kymmenen opiskelijaa, joista seitsemällä oli hammaslaboranttitausta. Kaikki opiskelijaryhmän opiskelijat pääsivät jatkamaan hammasteknikko-opintoja tutkinto-opiskelijana.

Polkuopinnot ovat tärkeä väylä esimerkiksi alanvaihtajille, sillä ensikertalaisuuskiintiö Turun ammattikorkeakoulussa on varsin suuri, jopa 85 prosenttia. Korkeakoulututkinnon jo aiemmin suorittaneiden on siis lähes mahdotonta saada opiskelupaikka yhteishaun kautta. Huomioitava ero avoimen ammattikorkeakoulun kautta opiskellessa on, että opiskelija kustantaa sen itse, kun taas tutkinto-opiskelijalle opinnot ovat maksuttomia. Polkuopintopaikkamäärät ovat kytköksissä yhteishaussa oleviin aloituspaikkoihin. Tällä hetkellä polkuopintopaikkoja ollaan kasvattamassa kahdella eli syksyn 2024 haussa polkuopiskelijoita otetaan sisään 12 aiemman kymmenen sijaan.

Polkuopiskelijoiden opintojen seuranta kehittämisen tueksi

Tilastoinnista voisi olla hyötyä niin polkuopintojen hakuprosessin kehittämisessä kuin opiskelijoillekin tulevaisuudessa. Esimerkiksi avoimen väylähaun kautta koulutukseen päässeiden ja sittemmin tutkinto-opiskelijaksi siirtyneiden mahdollista koulutusalan vaihtoa eli siirtohakua oppilaitoksen sisällä ei ole seurattu.

Toinen mielenkiintoinen tilastointia odottava asia on motivaatiokirjeellä opintoihin hakeutuneiden valmistumisprosentti – onko valmistumisnopeudessa tai -määrissä eroja niin sanottua perinteistä reittiä opintoihin hakeutuneihin verrattaessa?

Aihetta on lähestytty Turun ammattikorkeakoulun toimeksiannosta tehdyssä pro gradu -tutkielmassa vuodelta 2021. Tutkielmassa todettiin, ettei avoimen väylän ja yhteishaun kautta valittujen opiskelijoiden opintomenestyksessä ollut havaittavissa merkittävää eroa. Opintopisteiden kertyminen näyttäisi olevan nopeampaa polkuopiskelijoilla, mahdollisesti aiemmin suoritettujen opintojen sisällyttämisen kautta. Opintojen keskiarvossa näiden kahden opiskelijaryhmän välillä ei ollut suurta eroa. (Roos 2021, 51—52.)

Opiskelijoiden kokemukset positiivisia

Niin opettajien kuin hakutapaa käyttäneiden opiskelijoidenkin kokemusten perusteella motivaatiokirje on tervetullut ja toimiva väylä hammastekniikan opintoihin. Hakuväylää käyttäneiden opiskelijoiden toiveena kuitenkin on, että opiskelijavalinnat tehtäisiin mahdollisimman hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, jolloin käytännön asioiden järjestely opintojen aloittamiseksi helpottuisi.

Haku opintoihin tapahtuu heinäkuun lopulla, ja opinnot alkavat yleensä elokuun loppupuolella. Hakijat saavat tiedon opiskelijavalinnoista elokuun puolessa välissä. Harmillisesti tilanne ei vielä ainakaan tämän vuoden avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen haussa tule muuttumaan.

Aiemman kokemuksen hyödyntämistä osana opintoja pidetään opintoja tukevana ja  eteenpäin vievänä asiana, mutta osa opiskelijoista toivoo kuitenkin laajempaa mahdollisuutta opintojen yksilöllistämiseen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen prosessi eli tuttavallisemmin ahotointi olisi hyvä käydä läpi jo opintojen alkuvaiheessa.

Opiskelijoita tulisi rohkaista tuomaan esille omaa osaamistaan, on se sitten aiempien opintojen tai työelämän kokemuksen kautta hankittua. Ahotoinnista olisi hyvä muistutella pitkin opintoja – etenkin, jos opiskelijat työskentelevät jo opintojen aikana alalla ja kerryttävät tärkeää osaamista käytännön kautta.

Lähteet:

Roos, E. 2021. Study success at the Turku University of Applied Sciences Comparison between students of path studies background and joint-application background and comparison between different study fields. Pro gradu -tutkielma, Turun Yliopisto. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/153062/Thesis_EmmiRoos.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Kuva: Freepik