Länsirannikon yhteistyöohjelman akkuosaajat – palapelin palat yhteen
Maailma sähköistyy, mutta mitä se vaatii? Aika hupaisa ajatus olisi sähköautosta, joka kulkee satojen kilometrien sähköjohto perässään: sähköä pitää saada yhä enemmän varastoitua. Moni sähköajoneuvo tai -laite tarvitsee akun, joka on luotettava, turvallinen, ympäristöystävällinen, käyttötarkoitukseen sopiva, taloudellinen ja kierrätettävä. Aika monta palasta yhdistettävänä.
Akkujen käyttömäärän yleistyessä vaaditaan uusia innovaatioita ja alan jatkuvaa kehittymistä. Vaasan ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Centria ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu muodostavat yhdessä Länsirannikon yhteistyöohjelman, jossa on laajaa ja moniulotteista akkuosaamista sekä moderneja laboratoriotiloja. Haasteena onkin, että osaamista ei osata hyödyntää kaikessa kapasiteetissaan, koska tekijät ovat hajallaan ja heidän vahvuuksista ei tiedetä. Näin potentiaaliset hankeaihiot jäävät toteutumatta, koska yhteistyökumppaneista ei tiedetä.
Valtavasti potentiaalia
Suomessa on merkittäviä määriä tärkeitä akkumineraaliesiintymiä, kuten kobolttia, litiumia, grafiittia, nikkeliä, kuparia ja vanadiinia, joista tulee olemaan jo lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti pulaa. Koska pulaa tulee olemaan, myös akkujen kierrätys tulee ottamaan entistä isompaa roolia, jotta kaikkea akkumateriaalia ei tarvitse lähteä alusta asti louhimaan. Metalli- ja elektroniikkaromu ovat siis tulevaisuudessa suoranaisia aarteita!
Suomi on kiertotaloudellisesti edistyksellinen maa. Nyt myös akkujen kierrätys on ymmärretty ottaa osaksi akkuarvoketjun kokonaiskuvaan mukaan. Suomen teknologiaosaamisella voidaan parhaimmillaan saada paitsi akkuteknologian kehitystä, myös mm. akkujen kierrätyksen automatisointia robotiikkaa hyödyntämällä. Kun kierrätystä saadaan tehostettua, käyttöikänsä päässä olevia akkuja (ja niiden sisältämiä tärkeitä alkuaineita) ei enää tarvitse lähettää ulkomaille.
Länsirannikkoyhteistyöllä akkujen kehityksen kärkeen
Selvitystyön tuloksena erilaisten haastattelujen ja kyselytutkimuksen perusteella VAMK:ssa, SAMK:ssa, Centriassa ja Turku AMK:ssa on osaamista mm. seuraavista aihealueista:
- Säätöteoria ja energiatekniikka
- Kiertotalous
- Ajoneuvo- ja työkoneakut
- Paikalliset energiavarastot
- Robotiikka ja tekoäly
- Energiatehokkuus
- Kierrätys ja 2nd life
- Akkukemia
- Energiavarastoinnin liiketoiminta
- Sähkö- ja energiamarkkinat
- Akkuarvoketjun kokonaiskuvan ymmärrys
- Lyijyakut
- Akkujen tekniset sovellukset
- Erottelumenetelmät
- Sensoritekniikka
- Hydrometallurgian menetelmät
- Akkumateriaalit
- Akkujen kierrätyksen automatisointi
- Akkujen paloturvallisuus.
Listan pituus ja monimuotoisuus kuvastavat aiheen laajuutta ja poikkitieteellisen yhteistyön tekemisen tärkeyttä. Voidaan todeta, että Länsirannikolla on paljon arvokasta ja ajantasaista osaamista.
Hienoa oli huomata, että korkeakouluista löytyy samasta aihepiiristä, mutta eri näkökulmasta, asian kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Lisäksi vastauksia saatiin mainittuihin osaamiseen tai testaustiloihin liittyviin puutelistoihin, joita olivat mm.
- Destruktiivinen testaus
- Ääriolosuhteiden hallinta
- Käytännön järjestelmäintegraatio
- BMS:n tarkempi tuntemus
- Akkumoduulien ja -kennojen kunnon selvittäminen
- Laboratoriotilojen monipuolistaminen
- Akkukemia
- Akkujen teollinen valmistaminen
- Akkujen taloudellisuus
- Softat
- Raaka-aineiden ja kennojen valmistus
- Hydrometallurgisen erotteluprosessin kehittäminen.
Yhteistyökorkeakouluissa on monipuolisia testausympäristöjä ja laboratoriotiloja aina robotiikan tutkimuslaboratoriosta akkujen kunnon selvittämiseen ja akkujen valmistukseen asti.
Palaset yhteen
Osaajista koottiin esitys, jossa yhteystiedot ovat vahvuusalueiden ja hankeideoiden kera esiteltynä. Myös puutteet ja laboratoriotilat on kerrottu esityksessä. Tarkoituksena on sujuvoittaa Länsirannikon yhteistyökorkeakoulujen tiimityön tekemistä ja mahdollistaa yhtenäinen akkuarvoketjutuntemus ajankohtaisine ja eteenpäin työntävine hankkeineen.
Lähde
Koivumäki, P. 2024. Akkuarvoketjuosaajat Länsirannikon yhteistyöohjelmassa. Opinnäyte: Turun ammattikorkeakoulu.
Kuva: Pauliina Koivumäki / ChatGPT.