puita, joiden välistä pilkottaa ranta, vettä ja aurinko

OmaTuki-hanke yhdistää luonnon ja yhteisön: Ryhmätoiminta voimaannuttaa osallistujia

14.11.2024

Ryhmätoiminta vahvistaa ryhmäläisen osallisuutta, voimavarojen tunnistamista, sosiaalisen vuorovaikutuksen lisääntymistä sekä ratkaisukeskeisyyttä. Kevään 2024 OmaTuki-hankkeen ryhmästä kerättyä palautetta on koostettu, ja tulokset ovat myönteisiä.

OmaTuki-projektissa edistetään osatyökykyisten, työttömien ja työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä edistämällä heidän voimavarojaan ja osallisuuttaan siten, että he jaksavat lähteä koulutus- ja/tai työelämäpolulle. Hankkeessa kokeillaan, testataan ja arvioidaan luonto- ja voimavaralähtöisiä sekä digitaalisia menetelmiä ryhmätoiminnassa. 

OmaTuki-hankkeen tavoitteena on tukea työttömien ja osatyökykyisten hyvinvointia ja edistää työelämään tai opintoihin pääsemistä. Hankkeen järjestämä ryhmä kokoontuu kuusi kertaa, ja osallistujia ryhmässä on noin kymmenen. Toiminta on osallistujille maksutonta. 

Mitä OmaTuki-ryhmissä tehdään? 

Ryhmätoiminnan menetelmällisyyden lähtökohtana ovat voimavara- ja luontolähtöisyys sekä digitaalisuus. Voimavarojen ja omien vahvuuksien löytämistä tuetaan erilaisten tehtävien avulla. Ryhmissä käytetään myös luontolähtöisiä menetelmiä, kuten luontoretkiä, kasvien istutusta ja luontovalokuvausta.

Toiminnassa voidaan hyödyntää erilaisia digitaalisia menetelmiä, kuten sovellusohjelmia ja VR-laseja. Yhdessä pohditaan keinoja työn tai opintojen aloittamiseen. Jokaisen ryhmän sisältö räätälöidään ryhmän toiveiden mukaisesti.

Millaisia kokemuksia ryhmästä saatiin?

Kevään ryhmästä saatu palaute oli positiivista. Palautteessa esiin nousi muun muassa se, että ryhmäläiset olivat kokeneet samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kohtaamisen mielekkäänä. Ryhmäläiset olivat saaneet uusia kokemuksia ja uutta tietoa. Yleisesti ryhmäläiset kertoivat löytäneensä itsestään uusia voimavaroja tai aiemmat voimavarat olivat vahvistuneet ryhmätoiminnan aikana. 

Erilaiset asiantuntijapuheenvuorot, rentoutusharjoitukset ja luontoretki koettiin ryhmässä mieleisiksi. Palautteessa ryhmäläiset kertoivat saaneensa ryhmän avulla päiviin rytmiä ja sisältöä. Yleisesti palautteen perusteella ryhmäläiset olivat tyytyväisiä ja kokivat ryhmätoiminnan hyödyllisenä, hyvinvointia edistävänä. 

OmaTuki-ryhmät pyörivät syksyn 2024 ja jatkuvat alkuvuodesta 2025. Ryhmiä järjestetään Turun ammattikorkeakoulun tiloissa tai verkoston omissa toimipisteissä. OmaTuki-projektin ryhmätoiminta liittyy ESR+-rahoitteiseen OmaTuki – Omat voimavarat näkyviksi uusilla menetelmillä -hankkeeseen.

Lisätietoa hankkeesta ja ryhmätoiminnasta

Artikkeli on osa toimintaterapeuttiopiskelijan Sanni-Sisko Koistisen työtä projektiassistenttina ja kuuluu New Ways of Promoting Performance -tutkimusryhmän julkaisuihin.

Kuva: Marjo Vähäkangas. Kuva on ensimmäisen OmaTuki-ryhmän luontoretkeltä.

logo_Eun osarahoittama