Kohti älykkäämpää tuotannonsuunnittelua – tekoälyn tuomat mahdollisuudet

20.05.2025

Tekoälyn hyödyntäminen tuotannonsuunnitteluprosessissa tuo monia mahdollisuuksia. Tekoälyn integrointi mahdollistaa tehokkaan ja ennakoivan tuotannonsuunnittelun, sekä helpottaa päätöksentekoa eri prosessin vaiheissa. Vaikka tekoälyn rooli on vielä pieni, kehitys on nopeaa ja kilpailukyvyn varmistamiseksi yritysten on pysyttävä ajantasaisen tiedon päällä.

Voiko kone suunnitella paremmin kuin ihminen? Tuotannonsuunnittelu vaatii kokemusta, tilannetajua ja analyyttista ajattelukykyä. Tekoäly ei nykyisessä muodossaan pysty ihmistä korvaamaan, mutta oikealla käyttötavalla, siitä saadaan merkittäviä hyötyjä. Yhdistämällä ihmisen osaaminen, tekoäly, laadukas data sekä koneoppiminen, on tie kohti älykästä tuotannonsuunnittelua avoinna.

Tekoälyn rooli

Tekoälyllä tarkoitetaan kykyä ymmärtää maailmaa ihmisen tavoin. Tekoäly sisältää myös kyvyn toimia tarkoituksenmukaisesti ongelmien ratkaisemiseksi. Tekoäly ei kuitenkaan ole yksittäinen teknologia. Yleisesti tekoäly on jaettu kolmeen päätyyppiin. Nykyisin käytössä oleva tekoäly on kapeaa tekoälyä. Vaikka tekoälyn kehitys on vasta alussa, on jo nykyinen tekoäly mahdollista valjastaa tukemaan tuotannonsuunnittelua.

Tekoäly tarjoaa tukea etenkin seuraavilla osa-alueilla:

  • Ennustettavuuden parantaminen
  • Reaaliaikainen päätöksenteko
  • Kustannustehokkuus
  • Resurssien käytön optimointi

Keskeisessä osassa tekoälyn toimintaa on data. Tekoäly pystyy käsittelemään huomattavasti suurempia datamääriä kuin ihminen. Toimiakseen tekoäly tarvitsee kuitenkin hyvälaatuista dataa. Laadukkaan datan ja koneoppimisen avulla tekoäly tekee tuotannonsuunnittelusta joustavaa ja kustannustehokasta. Tekoäly kykenee analysoimaan aiemmin kerättyä dataa esimerkiksi kysynnästä ja tuotannon määrästä ja suunnitella näin kapasiteettitarpeita. Reaaliaikainen päätöksenteko tuo kustannushyötyjä tuotantoon. Tekoäly pystyy havaitsemaan poikkeamia tuotannossa ja ehdottaa korjaavia muutoksia suunnitelmiin. Tämä vähentää tuotantokatkoksia ja lisää samalla järjestelmän joustavuutta. Joustavuus on piirre, jota nykyisessä toimintaympäristössä arvostetaan ja tietyissä tapauksissa vaaditaan. Tekoälyn avulla saadaan siis kilpailuetua markkinoilla.

Tekoälyn varjopuolet

Tekoälyn integrointi tuotannonsuunnitteluun ei tuo mukanaan pelkkiä hyötyjä. Integrointi tuo mukanaan myös haasteita, joiden purkaminen vaatii eri tahojen ammattitaitoa ja aikaa. Tekoälyn käyttöönotto vaatii investointeja. Tekoäly pitää saada integroitua jo käytössä oleviin ohjelmistoihin. Uusien ohjelmistojen käyttöönotto vaatii paljon myös henkilöstöltä. Koulutukset vaativat aikaa ja tekoälyn käyttöönoton pitää tapahtua saumattomasti, jotta tuotanto pyörii normaalisti, ilman katkoja.

Riippuen yrityksen ikärakenteesta ja kulttuurista, uusien teknologioiden käyttöönotto saattaa herättää muutosvastaisuutta. Tekoäly muovaa olemassa olevia työtehtäviä ja uuden opettelu voi henkilöstöstä tuntua turhauttavalta. Tekoälyn integrointi voi myös luoda uusia työpaikkoja organisaatioon. Esimerkiksi tietoturva nousee keskeiseksi kysymykseksi tekoälyn kanssa. Yrityksen pitää varmistua siitä, että tekoälyyn syötetty data käsitellään tietoturvallisesti tekoälyn toimesta. Tekoälyn tarjoamat ratkaisut pitää myös pysyä ainoastaan asianomaisten tiedossa.

Tietoturvallisuuden lisäksi tekoälyyn yhdistetään eettisiä kysymyksiä. Eettisiä riskejä ovat muun muassa tekoälyn tekninen suunnittelu, virheellinen soveltaminen tai tahallinen väärinkäyttö. Tekoälyn etiikassa keskiössä on se, kuinka valmistajien ja viranomaisten tulisi toimia, jotta tekoälyn aiheuttamat eettiset riskit voidaan minimoida. Kuka on siis vastuussa, jos tekoäly tekee virheen esimerkiksi päätöksentekoprosessissa? Tekoälyn toiminnan tulisi olla läpinäkyvää, jotta sen tekemät toimet ja niiden perusteet voidaan ymmärtää.

Tekoälyn tulevaisuus

Vaikka tekoälystä pystytään hyötymään jo monella tuotannonsuunnittelun osa-alueella, vaatii täyden potentiaalin hyödyntäminen jatkuvaa tutkimusta ja kehitystä. Tulevaisuudessa ihmiskeskeisyys ja kestävä kehitys tulee ottaa huomioon myös tekoälyn kehityksessä. Näin voimme varmistaa, että tekoälyn integrointi tuo mukanaan parhaan mahdollisen hyödyn niin yrityksille, kuin yhteiskunnalle.