Säädöksistä työohjeisiin: Painelaitteiden ja kemikaaliputkistojen muutos- ja korjaustöiden sujuvuuden varmistaminen 

14.01.2025

Painelaitteiden ja kemikaaliputkistojen muutos- ja korjaustöissä on useita eri säädöksiä, direktiivejä, asetuksia ja lakeja, joita tulee noudattaa, jotta työ tulee suoritettua oikein ja vaatimusten mukaisesti. Tämä voi olla haastavaa, etenkin jos työtä ei ole tehnyt aikaisemmin.  

Ajan tasalla olevat ja kattavat työohjeet keventävät huomattavasti suunnittelijan työtaakkaa, ja näin voidaan keskittyä varmistamaan että korjaus- ja muutostyöprosessi suoritetaan oikein.  

Esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on luonut hyviä ohjeita aiheeseen liittyen, mutta ne ovat yleisluontoisia, eivätkä ota huomioon eri yritysten toimintamalleja tai yksityiskohtia. Näin ollen on tarpeellista luoda myös yrityskohtaisia ohjeita.  

Korjaus- ja muutostyön vaiheet: 

  • Suunnitelman laadinta. Työstä tulee laatia korjaussuunnitelma, jossa kerrotaan mitä tehdään, missä ja miten. Isommissa muutoksissa osaluettelot, suunnittelu- ja käyttöarvot sekä varusteluettelo. 
  • Luokittelu. Painelaitteet tulee luokitella kasvavan vaaran mukaan luokkiin 1–4.  Luokitteluun vaikuttaa sisällä oleva aine, lämpötila, koko, sekä paine. 
  • Moduulin valinta ja soveltaminen. Luokan avulla määritetään vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely eli moduuli. Moduuli määrittää toimenpiteet, jotka prosessissa pitää tehdä. Esimerkiksi G-moduulissa tulee sekä suunnitelmat että lopputulos hyväksyttää ulkoisella tarkastuslaitoksella. 
  • Tarkastukset. Kun korjaus- tai muutostyö on saatu valmiiksi, tulee se tarkastaa. Visuaalisen tarkastuksen (VT) laajuus on aina 100 %. Eri tekijät vaikuttavat muiden tarkastuksien laajuuteen. Yleisesti pyritään tekemään painekoe. Jos painekoetta ei pystytä jostain syystä tekemään, se korvataan rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmillä (NDT).

Ohjelmat suunnittelun ja työnteon tukena 

Suunnittelijan ja työntekijän tueksi on nykypäivänä monenlaisia ohjelmia ja ohjelmistoja, joiden avulla voidaan työnteon eri vaiheita sujuvoittaa ja yksinkertaistaa. Ohjelmistot ja ohjelmat voivat kuitenkin joskus olla niin monimutkaisia, että niidenkin käyttöön tarvitaan omat työohjeet. Ohjelmistokehittäjien haasteena onkin luoda samaan aikaan sekä käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen ohjelma, joka myös hoitaa sille tarkoitetun tehtävän.  

Lopuksi voidaan todeta, että korjaus- ja muutostöiden sujuvuuden, mielekkyyden ja onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että työntekijät tietävät tarkasti, mitä heidän odotetaan tekevän. Tämä ei ainoastaan vähennä virheiden riskiä, vaan parantaa myös työn tehokkuutta ja turvallisuutta.  

Hyvin laadittu perehdytys ja ajantasaiset työohjeet ovat keskeisiä tekijöitä tämän varmistamiseksi. Kattavat ohjeet auttavat työntekijöitä ymmärtämään vaatimukset ja toimenpiteet selkeästi, mikä tekee työskentelystä sujuvampaa ja vähemmän stressaavaa. Työntekijöiden osaaminen ja varmuus paranevat, kun heillä on käytössään selkeät, ajantasaiset ja helppokäyttöiset työohjeet ja ohjelmistot, jotka tukevat heitä päivittäisessä työssään. 

Lähteet

Anton Penkkala. 2025. Kemikaaliputkistojen korjaushitsausten uudelleenorganisointi – Theseus, Turun AMK:n opinnäytetyö.

Artikkelikuva: Nurmeksen museo / Teuvo Huotari. 1958. Nurmeksen Osuusmeijerin kompressorihuone. Nurmeksen Osuusmeijerin kompressorihuone. | Nurmeksen museo | Finna.fi