Miten hyvin yläkouluikäiset nuoret tunnistavat omaan hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä?  

07.04.2025

Toiminnallinen terveyskioski-tapahtumassa tuettiin ja neuvottiin yläkoululaisia mielenhyvinvointiin liittyvissä pulmissa. Nuoret raportoivat perushyvinvointinsa olevan hyvällä tasolla, mutta yksittäisiä huolia psyykkiseen hyvinvointiin ja koulu-uupumukseen liittyen esiintyi tapahtuman aikana. 

Terveyskioski-tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Niko-toiminnan kanssa. Tapahtuma järjestettiin yläkoulussa ja siihen osallistui noin 100 oppilasta. Oppilaita osallistui monipuolisesti 9., 8. sekä 7. luokilta ja nuorten keski-ikä oli 15 vuotta. Tapahtumassa oli toimintapisteitä eri teemoihin liittyen, kuten mielenhyvinvointi, nuoruus sekä koulustressi ja -uupumus. Rastikierroksen harjoituksiin osallistuminen oli pääasiassa aktiivista ja nuorten kanssa käytiin vilkasta keskustelua teemoihin liittyen. Nuorten osallistumisaktiivisuus kuitenkin vaihteli ja muutamien nuorten kohdalla tämä näkyi levottomuutena rastikierroksen aikana.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskysely kerää monipuolisesti tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Vuoden 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan noin 40 % Turun 8. ja 9. luokkalaisista ovat olleet huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana (THL 2024). Terveyskioski-tapahtumasta saamamme tulokset, kuitenkin poikkeavat hieman THL:n Kouluterveyskyselystä. Useat nuoret kokivat perushyvinvointinsa olevan hyvällä tasolla. Yksittäisissä tapauksissa kuitenkin nousi esiin huolia psyykkiseen hyvinvointiin ja stressiin liittyen. 

Rastikierroksen aikana useat nuoret kertoivat, etteivät koe tarvitsevansa apua mielenterveyteen liittyen. Muutama oppilaista myös kertoi, etteivät ole kokeneet stressiä ollenkaan. Suuri osa nuorista kuitenkin tunnisti stressin ja mielenterveyden olevan haasteita elämässä ja osasivat kuvata stressin fyysisiä vaikutuksia. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nuoret eivät tunnista tai halua tuoda esiin omaa avun tarvettaan. Nuoret saattavat myös tarvita vielä toisen henkilön tukea tunteiden tunnistamisessa ja hallinnassa. 

Nuoret saavat tukea omasta lähipiiristä 

Kaveriporukoilla ja muilla läheisillä, kuten perheellä ja koulun henkilökunnalla, on suuri merkitys nuorten elämässä. Tämä nousi esiin oppilaiden vastauksissa, kun keskusteltiin esimerkiksi stressistä ja mielenhyvinvoinnista. Nuoret kuvasivat jakavansa mieltä painavia asioita usein ystävilleen tai vanhemmilleen. Nuoret kertoivat myös koulun henkilökunnassa olevan työntekijöitä, joiden kanssa voivat keskustella muun muassa mielenterveydestä. Keskusteluissa nuoret mainitsivat erityisesti kuraattorin ja oman luokan opettajan tai koulunkäynninohjaajan. 

Kaveripiirien vaikutukset näkyivät myös terveyskioski-tapahtuman aikana. Nuoret kiersivät rasteja pienryhmissä, jotka he saivat muodostaa itsenäisesti. Kavereiden ja muiden tuttujen henkilöiden kanssa keskusteltaessa ja harjoituksia tehdessä nuoret jakoivat ajatuksiaan vapaasti haastavistakin asioista.  

Nukkuminen ja musiikki ovat avainasemassa koulu-uupumuksen lieventämisessä 

Oppilaat vastasivat muutamaan kyselyyn tapahtuman aikana. Kyselyssä nuoret muun muassa vastasivat koulu-uupumuksen olleen ajankohtaisin terveyskioski-tapahtumassa käsitellyistä teemoista. Tapahtuman aikana käydyissä keskusteluissa nuoret nostivat koulutehtävien olevan usein kuormittavia. Tapahtuma myös järjestettiin samaan aikaan yhteishakujen kanssa ja nuoret toivat esiin kokevansa paineita uuteen kouluun hakemisesta. Nämä havainnot ovat linjassa myös THL:n Kouluterveyskyselyn (2023) vastausten kanssa, jolloin 23 % vastaajista koki koulu-uupumusta ja 34 % uupumusasteista väsymystä koulutöihin liittyen (THL 2024). 

Nuoret luettelivat monipuolisesti heidän käyttämiään rentoutumiskeinoja tapahtuman aikana. Nuoret kertoivat, että keinoja yhdistää se, että ne vievät ajatukset pois mieltä kuormittavista asioista. Keskittyessä muuhun keho ja mieli ovat vapaita palautumaan arjen tuomasta rasituksesta. Yleisimpiä tapoja olivat:   

  • Nukkuminen
  • Musiikki
  • Elokuvien ja TV-sarjojen katsominen

Oman lähipiirin merkitys nousi esille myös rentoutumisessa. Keskusteluissa nuoret toivat esille kavereille ja vanhemmille avautumisen tuovan huojentumisen ja rentoutumisen tunteita. Nuorten mukaan läheisten kanssa ei aina tarvitse keskustella mieltä painavista asioista, vaan pelkästään toisen seurassa oleminen voi parantaa oloa. 

Yhteenveto

Terveyskioski-tapahtumassa tehtyjen havaintojen ja keskustelujen perusteella yläasteoppilaat kokevat voivansa hyvin. Yksilöllisiä poikkeuksia kuitenkin on ja useat nuoret tunnistavat mielenterveysongelmien olevan haasteita, joita voivat kohdata arjessa. Tapahtumassa käydyt keskustelut osoittavat, että nuoret osaavat pohtia omaa hyvinvointiaan ja keinoja sen tukemiseksi. 

Terveyskioski-tapahtuman tuloksia tarkastellessa täytyy ottaa huomioon, että tapahtuma järjestettiin vain yhdessä koulussa ja tulokset pohjautuvat noin 100 oppilaan kokemukseen omasta hyvinvoinnista. Tapahtuman teemoja on syytä tutkia useamman nuoren näkökulmasta, jotta nuorten kokemiin kouluhyvinvoinnin haasteisiin pystytään vastaamaan mahdollisimman ennakoivasti ja kattavasti. 

Artikkelissa kuvattu terveyskioski-tapahtuma on osa Theseuksessa julkaistua opinnäytetyötä: Yliluoma, Jasmin & Isokangas, Emmi (2025): Nuorten kouluhyvinvointi kriisissä – Touko-terveyskioskin rooli uupumuksen, stressin ja mielenterveyden haasteiden tukena. 

Lähteet:

THL. 2024. Kouluterveyskyselyn aikasarjat perusopetus 8. ja 9. lk, lukio, aol, 2006–2023. Viitattu 31.3.2025 https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk2/nuoret/fact_ktk2_nuoret?row=952513L&row=952810L&column=alue-886566.&column=vuosi-952479.&column=ka-987857.&column=taustatekija-888288&column=sp-888243&fo=1# 

Kuva: Pixabay