Opas ADHD:n ja autismikirjon häiriössä esiintyvistä samanaikaisista mielenterveyden haasteista
ADHD:n ja autismikirjon häiriöön on tutkittu liittyvän samanaikaisia mielenterveyden haasteita. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:lle tehdyssä oppaassa kerrotaan ADHD:sta ja autismikirjon häiriöstä sekä samanaikaisisten mielenterveyden haasteiden ilmenemistavoista. Opas tarjoaa tukea ja näkökulmia ADHD:n ja autismikirjon häiriön mielenterveyden näkökulman lisäksi myös neuropsykiatrisesti oireilevan henkilön kanssa toimimiseen.
Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n opinnäytetyön toimeksiannon tarpeen perusteluksi esitettiin neuropsykiatristen häiriöiden esiintyyvyys yhdistyksen lapsiperhetoiminnassa sekä yhdistyksen oman neuropsykiatrisiin haasteisiin kohdennetun materiaalin puuttuminen. Yhdistyksen ollessa mielenterveysläheisten yhdistys, oli neuropsykiatristen häiriöiden huomioimisen lisäksi tuotokseen liitettävä myös mielenterveyden näkökulma.
Neuropsykiatriset häiriöt, ADHD ja autismikirjon häiriö
Neuropsykiatriset häiriöt tarkoittavat aivojen toiminnan ja rakenteen pienten poikkeamien vaikutusta henkilön havainnointiin, toiminnaohjaukseen, sosiaalisiin taitoihin sekä tunteiden ja käyttäytymisen säätelyyn. Neuropsykiatristen häiriöiden vaikutukset heijastuvat muun muassa opiskelu- ja työelämään, sosiaalisiin suhteisiin ja arjen sujuvuuteen. ADHD ja autismikirjon häiriö lukeutuvat kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin. (Puustjärvi 2022, 15-16.)
ADHD:n (attention deficit hyperactivity disorder) eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, impulsiivisuus ja aktiivisuuden säätely (Puustjärvi 2022, 44). Autismikirjon häiriölle ominaisia ydinoireita ovat laaja-alaiset ja pysyvät erityispiirteet sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja kommunikaatioon sekä rajoittuneet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit, kiinnostuksen kohteet tai aktiviteetit (Autismikirjon häiriö: Käypä hoito -suositus 2023). Haasteita voi esiintyä myös liittyen motorisiin taitoihin, kehon hahmottamiseen, aistitiedon käsittelyyn ja toiminnanohjaukseen (Puustjärvi 2022, 57).
Samanaikaiset mielenterveyden haasteet ADHD:ssa ja autismikirjon häiriössä
Komorbiditeetilla eli monihäiriöisyydellä tarkoitetaan kahden tai useamman itsenäisen sairauden samanaikaista esiintyvyyttä (Lääketieteen sanasto 2016). Tavallisimmat psykiatriset komorbiditeetit ADHD:ssa ja autismikirjon häiriössä ovat ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, päihdehäiriöt, persoonallisuushäiriöt, kohonnut itsensä vahingoittamisen riski ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. (Salakari & Virta 2018, 41-42; Mielenterveystalo 2024).
Samanaikaisen häiriön esiintyminen ADHD:ssa hankaloittaa ADHD:n hoitoa, diagnostiikkaa ja ennustetta. ADHD:lla ja samanaikaisella häiriöllä voi myös olla vaikutusta toistensa oirekuvaan ja samanaikainen häiriö voi peittää alleen ADHD:n oireet, jolloin ADHD:ta ei osata epäillä. Näistä syistä ADHD-tutkimuksissa on tärkeä tunnistaa ADHD:n monimutkaisuus ja mahdolliset samanaikaiset häiriöt. (Määttä 2022.)
Autismikirjon häiriössä samanaikaisten muiden häiriöiden esiintyminen voi tuoda haasteita autismikirjon häiriön tunnistamiseen. Samanaikaiset häiriöt voivat muokata autismikirjon häiriön ydinoireiden esiintymistä. Autisminkirjon häiriön psykiatristen samanaikaishäiriöiden hoidossa tärkeässä asemassa ovat stressin ja kuormituksen hallitsemiseen kohdennetut toimet, kuten riittävä ja oikein kohdennettu arjen tukeminen ja palvelut sekä häiriön ydinoireiden, kuten aistien kuormittumisen ja kommunikaatiotaitojen puutteiden huomioiminen. (Autismikirjon häiriö: Käypä hoito -suositus 2023.)
Opas kertoo ADHD:sta ja autismikirjon häiriöstä sekä samanaikaisten mielenterveyden haasteiden esiintymisestä
Opinnäytetyön tuotoksena valmistuneessa oppaassa ”Opas läheisille: mielenterveyden haasteet sekä ADHD ja autisminkirjo” kerrotaan ADHD:n ja autismikirjon häiriön ydinoireista, erilaisten mielenterveyden haasteiden esiintymistavoista ADHD:ssa ja autismikirjon häiriössä, neuropsykiatristen haasteiden huomioinnista sekä esitellään mielenterveys-, ADHD- ja autismikirjon häiriön tukitahoja, kuten järjestöjä ja verkkosivustoja. Opas on luettavissa Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n nettisivuilta.
Oppaan avulla pystytään tarjoamaan tietoa sekä ADHD:hen ja autismikirjon häiriöön liittyviä mielenterveyden näkökulmia Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n kävijöille. Opas toimii myös apuna järjestön työntekijöille, jotka ovat saaneet käyttöönsä tuotoksen, jollaista järjestöllä ei ole ennen ollut. Oppaasta on apua myös muille ADHD:n ja autismikirjon häiriön omaavien henkilöiden kanssa työskenteleville.
Opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/868447.
Kuvan lähde: Pixabay.
Lähteet
Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus 2023. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Viitattu 5.11.2024. www.kaypahoito.fi.
Lääketieteen sanasto 2016. Komorbiditeetti. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 1.11.2024. https://www.terveyskirjasto.fi/ltt01704.
Mielenterveystalo 2024. Voiko autismia hoitaa? Autismikirjon omahoito-ohjelma. Viitattu 1.11.2024. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/autismikirjon-omahoito-ohjelma/voiko-autismia-hoitaa.
Määttä, M. 2022. Adhd:hen voi liittyä liitännäissairauksia. Viitattu 5.11.2024. https://www.verraton-lehti.fi/adhdhen-voi-liittya-liitannaissairauksia/.
Puustjärvi, A. 2022. Neuropsykiatriset häiriöt – haasteita ja vahvuuksia. Teoksessa Savikuja, T. & Puustjärvi A. (toim.) Nepsy-opas: Tukea neuropsykiatrisiin haasteisiin. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Salakari, A. & Virta, M. 2018. ADHD-aikuisen selviytymisopas – Tutkittua tietoa ja käytännön vinkkejä. 2.0. Helsinki: Tammi.